144 millió forintot oszt ki a minisztérium: tudd meg, hova jut az összeg!
Felkutatják és megőrzik az értékeket ott is, ahol nem lenne rá forrás. Nincs több kihalt mesterség.

beauty and style
Top olvasott cikkek

V. Németh Zsolt kedden egy budapesti szakmai konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a hungarikumok felértékelődését mutatja, hogy a Földművelésügyi Minisztérium - FM - államtitkársági szinten foglalkoznak az üggyel és a hozzá kapcsolódó tevékenységgel.

Milliókat adnak értékek felkutatására és megőrzésére

Az újonnan felállt minisztériumon belül az agrárfejlesztéssel közös államtitkári tárcát kapott a hungarikumok gondozásának ügye.

A hungarikumok felkutatásáért és megőrzéséért létrehozott bizottság titkára újságírói kérdésekre elmondta: a Hungarikum Bizottság az idén is vissza nem térítendő összegekkel segíti a nemzeti értékek feltárását és megőrzését. Az idén 144 millió forint állt rendelkezésre erre a célra. Hozzátette, a múlt évben az alapösszeget minisztériumi maradványpénzekből további 100 millió forinttal egészítették ki. Tavaly 135 pályázónak, míg az idén 114-nek ítéltek meg támogatást.

A főrumon a minisztérium, a Hungarikum Bizottság munkatársai, illetve a megyei és a települési értéktár bizottságok képviselői vitatták meg a hungarikum mozgalom egyéves tapasztalatait és a további feladatokat.

A helyi és regionális értékek kerülnek előtérbe

A jelenlévőknek bemutatták a Nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjteménye elnevezésű honlapot, mely megújult formában várja a látogatókat. Ezen egyébként minden hungarikum kikereshető. Hogy amilyen érdekes dolgokat találtunk rajta, arról korábban már beszámoltunk.

V. Németh Zsolt elmondta, a következő időszakban előtérbe kerülnek a helyi és a regionális értékhordozók, ezek felkutatása és megőrzése. Az államtitkár közölte, főként azokat a településeket szeretnék értékeik feltárására biztatni és ösztönözni, ahol még nincsenek helyi értéktárak.

Képekben szedtük össze valódi értékeinket, melyekre méltán lehetünk büszkék. Okkal kaptak helyet a hungarikumok listáján:

Határokon túlra is elér a program

Az elmúlt egy évben mind a 19 megyében létrejött a megyei értéktár bizottság, és 346 településen alakult meg a települési értéktár bizottság - mondta az államtitkár. Napokkal korábban Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is arról beszélt, hogy a hungarikumok kutatása a helyi értékek megőrzésének záloga. A Hungarikum Bizottság a határon túli területeken is alakít csoportokat a helyi értékek felkutatása és megőrzése céljából.

A program számos kihalófélben lévő helyi népművészeti ágat vagy mesterséget megóvhat a teljes feledésbe merüléstől. Általános tévedés, hogy csak a pálinka vagy az akác lehet hungarikum - múlt hónapban az akác és belőle készült méz is a listára került. Jelenleg olyan szellemi termék, mint a KÜRT adatmentési technológiája is oltalom alatt áll.

A segítség elkél, hiszen egyes hagyományos mesterségek azért is eltűnőben vannak, mert azok termékeire már nincs igény, megélni belőlük nem lehet, így a fiatalok nem is viszik tovább a tudást. Ám ettől még ezek is értékek.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt is szeretjük