Így hozhatod ki az esküvődet 600 ezer forintból!
A tökéletes napnak nagy ára van. Ha nincs több millió forintod az esküvőre, akkor is megszervezheted olcsóbban!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dekoráció, a terembérlés, az esküvői ruha ára és a fotós díja csak néhány azon kiadások közül, melyek minden esküvő kapcsán felmerülnek.

Ha szeretnéd, hogy a nagy napon minden tökéletes legyen, ugyanakkor nem akarsz milliókat költeni, akkor érdemes megfogadnod az alábbi tanácsokat.

Alapszabály: mindig és mindenhol próbálj meg alkudni!

Az esküvőszervezés mára jól jövedelmező üzletággá nőtte ki magát, sokan remekül megélnek a házasodó fiatalokból. A dekorosok, a fényképészek vagy a zenészek szemérmetlen összegeket képesek elkérni, ha meghallják az esküvő szót. Éppen ezért ne legyél szégyenlős, ha a költségekre terelődik a szó, nyugodtan próbálj meg lefaragni az árajánlatokból. Ha minden tételnél csupán tízezer forintot le tudsz alkudni, akkor már közel ötven-nyolcvan ezer forinttal kevesebb költséggel kell számolnod.

A helyszín kiválasztása: százezreket spórolhatsz

Ha nincs konkrét elképzelésed a helyszínnel kapcsolatban, melyhez ragaszkodsz, akkor szánj több időt a lakodalom helyének kiválasztására. Rengeteg pénzt megtakaríthatsz például, ha olyan termet vagy helyiséget választasz, ahol meleg konyha is működik. Amennyiben igénybe veszed a rendezvényközpont, hotel vagy szálloda éttermének szolgáltatásait, akkor a legtöbb helyen egész egyszerűen elengedik a terembérlet árát - ezzel átlagosan nyolcvan ezer forintot spórolhatsz.

Ráadásul az ilyen komplex szolgáltatásokat nyújtó helyek gyakran dekorációval is - sőt, gyakran a zenekar hangosításához szükséges technikával is - fel vannak szerelkezve. Ha feltérképezed, hogy mennyiért vállalják egy-egy esküvői helyszín díszítését, akkor mindent összevetve jobban járhatsz, ha rábólintasz a szálloda elsőre talán borsosnak tetsző ajánlatára, hiszen így legalább ötvenezer forinttal több maradhat a zsebedben.

Gondold végig!
Mindenki tökéletes esküvőre vágyik, ám nem biztos, hogy a nagy nap attól lesz az, hogy tízezreket költesz apróságokra. Egy olcsóbb, de mutatós gyűrűn sokat spórolhatsz, a cipő is lehet egyszerű, és a meghívókat magatok is elkészíthetitek. Ha pedig nem ragaszkodsz a templomi esküvőhöz, szintén jóval kevesebbe kerül majd a nagy nap.

A zenekar és a fotós: ésszerűsítsd a költségeket!

Ha nem szeretnél, nem muszáj lemondanod a hamisítatlan lakodalmi hangulatot biztosító zenekarról, de itt is van lehetőség arra, hogy ésszerűsítsd a költségeidet. Először is próbálj meg helyi bandát meghívni, mert így nem kell kifizetned az útiköltséget, ami egy távolabbi együttes esetében több tízezer forintos plusz kiadást is jelenthet. Ha még így is túlságosan magasra rúgnak a költségek, akkor próbáld meg úgy lejjebb tornászni az árat, hogy öt helyett csak háromtagú zenekart kérsz. Ezzel máris legalább harmincezer forintot spóroltál.

Az esküvői képeken és a videón nem szabad spórolni, legalábbis, ami a legfontosabb pillanatokat illeti. Valószínűleg sokszor veszed majd a kezedbe a csodálatos emlékeket megörökítő fotókat. A különleges és varázslatos helyszíneken készült képeket és a boldogító igen kimondásának pillanatát, illetve annak rögzítését okosabb szakemberre bízni. Ha ezzel végzett, és még néhányat kattintott a vendégekről, akkor nyugodtan megköszönheted aznap estére a munkáját. Így nem kell egész éjjelre kifizetned a valószínűleg így sem túl olcsó óradíját.

