Közel 40 fok lesz a jövő héten: harmadfokú hőségriasztást rendeltek el
Harmadfokú hőségriasztást adtak ki június utolsó hetére.

GettyImages-1400061787
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hőség veszélye miatt első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap az ország döntő részén a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, az Alföld délkeleti részein pedig akár a 27 fokot is. Napközben a délkeleti, keleti határrészen esetleg egy-egy zivatar előfordulhat. A minimumok általában 15 és 20 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny részeken 13, 14 fok is lehet. A maximumok 31 és 36 fok között várhatók. A jövő héten még ennél is tikkasztóbb hőségre számíthatunk.

Hőségriasztás június utolsó hetére

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. A jövő héten már 38 fokos maximumokat is mérhetnek és többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 fokot.

GettyImages-1392910203
Fotó: digihelion / Getty Images Hungary

A nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül: védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői.

A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók se napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. Sose hagyjanak gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban, mert ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot!

Különleges látnivalók a Velencei-tó körül

Mi jut eszedbe a Velencei-tóról? Ha kapásból rávágod, hogy a Korzó és a szabadstrandok, a nádas, a biciklizés, a peca, esetleg a tavalyi vízhiány, minden bizonnyal nem vagy egyedül. Mégis érdemes kicsit távolabbról is szemügyre venni a környéket, elhagyva a jól bejáratott útvonalakat és helyszíneket, hiszen így újabb csodás látnivalókban lehet részed.

Ezt is szeretjük