Magyarországot is elérik a hurrikánok: a jövő héten már érezzük a hatást
A hurrikánok térségünk időjárására is hatással lesznek.

pocsolya
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Amerikában pusztító hurrikánok térségünk időjárását is befolyásolják - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. A közlés szerint előfordul, hogy egy hurrikán, bekerülve a nyugati szelek övébe, akár Európa partjaihoz is eljut, igaz, jóval szelídebb formában, de még így is heves vihart okozva.

Még gyakoribb, hogy a hurrikán által a légkörbe juttatott rendkívül meleg és nedves levegő járul hozzá a mérsékelt övi ciklonok fejlődéséhez - írták, példaként említve a 2014 októberi Gonzaló nevű hurrikán esetét. Most az Egyesült Államok partjaitól alig 200 kilométerre keletre örvénylő Maria, és a tőle keletre lévő, Lee nevű kistestvére a számítások szerint - ha csak közvetve is - hatással lesz térségünk időjárására - emelték ki.

Az Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja, az ECMWF modellszámításai szerint a két trópusi ciklon északnak sodródva nagyon sok nedvességet szállít a nyugati szelek övébe. A ciklonok beolvadnak a "zonális áramlási rendszerbe", de ez a nedvesség várhatóan komoly hatással lesz a jövő hét első felében az Alpok déli oldalán lezajló ciklon fejlődésben.

Ebben az esetben a hétfőn, kedden Magyarországon lehulló csapadék forrásai is részben a pusztító hurrikánok lesznek - írta a meteorológiai szolgálat.

Ezt is szeretjük