Híres űrhajósok
A legérdekesebb űrutazók
Nézd meg képeken, kik írták be magukat a történelembe azzal, hogy megvalósították az elképzelhetetlent!

Dia

	Alan Shepard	Az 1923-as születésű férfi az első amerikai asztronauta, aki kijutott a világűrbe. 1951-től kapott űrhajóskiképzést, majd két évvel később már az űrben volt. 1961-ben űrugrást hajtott végre. Egy fülbetegség miatt majdnem egy évtizedig nem repülhetett, de 1971-ben, ötödik emberként feljutott a Holdra, ahol az Apollo-14 parancsnokaként 33 órát töltött. 1988-ban hunyt el.	Kapcsolódó cikk:	Csodaszép NASA-háttérképek »

Alan Shepard

Az 1923-as születésű férfi az első amerikai asztronauta, aki kijutott a világűrbe. 1951-től kapott űrhajóskiképzést, majd két évvel később már az űrben volt. 1961-ben űrugrást hajtott végre. Egy fülbetegség miatt majdnem egy évtizedig nem repülhetett, de 1971-ben, ötödik emberként feljutott a Holdra, ahol az Apollo-14 parancsnokaként 33 órát töltött. 1988-ban hunyt el.

Kapcsolódó cikk:
Csodaszép NASA-háttérképek »

Fotó: picstopin.com

Dia

	Jurij Alekszejevics Gagarin	A szovjet űrhajós 1934-ben született, és ő volt az első ember a világűrben - a küldetést a Vosztok–1 űrhajóval hajtotta végre 1961-ben. Gagarint alacsony termete miatt választották ki az akcióra - ha néhány centivel magasabb lett volna, már nem kaphatta volna meg a feladatot. Ez volt az egyetlen űrrepülése, később már nem ismételte meg korábbi kalandját. 1968-ban életét vesztette egy repülőgép-balesetben, amely végül számos összeesküvés-elmélet táptalaja lett.

Jurij Alekszejevics Gagarin

A szovjet űrhajós 1934-ben született, és ő volt az első ember a világűrben - a küldetést a Vosztok–1 űrhajóval hajtotta végre 1961-ben. Gagarint alacsony termete miatt választották ki az akcióra - ha néhány centivel magasabb lett volna, már nem kaphatta volna meg a feladatot. Ez volt az egyetlen űrrepülése, később már nem ismételte meg korábbi kalandját. 1968-ban életét vesztette egy repülőgép-balesetben, amely végül számos összeesküvés-elmélet táptalaja lett.

Fotó: blog.kp.ru

Dia


            	Michael Collins
            	Tapasztalt űrhajósként vett részt a holdraszálláson az 1930-as születésű Michael Collins. 1963-tól kapott űrhajóskiképzést, majd két űrsétát is végrehajtott. Később az Apollo–11 parancsnoki moduljának pilótájaként tevékenykedett, majd ott volt az első holdraszállásnál, de ő az űrhajón maradt. 1971-ben kinevezték a Smithsonian Intézet repülési és űrhajózási múzeumának igazgatójává.
            	Kapcsolódó cikk:
            	Nem volt igaz a holdraszállás? »

Michael Collins

Tapasztalt űrhajósként vett részt a holdraszálláson az 1930-as születésű Michael Collins. 1963-tól kapott űrhajóskiképzést, majd két űrsétát is végrehajtott. Később az Apollo–11 parancsnoki moduljának pilótájaként tevékenykedett, majd ott volt az első holdraszállásnál, de ő az űrhajón maradt. 1971-ben kinevezték a Smithsonian Intézet repülési és űrhajózási múzeumának igazgatójává.

Kapcsolódó cikk:
Nem volt igaz a holdraszállás? »

Fotó: wikipedia.org

Dia

 	Neil Alden Armstrong 	1930-as születésű az első ember, aki a Holdra, sőt, aki idegen égitestre tette a lábát. Az amerikai Neil Armstrong több mint 8 és fél napot töltött a világűrben. 1970-től már nem foglalkozott az űrutazással, egyetemi tanári pályára lépett. Elneveztek róla egy aszteroidát, valamint egy krátert a Holdon. 2012-ben szívműtétje volt, és ezt követően hamarosan elhunyt.

Neil Alden Armstrong

1930-as születésű az első ember, aki a Holdra, sőt, aki idegen égitestre tette a lábát. Az amerikai Neil Armstrong több mint 8 és fél napot töltött a világűrben. 1970-től már nem foglalkozott az űrutazással, egyetemi tanári pályára lépett. Elneveztek róla egy aszteroidát, valamint egy krátert a Holdon. 2012-ben szívműtétje volt, és ezt követően hamarosan elhunyt.

Fotó: cyleow.blogspot.com

Dia

 	Edwin Buzz Aldrin 	Szintén 1930-ban született, majd 1963-ban doktori címet szerzett űrhajózási témában Edwin Aldrin. A Gemini–12 küldetésen megdöntötte az űrséta addigi időtartamrekordját. Szintén ott volt a holdraszálláson, de ő nem maradt a hajón: a második emberként a Holdra lépett. 1971-ben visszavonult az űrutazástól. 	Kapcsolódó cikk: 	Képeken Magyarország egy űrhajós szemével »

Edwin Buzz Aldrin

Szintén 1930-ban született, majd 1963-ban doktori címet szerzett űrhajózási témában Edwin Aldrin. A Gemini–12 küldetésen megdöntötte az űrséta addigi időtartamrekordját. Szintén ott volt a holdraszálláson, de ő nem maradt a hajón: a második emberként a Holdra lépett. 1971-ben visszavonult az űrutazástól.

Kapcsolódó cikk:
Képeken Magyarország egy űrhajós szemével »

Fotó: mjlap.blog100.fc2.com

Dia

	Farkas Bertalan	Az első, és eddig egyetlen magyar űrhajós-űrkutató, Farkas Bertalan 1949-ben született. Munkássága nemzetközi elismerést hozott hazánknak. A Space for Earth Alapítvány és a Űrhajósok Nemzetközi Szövetsége alapító tagjai közt van, és 1980-ban kijutott a világűrbe a Szojuz–36 nevű űrhajóval. Magyarország ezzel a hetedik űrutazó nemzet lett.

Farkas Bertalan

Az első, és eddig egyetlen magyar űrhajós-űrkutató, Farkas Bertalan 1949-ben született. Munkássága nemzetközi elismerést hozott hazánknak. A Space for Earth Alapítvány és a Űrhajósok Nemzetközi Szövetsége alapító tagjai közt van, és 1980-ban kijutott a világűrbe a Szojuz–36 nevű űrhajóval. Magyarország ezzel a hetedik űrutazó nemzet lett.

Fotó: name-list.net; wikipedia.org

Dia

	Leonyid Kosztyantinovics Kadenyuk	1951-ben született Kadenyuk vezérőrnagy, aki az első ukrán űrrepülés keretében jutott ki a világűrbe, a Columbia űrrepülőgép fedélzetén. Az utazás 1997. november 19. és december 5. között zajlott, és a férfi feladata az volt, hogy biológiai kísérleteket végezzen különböző növényekkel. Jelenleg az Ukrán Nemzeti Űrkutatási Irodában dolgozik, és politikai tevékenységbe is kezdett.

Leonyid Kosztyantinovics Kadenyuk

1951-ben született Kadenyuk vezérőrnagy, aki az első ukrán űrrepülés keretében jutott ki a világűrbe, a Columbia űrrepülőgép fedélzetén. Az utazás 1997. november 19. és december 5. között zajlott, és a férfi feladata az volt, hogy biológiai kísérleteket végezzen különböző növényekkel. Jelenleg az Ukrán Nemzeti Űrkutatási Irodában dolgozik, és politikai tevékenységbe is kezdett.

Fotó: kabfiz.blogspot.com

Dia

 	Mark Shuttleworth 	John Glenn veterán űrhajós ingyenes űrutazása után az 1973-as születésű Mark Shuttleworth volt a második űrturista, de ő volt az első, aki fizetett is érte, mert őt - elődjével ellentétben - nem kutatási célokkal küldték fel a világűrbe. 2002-ben, első afrikai űrutazóként 9 napot töltött a Szojuz TM–34 űrhajón. 	Kapcsolódó cikk: 	Ilyen az éjszakai Föld a világűrből »

Mark Shuttleworth

John Glenn veterán űrhajós ingyenes űrutazása után az 1973-as születésű Mark Shuttleworth volt a második űrturista, de ő volt az első, aki fizetett is érte, mert őt - elődjével ellentétben - nem kutatási célokkal küldték fel a világűrbe. 2002-ben, első afrikai űrutazóként 9 napot töltött a Szojuz TM–34 űrhajón.

Kapcsolódó cikk:
Ilyen az éjszakai Föld a világűrből »

Fotó: blogs.dailynews.com
Blog.hu ajánló
Szerző: Marton Adrienn
Fotó: