Így értelmezd az élelmiszerek összetevőinek listáját
Lassan már a bevásárláshoz is szótárra van szükséged? Íme, a legfontosabb tudnivalók.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Energiaszegény, cukormentes, natúr, bio, természetes alapanyagú. Csak néhány azon hangzatos, ám annál nehezebben konkretizálható szavak közül, melyek nagymértékben befolyásolják, hogy mit teszel a kosaradba.

De mitől lesz valami telített zsírsavaktól mentes vagy light? Mit jelent az, hogy emulgeálóanyag, illetve az, hogy stabilizálószer? Mi egészséges, és mi az, amit csak annak akarnak feltüntetni? Összegyűjtöttük a bevásárláshoz nélkülözhetetlen tudnivalókat.

Light, zsírszegény, energiamentes

Ha rendszeresen diétázol, minden bizonnyal a bevásárlás közben fontos szempont, hogy olyan élelmiszereket válassz, melyek segítenek megőrizni karcsúságodat. Ezzel tisztában vannak a termékek gyártói is, és - a nagyobb bevétel reményében - előszeretettel biggyesztik tele az élelmiszerek címkéjét fogyókúrabarát jelszavakkal.

Nem mindegy azonban, hogy energiamentes vagy éppen csökkentett szénhidráttartalmú élelmiszerről beszélünk. Szigorú szabályok határozzák meg, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy zsírszegénynek aposztrofált vagy egy cukormentes terméknek. Egy energiaszegény élelmiszer például 100 grammonként legfeljebb 40 kalóriát tartalmazhat, míg a folyadékoknál 100 milliliterenként 20 kalória a maximum. Egy csökkentett szénhidráttartalmú élelmiszer 100 grammonként mindössze 5 gramm cukrot tartalmazhat, de megint más szabály vonatkozik a cukormentes termékekre. Ha az utóbbi felirat virít egy élelmiszer címkéjén, akkor abban elméletileg egyáltalán nem, illetve 100 grammonként maximum fél gramm cukor lehet.

Energiacsökkentett, light, könnyű

Az energiacsökkentett, light vagy könnyű szavak láttán sokan hajlamosak azt gondolni, hogy az adott élelmiszer fogyasztása semmilyen következménnyel nem jár. Ez azonban tévhit, hiszen ez csak annyit jelent, hogy az adott termék kalóriaértéke a hasonló élelmiszerekhez képest 30%-kal kevesebb.

Csak óvatosan!
A gyártók általában öles betűkkel hirdetik, hogy mi nincs, vagy miből van kevesebb az adott termékben, viszont arra már kevésbé hangsúlyos helyen hívják fel a figyelmed, hogy milyen - a cukrot vagy zsírt helyettesítő - egészségedre káros anyagot tartalmaz az adott termék.

Bio vagy nem bio?

Sokan szkeptikusan csak az árat felfelé srófoló tényezőként kezelik a különböző élelmiszereken látható bio feliratot. Szerencsére nincs igazuk, hiszen a bio élelmiszerek amellett, hogy egészségesebbek, a daganatos megbetegedések kezelésében is sokkal hatékonyabbak. Legalábbis ez derült ki egy két évvel ezelőtt Nagy-Britanniában végzett, nagyszabású felmérésből, mely megállapította, hogy azok a zöldségek és gyümölcsök, melyeket műtrágya vagy más mesterséges szerek alkalmazása nélkül állítottak elő, 40%-kal több tápanyagot tartalmaznak.

Annak ellenére, hogy elméletileg csak és kizárólag műtrágya és veszélyes növényvédőszerek használata nélkül termesztik a bio felirattal ellátott élelmiszereket, érdemes résen lenned, mert előfordulhat, hogy egy hamisított bio terméket teszel a kosaradba. Ha bio terméket vásárolsz, akkor a címkén keresd meg az utolsó termék-előállító folyamatot végző ellenőrző szervezet kódszámát - HU-ÖKO-01 vagy HU-ÖKO-02 -, és magyar termékeken annak nevét is. Ha piacon vásárolsz, akkor a címke helyett az árukísérő bizonylat és a termék megnevezését tartalmazó tanúsítvány alapján győződhetsz meg a zöldség vagy gyümölcs eredetéről.

Tudtad?
Bio az az élelmiszer, melyben a bio összetevők aránya 95-100% között van. A vonatkozó jogszabály értelmében, ha ez az arány csak 70-94%, akkor a címke csak utalhat az öko tartalomra, de annak használata már ebben az esetben is a fogyasztó megtévesztése.

Emulgeálószerek, ízfokozók és társaik

Az úgynevezett emulgeátorok lehetővé teszik olyan összetevők keverését, melyeket egyébként nem vegyíthetnének egymással. Az elsősorban félkész és készételekben, valamint instant termékek előállításakor használatos anyagnak köszönhetően lesznek a pillanatok alatt elkészíthető ételek és italok kellően szemcsések, habosak vagy krémesek.

Érdemes azonban csínján bánnod az említett összetevőt is tartalmazó ételekkel, hiszen az emulgátorok toxikológiai vizsgálatai eléggé hiányosak. Sokan a különböző bélmegbetegedések, valamint allergiás tünetek megjelenésében tulajdonítanak nekik kulcsszerepet. A leggyakrabban használt emulgeátorok, az E322, valamint az E471 a www.e-szamok.hu internetes oldalon található információk alapján egészségi szempontból nem aggályosak.

Ízfokozók

Az ízfokozók olyan anyagok, amelyek erősítik az élelmiszerek meglévő ízét és zamatát. Sajnos sok olyan élelmiszer kerül a boltok polcaira, ami az ízfokozók nélkül ehetetlen lenne. Érdemes azonban vigyázni ezekkel a termékekkel, ugyanis az ízfokozók akár túlfogyasztásra is ingerelhetnek.

Tartósítószerek

A tartósítószerek felelősek azért, hogy a különböző élelmiszerek ne romolhassanak meg. Ezeket a többnyire szintetikus úton előállított anyagokat haltermékek, gyümölcslevek, üdítőitalok, a kenyér, a pékáruk, a saláták, a margarin, a salátaszószok, a bor tartósításához használják.

Édesítőszerek

Elsősorban diabetikus vagy light termékek ízesítésére használják a különböző édesítőszereket.

 

Ezekről csak kevesen tudják, hogy folyamatos használatuk étvágyfokozó hatásuk miatt akár súlygyarapodáshoz is vezethet.

Ezt is szeretjük