Tipp
A kevésbé fontos pillanatok megörökítését egy tehetségesebb, de amatőr fotós barátodra vagy rokonodra is rábízhatod. Ha a hivatásos fotós nem marad egész éjjel, harmincezer forinttal biztosan több maradhat a pénztárcádban.

A legnagyobb dilemma: a ruha

Az összes fontos részlet elhalványul a tökéletes esküvői ruha kiválasztásához képest, és sajnos a tételek közül is kiemelkedik az áhított ruhakölteményhez tartozó árcédulán szereplő összeg - ami bérlés esetén is könnyen elérheti a 100-150 ezer forintot. A fűződ mellett azonban a költségeken is sokat húzhatsz, ha hajlandó vagy minimális kompromisszumokat kötni. Először is egyáltalán nem biztos, hogy a legújabb modellre van szükséged.

A jóval olcsóbban beszerezhető, régebbi darabok között ugyanúgy megtalálhatod az igazit. Emellett érdemes felkeresned az esküvői kiállításokat is, ahol adott esetben 20-30% kedvezményt is adnak a portékájukat áruba bocsátó cégek. Egyedi, szép és az egyéniségedhez illő ruhát készíthetsz akár fele annyi pénzért, ha egy varrónőre bízod a dolgot - így akár ötven-hatvan ezer forintból is megvan a ruha, ráadásul vissza sem kell adnod.

Esküvő 600 ezer forintból
Terembérlet - 80 ezer forint helyett 0 forint.
Dekoráció - 40 ezer forint helyett 0 forint.
Fotós díja - 70 ezer forint helyett 35 ezer forint.
Zenekar díja - 100 ezer forint helyett 70 ezer forint.
Menyasszonyi ruha díja - 130 ezer forint helyett 60 ezer forint.
Étel- és italfogyasztás - 450 ezer forint helyett 360 ezer forint, ha megelégedsz negyven főnyi vendégsereggel, és a helyszín biztosítja az étel- és italfogyasztást.

Eszem-iszom

Tapasztalt rendezvényszervezők szerint egy esküvő esetében ajánlott élni a korlátlan italfogyasztás lehetőségével. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a násznép várhatóan sokat fogyaszt majd a lagzin. Az ilyen ajánlatok fejenként körülbelül három-négyezer forintba kerülnek, és ebben az árkategóriában az üdítő, a sör, a bor és a pezsgő korlátlan fogyasztását tartalmazzák.

Ezzel a választással kiküszöbölhető az a kellemetlen helyzet, hogy elfogy az alkohol, ráadásul a méregdrága röviditalokat sem nektek kell állnotok.

Az esküvői torta mindig lényeges kérdés, de mire az elfogyasztására kerül a sor, a legtöbb meghívott már egy falatot sem bír enni. Éppen ezért felesleges annyi szeletes édességet rendelned, ahány vendég van, mert a tapasztalatok szerint a fele minimum ott marad a méregdrágán megrendelt édességnek. Ha ügyesen válogatsz az ajánlatok között, és a desszertet is okosan rendeled meg, 25 ezer forintot biztosan megspórolhatsz.

Szűkebb vendégkör - kevesebb költség

Ha a költségeket nézve még mindig a rosszullét kerülget, akkor gondold végig még egyszer a vendéglistát. Az ezer éve nem látott évfolyamtárs vagy a nagynéni egyáltalán nem biztos, hogy megsértődik, ha nem hívod meg.

Az esküvők egy főre jutó költsége ma már a 15 ezer forintot is elérheti: ha ötven fő helyett csak negyvenet hívsz meg, akkor 100-150 ezer forintot is lefaraghatsz a költségekből.

Ezt is szeretjük