Ezután nem akarsz majd hasalni a trópusi tengerpartok homokján: ezért fehér a színe

Hallottál már a papagájhalról?

tropusi-tengerpart
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hidegebb hónapokban különösen vonzó gondolatnak tűnik elutazni a Seychelle-szigetekre, Hawaiira vagy a Karib-térségbe.

Hófehér homokon a pálmafák alatt heverve napernyős pohárból szürcsölni a koktélt olyasmi, ami sokak bakancslistáján szerepel. Természetesen nem akarjuk elvenni senki kedvét tőle, de van egy érdekes tény, amiről jobb tudni.

Ettől hófehér a trópusi tengerpart

Röviden: halürüléktől. A papagájhal a sekély, meleg vizet kedveli, korallzátonyok közelében él - és azzal táplálkozik. Illetve leginkább az elhalt korallt, valamint a rárakódó hínárokat és algát fogyasztja. A papagájhal legnagyobb számban az Indiai- és a Csendes-óceánban, valamint a Karib-tengerben él.

Ez a halfajta meglehetősen sokat eszik, melynek következtében egyetlen papagájhal napi körülbelül 30 dkg finomra darált ürüléket - illetve homokot - ad ki magából. Ez a mennyiség pedig egy év alatt nagyjából 100 kg-ot jelent, vagyis így már érthető, hogyan képes egyetlen halfajta megváltoztatni a tengerpart homokjának színét. A Hawaii-szigetek hófehér homokját például nagyjából 70%-ban ez a papagájhal-ürülék teszi ki. A Maldív-szigeteken pedig ez a szám akár a 85%-ot is elérheti. Természetesen mindez nem jelenti, hogy egészségtelen lenne a trópusi tengerpartok hófehér homokján heverészni. Inkább csak kellemetlen belegondolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tengerpart kincsei

A tenger szerencsére nem csak halürüléket, hanem más izgalmas dolgokat is partra vet olykor. A 21 éves Marina Szlovénia egyik tengerparti városkájában, Ankaranban él. Az ő gyűjteményének képei következnek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük