A világ egyik legrémisztőbb helye: különös dolgok történnek a cseh Houska-kastélyban

A pokol kapujaként is emlegetik a kastélyt, ahol sokak szerint gonosz lelkek élnek a mai napig.

houska-kastély3

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A középkori kastélyok többségének megvan a maga sajátos légköre. Vannak, amik a történelem fontos időszakaira és a dicső múltra emlékeztetnek minket, de számos olyan is akad, amelyek legendái a mai napig ijesztőnek hatnak.

Ilyen a Csehországban található Houska-kastély is, amiről sokan úgy tartják, hogy a világ egyik legrémisztőbb helye. Bár a képek alapján elsőre valószínűleg nem ez jutna senkinek eszébe róla, az itt tapasztalt jelenségek és történetek mégis igazolhatják ezt az állítást.

Itt van a pokol egyik kapuja

A Prágától közel 50 kilométer távolságra található gótikus kastély II. Ottokár cseh király megbízásából, a 13. század második felében épülhetett, hogy adminisztrációs központként szolgáljon, ahonnan a kiterjedt királyi birtokokat kezelni lehetett. Később az arisztokrácia kezébe került, és gyakran cserélgette a tulajdonosait. A kastély erdőkkel, mocsarakkal és hegyekkel körbevett területen épült, ahol nem voltak külső erődítmények, nem volt vízforrás, kivéve az esővizet gyűjtő ciszternát, nem volt konyha, távol volt a kereskedelmi útvonalaktól, így sokáig lakója sem akadt. A 19. században a német fejedelmi dinasztia, a Hohenlohe-ház egy tagja vásárolta meg, 1924-ben, pedig Škoda kereskedelmi igazgatója, Josef Šimonek birtokába került, akinek leszármazottjai ma is tulajdonosok.

houska-kastély2
Fotó: Profimedia

Ez eddig nem is hangzik furcsának, ám érdemes egy kicsit alaposabban is megnézni a kastélyt. Már az elhelyezkedése is különös lehet, hiszen rejtély, hogy egy adminisztrációs központnak szánt épületet miért építettek mindentől távol egy ilyen elhagyatott, kietlen vidékre, valamint az is érdekes, hogy sok ablaka hamis, és az üveglap mögött csak fal található. A néphit szerint a Houska-kastélyt egy nagy, földben lévő lyuk fölé építették, amelyet a „pokol kapujaként” ismertek. A legenda szerint a lyuk olyan mély volt, hogy senki sem látta az alját. Félig állat, félig emberi lények másztak ki innen éjszakánként, és ezek a fekete szárnyas teremtmények megtámadták a helyieket, és lerángatták őket a lyukba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Úgy tartják, hogy a kastélyt azért építették, hogy bent tartsák a gonoszt, és ne tudják bántani a környéken élőket. Az épület helyét kifejezetten azért választották ki, hogy befedjék ezt a titokzatos gödröt, amelyből előbújnak a démoni lények, a kápolnáját is kifejezetten a lyuk fölé építették. Egy olyan legenda is övezi a kastélyt, hogy az építkezés megkezdésekor a falu halálra ítélt foglyai kegyelmet kaphattak, ha beleegyeznek, hogy kötéllel leengedjék őket a lyukba, és beszámoljanak a látottakról. Amikor az első embert leeresztették, néhány másodperc múlva sikoltozni kezdett, és amikor visszahúzták a felszínre, úgy nézett ki, mintha harminc évet öregedett volna, kifehéredett a haja, és mindenhol ráncos lett.  Annyira felkavarták a sötétben tapasztaltak, hogy egy elmegyógyintézetbe került, ahol két nappal később ismeretlen okok miatt meghalt.

Máig rémisztő hely

Sokan azt állítják, hogy a gonosz erők még mindig jelen vannak a kastélyban, ezt a tényt pedig az is igazolja, hogy a II. világháború idején a nácik elfoglalták az épületet, és itt gyakorolták az okkultizmust. A helyiek úgy vélték, hogy a "pokol erejét" használták kísérleteikhez és bűntetteikhez, ám a háborúban ezzel kapcsolatban minden feljegyzés odaveszett, ezért nem lehet pontosan tudni, mit is csináltak a falak között.

A kastélyban lévő kápolna.
A kastélyban lévő kápolna.
Fotó: Profimedia

A kastélyban többen hallani vélték a felszínt kaparó démonok hangjait és a lyukba lehurcolt falubeliek sikolyait, de furcsa és kísérteties alakokat is láttak sétálni a kastély üres termeiben. Furcsa, de az autók nem indulnak el, ha túl közel állnak a kastélyhoz, és a közeli erdőből is sokszor gyanús hangok hallatszanak. A kutatók 2014-ben már a harmadik teljesen befalazott szobára találtak rá a kastélyon belül, de senki nem tudja, mi lehetett az eredeti funkciójuk. A Houska-kastéllyal kapcsolatban a mai napig rengeteg  a bizonytalanság és a kérdés, de annyi biztos, hogy sokak szerint ez az egyik legijesztőbb hely a világon.

A város, ahová, aki bement, nem jött ki élve

A kísérteties hely ma sem túl látogatott: ijesztő átkot fűztek a régi orosz nekropoliszhoz.

(Képek forrása: Profimedia)

Ezt is szeretjük