Rossz hírek a világűrből: tovább romlott a Hubble-teleszkóp állapota
A Hubble-űrteleszkóp nagyon értékes forrás a csillagászok számára, de most bajban van.

hubble-vilagur
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újabb giroszkópja romlott el a Hubble-űrtávcsőnek, ezért, amíg a tudósok megoldást találnak a hiba elhárítására, az űreszköz tartalékos üzemmódban működik. Az űrtávcső legfontosabb eszközei közé tartoznak a giroszkópok, melyek stabilizálják, valamint módosítják a pályáját, ezzel teszik lehetővé tudományos munkájának elvégzését.

Az 1990-ben útjára bocsátott Hubble-űrtávcsövet hat giroszkóppal szerelték fel, de egy ideje ebből már csak három működött, és pénteken ezek közül romlott el egy újabb - számolt be róla a BBC News hétfőn. A hétvégén ezért határozott úgy a Hubble működését irányító tudóscsoport, hogy biztonsági üzemmódba kapcsolják, amíg megoldást keresnek a problémára.

A Hubble-misszió helyettes vezetője, Rachel Osten Twitter-üzenetében azt írta, hogy a hiba miatt elég stresszes hétvégén vannak túl, azon dolgoznak, hogy életre keltsék az utoljára elromlott giroszkópot, de nem egyszerű. Ahhoz, hogy a Hubble optimális hatékonysággal tudjon dolgozni, három giroszkópra van szüksége. Osten emlékeztetett rá: mindig is azt tervezték, hogy, amennyiben két működő giroszkóp marad, csak az egyikkel dolgozzon a Hubble.

Mint hozzátette: nincs nagy különbség a két  és egy giroszkópos működés között, de ezen a módon nagyon sok további megfigyelési időt biztosíthatnak, amire a csillagászközösségnek óriási szüksége van. Az űrteleszkóp nagyon értékes forrás a csillagászok számára, megfigyelési idejét alaposan beosztják, mert hatalmas rá az igény.

A Hubble-nak kétféle giroszkópja van, három régebbi és három újabb, az utóbbiak működési ideje az előbbiek ötszöröse. A régebbi giroszkópokkal évekig számos probléma lépett fel, a pénteken elromlott giroszkóp az újabbak közül való volt. Azonban, amikor az elromlott helyett az újabbak közül egy másikat akartak beindítani, az nem működött megfelelően. A tudóscsoport reméli, hogy sikerül újra működésbe hozni, de erre nincs garancia.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az irányítóknak most az kell eldönteniük, hogy működtessék-e a Hubble-t két giroszkóppal, és, ha azok közül is elromlik egy, működjön-e eggyel, vagy csak eggyel működtessék, és, amikor elromlik, akkor kapcsolják be az utolsót. Osten Twitter-üzenetében kifejtette: nem volt váratlan a hiba, tudták, hogy be fog következni, a giroszkóp ugyanis a korábban véltnél hat hónappal tovább működött már.

A Hubble helyét 2021-ben a James Webb Űrtávcső - JWST - veheti át, mely 2016-ban készült el. A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és mintegy öt-tíz éven keresztül készít felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé.

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük