A mai napig képeznek ördögűzőket a Vatikánban - Hogy dolgozik a pap, akinek ez a munkája?

Az ördögűzés nem kizárólag középkori tevékenység volt.

GettyImages-502148888 (1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember azt gondolná az ördögűzésről, hogy a középkor régmúlt tevékenységéről van szó, ám a mesterség ma is létezik, igaz, a katolikus egyházon belül is eléggé ellentmondásos szerepe van.

Sőt, nem csak létezik, de a Vatikánban képezik ki a jelenkor hivatásos, hivatalos ördögűző papjait, illetve mutatják be az érdeklődő atyáknak a folyamatot.

Kurzus a Vatikánban

Bármilyen hihetetlen, de a mai napig sokan érzik úgy, hogy megszállta őket a gonosz, ezért a papok is kíváncsiak arra, hogyan segíthetnének híveiknek. 2005 óta a Vatikán egyhetes kurzusokat tart, ahol a témával megismerkedhetnek, sőt 2019 óta már nemcsak katolikus, hanem más keresztény egyházak papjai, lelkészei előtt is nyitott a lehetőség.

A kurzuson részt vevők pszichológiai, teológiai és antropológiai ismereteket szereznek, és meghallgatják néhány olyan pap beszámolóját, akiknek gyakorlata és tapasztalata van az ördögűzésben. A katolikus egyház elismeri a mentális betegségeket, ezért tartják fontosnak, hogy a papok meg tudják különböztetni mondjuk a skizofrénia és a megszállottság tüneteit.

30 évig az ördögűzői pályán

A világ egyik legismerteb, hivatásos ördögűzője Gabriel Amorth atya volt, aki harminc évig végzett szertartásokat, és elmondása szerint ezalatt mintegy 60 ezer alkalommal volt dolga a gonosszal.

Az atya egyike volt annak a több mint 400 ördögűző papnak, akik szerte a világon végzik küldetésüket. Igaz, sokan titokban teszik ezt, bár Amroth atya szívesen beszélt róla. A katolikus egyház szerint szükség van rájuk, ugyanis napjainkban egyre emelkedik azoknak a száma, akik ördögi megszállottság jeleit tapasztalják magukon, és igénylik az ördögűzés elvégzését. Ferenc pápa is buzdítja a papokat, hogy ne féljenek ezt a szertartást kérni, amennyiben a jelek alapján úgy vélik, gonosz lélek telepedett a nyájuk egy tagjára.

A tünetek egyébként hétköznapi kellemetlenségekkel összetéveszthetők: ilyenek a hasi görcsök, a fejfájás, önsebzés, a kedvetlenség, étvágytalanság is. Maga Amroth atya óva intett attól, hogy minden mentális problámát, pszichoszmatikus tünetet az ördög jelenlétének tulajdonítsanak, gyakran tanácsolta pszichológus felkeresését, miután beszélt az erre gyanakvóval. 

A megszállottságnak azonban misztikusabb jelei is lehetnek: hirtelen lehülő szoba vagy levitálás.  

Amorth atya egy kilencvenes évekbeli ördögűzés alkalmával tapasztalta, hogy páciense olyan nyelven beszélt, melyen elvileg nem is tudott.

1997-ben történt, hogy egy olasz férfit vittek római konzultációs szobájába, aki olasz anyanyelvű volt, ám a belé költözött gonosz perfekt angol nyelven szólalt meg. Az atya visszaemlékezése szerint, mikor a latin ördögűző szövegben kimondta Jézus nevét, a férfi rászegezte tekintetét, és angol nyelven kezdett szitkokat és átkokat ordibálni rá, majd azzal sokkolta a papot, hogy ő - azaz az őt megszálló lélek - maga Lucifer. A férfi hátracsuklott fejjel forgatta szemeit körülbelül negyedórán át. A szoba feltűnően lehűlt, még az ablakokon is jégkristály jelent meg, végül a férfi magasra emelkedett, és a földre esett: ekkor hagyhatta el a Sátán a testét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár mindez éppen úgy hangzik, mintha a mozivásznon látta volna az ember, az atya állítja, hogy mindez megtörtént, sőt még könyvet is írt róla. Az Ördögűző című filmről azt mondta, hogy tetszett neki, és bár volt benne néhány túlzás, alapvetően helytálló.

Ördögűzés személyesen és Skype-on

Amorth atya rendje, a Paulisták székhelyén alakított ki saját, hangszigetelt ördögűző helyiséget. Hat szék került a szobába, a keresztekkel és szentképekkel díszített fal mellé, melyeken ördögűző kollégái foglalhattak helyet. Mivel a páciensek gyakran erőszakosak, az ördögűző nem dolgozik egyedül. Az exorció eszközei két kereszt, egy szenteltvízhintő, egy fiola megszentelt olaj, egy lila stóla, melyet a páciens nyaka köré helyeznek, valamint egy imakönyv, mely magában foglalja az ördögűzés szövegét. Általában nem lehet egy alkalommal sikert elérni, van, hogy hónapokig viaskodott az ördöggel, ilyenkor több szertartást is el kell végezni.

Az ördögűzés papi mestersége tehát távolról sem középkori hagyomány, hiszen ma is világszerte végzik.

Amorth atya hallgatva a modern idők szavára több alkalommal végzett ördögűzést Skype-kapcsolaton keresztül. Különös, ám miért éppen ez a szolgáltatás maradna ki az internet nyújtotta lehetőségből?

Itt élt Vlad Tepes

Karóra tűzött műfejek jelzik a rettenthetetlen Vlad Tepes egykori lakhelyét. Egykori kastélya ma is áll.

Források: dailymail.co.uk, bbc.com.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük