400 ezer magyar halt meg a mészárlásban

Megrázó képeken a náci borzalmak áldozatai

70 éve történtek a brutális események Magyarországon.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 2005-ben január 27-ét nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává, ugyanis 1945-ben ezen a napon szabadult fel a legnagyobb náci haláltábor, Auschwitz-Birkenau. Ennek értelmében a tagállamoknak kötelessége megemlékezni a közel hatmillió áldozatról, illetve olyan oktatási programokat indítani, amelyek elősegítik, hogy soha többet ilyen népirtás ne fordulhasson elő.

A németek és a magyarországi szövetségeseik által szervezett deportálásnak 1941 és 1945 között több mint négyszázezer magyar zsidó esett áldozatul. Az áldozatokat munkaszolgálatra, tömegkivégzésekre, koncentrációs táborokba vitték. A legnagyobb náci haláltábor, Auschwitz-Birkenau minden harmadik áldozata magyar volt.

A kormány a magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulója alkalmából létrehozta a Magyar Holokauszt - 2014 Emlékbizottságot, ami a magyar zsidóság képviselőinek fórumaként szolgál a 2014-es emlékév apropóján. Az emlékbizottságot a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János vezeti. A 2014-es emlékév során koncerteket rendeznek, filmeket mutatnak be és könyveket adnak ki a korszakról.

A kormány a MÁV-val közösen a józsefvárosi pályaudvaron oktatási központot hoz létre, ahol a II. világháború és a holokauszt története ismerhető meg. A projektre 5,9 milliárd forintot biztosítanak. Várhatóan tavasszal adják majd át az épületet. Ezen az összegen felül pedig még 5 millió eurót szánnak a civilek, oktatási intézmények és egyházak megemlékezésére. A magyar oktatási rendszerben 2014. szeptember 1-től kiemelt szerepet szentelnek az emlékezésnek, annak érdekében, hogy a fiatalok megismerjék a borzalmakat, és ezzel tanuljanak a múlt hibáiból.

Ez történik most Dél-Szudánban

Az etnikai és a politikai feszültség onnan ered, hogy a dinka etnikumú Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg és menesztette a nuer etnikumhoz tartozó Riek Machar alelnököt. A rendőrség ez utóbbi híveit teszi felelőssé a konfliktusért. A jelenlegi állapotok azt mutatják, hogy rengeteg család szakadt el egymástól és az otthonától. Nézd meg képeken a polgárháború következményeit!

Ezt is szeretjük