Hogyan zajlik a nőgyógyászati vizsgálat? Erre készülj, mielőtt elmész

A nőgyógyászati vizsgálat nem olyan rémisztő, mint gondolod róla.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nőgyógyászati vizsgálat soha nem lesz a kellemes elfoglaltságok egyike, de az első alkalomtól mindenki jobban fél, és addig halogatja, ameddig lehet.

Pedig - különösen akkor, ha már élsz nemi életet - nagyon fontos, hogy minimum évente egyszer felkeresd a nőgyógyászodat, legalább egy rákszűrés miatt. Hidd el, a vizsgálat korántsem lesz annyira kellemetlen, mint amennyire izgulsz előtte.

Mi történik a nőgyógyásznál?

Mindegy, hogy magánrendelésre vagy körzeti orvoshoz mész, a nőgyógyász asszisztense a neved vagy sorszámod alapján szólítani fog, amikor rád kerül a sor. A rendelőben valószínűleg lesz egy paravánnal vagy függönnyel elkerített rész, ahol levetkőzhetsz.

A vizsgálat előtt az orvosod fel fog tenni néhány általános kérdést arról, hogy élsz-e nemi életet, van-e állandó partnered, hogyan védekeztek, és mikor volt az utolsó menstruációd.

Fontos, hogy ezekre a kérdésekre őszintén válaszolj, különben az orvos esetleg nem végez el olyan teszteket, amelyekre pedig szükség lenne.

Ne aggódj, köti az orvosi titoktartás, és abban is biztos lehetsz, hogy a tiédnél sokkal cifrább sztorikat is hallott már: ez a munkája, hidd el, számára csak egy páciens vagy, így a magánéleted is csak és kizárólag a kórismereted miatt érdekli, fölösleges szégyenlősködnöd.

A rövid beszélgetés után kezdődhet maga a vizsgálat: a rettegett szék és a végén található kengyel, amibe a lábaidat kell tenned, minden, csak nem hívogató - elvégre senki nem szeret így kitárulkozni -, de nagy valószínűséggel csak egy-két percet kell itt töltened, így hamar túleshetsz a vizsgálat legkínosabb részén. Ennek során az orvos egy kacsának nevezett eszközt vezet a vaginába, ami óvatosan kinyitja a hüvely összezáruló falait, így egy kis pálcikával kenetet tud venni, amit aztán később majd a rákszűrésre használhatnak - ez talán ijesztően hangzik, de valójában cseppet sem fájdalmas, csupán egy kicsit kellemetlen érzés.

Ezután már fel is öltözhetsz, és - ha nincs további megbeszélnivalótok a nőgyógyásszal - végeztetek is a vizsgálattal.

Mire készülj, mielőtt elmész?

A nőgyógyászati vizsgálat a hétköznapi kellemetlenségek közé tartozik, de ha felkészülten érkezel, könnyebben veheted az akadályokat.

Fontos, hogy olyan nőgyógyászt válassz, akiben megbízol: nyugodtan kérd ki az anyukád vagy barátnőd véleményét. Ha van valami kérdésed, akkor azt írd fel magadnak - akárcsak az utolsó menstruációd időpontját -, nehogy lányos zavarodban elfeledkezz róla.

Sokaknak segít, ha szoknyában vagy ruhában érkeznek a nőgyógyászhoz, mert így elég csak a bugyit levenni, a szoknyádat pedig felhúzni a derekadra, mielőtt beülsz a székbe, vagyis kevésbé érzed majd meztelennek magad.

Természetes, hogy, mint minden orvosi vizsgálat előtt, a nőgyógyászati látogatást megelőzően is illik lezuhanyozni, de egy gyors mosakodásra valószínűleg utána is szükséged lesz, ezért egy hazautat mindenképpen kalkulálj be a napodba, mielőtt a megérdemelt esti lazulást kezded tervezni. A vizsgálathoz a nőgyógyászod valószínűleg fog valamilyen síkosító folyadékot használni, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzon, ezért jó, ha viszel magaddal egy tisztasági betétet - így már addig is komfortosabban érezheted magadat, amíg haza nem érsz.

Ezt is szeretjük