HPV elleni oltás: beadasd, vagy ne?
Így látja a szakértő!
Megoszlanak a vélemények a HPV védőoltás kérdését illetően, de vajon mit mond a nőgyógyász?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A HPV az egyik legveszélyesebb vírus, hiszen gyakran ez felel a rosszindulatú daganatos megbetegedés, a méhnyakrák kialakulásáért.

Dr. Boros Edina nőgyógyászt kérdeztük arról, vajon érdemes-e beadatni a humán papilloma vírus elleni oltást.

Mi is az a HPV?

A humán papilloma vírusnak - röviden HPV-nek - több mint 150 típusa van, amelyek különböző betegségeket okozhatnak. Ilyen például a nemi szervi szemölcs, de különböző daganatos megbetegedések is, mint például a méhnyakrák. A HPV a bőrt és a nyálkahártyákat támadja meg a szájüreg és a nemi szervek tájékán.

Ez az egyik leggyakoribb vírus, a felmérések szerint a világon ötből négy embert érint élete során legalább egyszer, de sokszor a szervezet magától orvosolja a problémát anélkül, hogy egyáltalán tünetek jelennének meg.

Másfelől azonban fontos tudnod, hogy a legtöbb esetben a HPV felel a méhnyakrák kialakulásáért is, ami egy rosszindulatú daganat, és a második leggyakoribb a daganatos megbetegedések között. Ha még több információra vagy kíváncsi a HPV-vel kapcsolatban, olvasd el korábbi cikkünket!

A szakértő véleménye

Ma már létezik olyan oltás, amellyel védekezhetsz a humán papolloma vírus ellen, ám sokan félnek tőle, vagy éppen nem találják szükségesnek. Dr. Boros Edina nőgyógyászt kérdeztük, érdemes-e beadatni a HPV elleni oltást.

- Összefoglalva azt tudnám mondani, hogy én mindenkinek ajánlom az oltást, az első olyan vakcináról van szó egyébként az orvostudomány története során, ami alkalmas rosszindulatú daganatok megelőzésére - mondja dr. Boros Edina.

- Nagyon biztonságos oltásról van szó, a kórokozó DNS-ét semmilyen formában nem tartalmazza, csak nagyon enyhe mellékhatások jelentkezhetnek, és azok is nagyon ritkák.

Találd meg a saját utadat!

A növényi alapú táplálkozás egészséges, természetes és fenntartható. Ha tudatosan táplálkozol, mert fontos számodra a testi-lelki harmónia, a többi élőlény és a holnap; ha hiszel benne, hogy békében kell élned a környezettel, és hogy az vagy, amit megeszel; ha meg akarod őrizni a Földet a mai és a jövendő generációk számára úgy, ahogyan te kaptad az elődöktől, akkor a Flora útja a te utad.

Promóció

Kinek ajánlott?

Bár a méhnyakrák veszélye csak a nőket fenyegeti, a vírust a férfiak is hordozhatják. A szakértőtől azt is megtudtuk, kinek érdemes beadatni az oltást.

- Az oltás nem korfüggő, bárki megkaphatja - fiúk és lányok egyaránt -, aki az adott HPV-típusokkal még nem fertőződött. Ez megfelelő vizsgálatokkal szűrhető, a nemi életet még nem élő fiataloknak semmilyen előzetes vizsgálatra nincs szükségük.

Ezt is szeretjük