Hivatalosan is ez a világ legidegesítőbb hangja: a te hátadon is feláll a szőr?

A legtöbben attól is rosszul vannak, ha rágondolnak. A kutatók szerint nem a zaj, hanem a fülünk a hibás.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csikorgó körmök a táblán: az a bizonyos sercegő, nyikorgó, csisszogó hang, amitől mindenkinek végigfut a hátán a hideg. Tulajdonképpen a legtöbbeknek már az is kellemetlen érzést okoz, ha csak rágondolnak.

De mitől elviselhetetlen ez a hang? Egy új kutatás megmagyarázta, miért érezzük magunkat ettől az ingertől a pokol hetedik bugyrában.

Kritikus tartomány

A csiszorgó, elviselhetetlen hang a 2000 és 4000 Hz közötti tartományba esik, ami pedig egyenesen a terror földje a hallójáratod számára - azt a területet ingerli, ami az emberi fülben a legérzékenyebb.

- A hallójárat anatómiájának köszönhetően a fül bizonyos frekvenciájú hangokat képes felerősíteni - áll egy nemrég megjelent tanulmányban, amit Christoph Reuter, a Bécsi Egyetem zenetudósa, valamint Michael Oehler, a kölni Média és Kommunikációs Egyetem kutatója jegyez. Más szóval, ha te sem bírod elviselni a szörnyű hangot, a füled alakját kell hibáztatnod.

Reuter és Oehler egyébként a tanulmányban egy különös kísérletről is beszámolnak: önkénteseknek lejátszották a táblán végigszántó ujjak hangját, ám míg a csoport egyik felének előzőleg azt mondták, hogy kortárs zenét fognak hallani, a kontrollcsoport tudott róla, hogy milyen borzalmakra számíthat.

Mindkét csoport fizikailag is reagált a hangra, többek között az úgynevezett galvános bőrreakcióval - ez egy változás a bőr elektromos aktivitásában, amit gyakran a félelem vált ki, ezt mérik például a poligráfos teszteknél is.

Minden idők 10 legrejtélyesebb tárgya

Nézegess képeket!

Elolvasom

Érdekes módon azonban azok az alanyok, akik úgy tudták, modern zenét hallanak, nem ítélték elviselhetetlennek a hangot, bár ők sem találták kellemesnek. A kutatók szerint ez azt bizonyítja, hogy a pszichológia is szerepet játszik abban, mennyire találunk egy hangot jólesőnek vagy éppen fülsértőnek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Már most lúdbőrözik a hátad? Nem csoda: egy korábbi, 1986-os tanulmányban a kutatók bebizonyították, hogy már az is mérhető reakciókat vált ki, ha egyszerűen csak a táblát kaparó körmök hangjára gondolunk.

Szerinted van ennél is elviselhetetlenebb zaj?

Ezt is szeretjük