A történelem legérdekesebb lázadói
Mindig is voltak a világon olyan nyughatatlan személyiségek, akik akár békésen, akár erőszakkal, de harcba szálltak elveikért.

Dia

 	Spartacus 	A feltételezhetően trák származású Spartacus Rómában volt rabszolga az i. e. 1. században, a legendás és legnagyobbnak számító ókori rabszolgafelkelést pedig i.e. 74-ben robbantotta ki 78 követőjével. Egyre duzzadó csapatával a Vezúv hegyére vonult, később Szicíliába akart szökni velük, ám Crassus seregei megállították. A kegyetlen megtorlás részeként hatezer rabszolgát feszítettek keresztre a Via Appia mentén. 	Kapcsolódó cikk: 	Rabszolgasors Bangladesben »

Spartacus

A feltételezhetően trák származású Spartacus Rómában volt rabszolga az i. e. 1. században, a legendás és legnagyobbnak számító ókori rabszolgafelkelést pedig i.e. 74-ben robbantotta ki 78 követőjével. Egyre duzzadó csapatával a Vezúv hegyére vonult, később Szicíliába akart szökni velük, ám Crassus seregei megállították. A kegyetlen megtorlás részeként hatezer rabszolgát feszítettek keresztre a Via Appia mentén.

Kapcsolódó cikk:
Rabszolgasors Bangladesben »

Dia

 	William Wallace 	Sir William Wallace, akit manapság a rettenthetetlenként ismer a világ, a 13. században a skót függetlenségi harcok központi figurája volt. A skót lovag - egyes történészek szerint alacsonyabb származású volt - és az általa vezetett parasztok az angol elnyomás és I. Edward király ellen lázadtak fel. Bár később az angolok kezére jutott, akik különös kegyetlenséggel végezték ki, szelleme máig él, jelképes sírja, a neki szentelt emlékművek és kardja előtt tízezrek tisztelegnek minden évben

William Wallace

Sir William Wallace, akit manapság a rettenthetetlenként ismer a világ, a 13. században a skót függetlenségi harcok központi figurája volt. A skót lovag - egyes történészek szerint alacsonyabb származású volt - és az általa vezetett parasztok az angol elnyomás és I. Edward király ellen lázadtak fel. Bár később az angolok kezére jutott, akik különös kegyetlenséggel végezték ki, szelleme máig él, jelképes sírja, a neki szentelt emlékművek és kardja előtt tízezrek tisztelegnek minden évben

Dia

 	Robin Hood 	Bár nem tudni biztosan, hogy a leghíresebb angol népi hős a valóságban létezett-e, a 14. században a róla szóló balladák futótűzként terjedtek el, és a népi tradícióknak a későbbiek során is központi karaktere volt. A történészek szerint, ha valóban élt, nem a valóban létező sherwoodi erdőbe fosztotta ki a gazdagokat, és adott mindent a szegényeknek, hanem Yorkshire környékén.

Robin Hood

Bár nem tudni biztosan, hogy a leghíresebb angol népi hős a valóságban létezett-e, a 14. században a róla szóló balladák futótűzként terjedtek el, és a népi tradícióknak a későbbiek során is központi karaktere volt. A történészek szerint, ha valóban élt, nem a valóban létező sherwoodi erdőbe fosztotta ki a gazdagokat, és adott mindent a szegényeknek, hanem Yorkshire környékén.

Dia

	Emmeline Pankhurst	Az 1858-ban született angol politikai aktivista a brit szüfrazsett-mozgalom vezetője volt, ami hozzásegítette a nőket ahhoz, hogy szavazati jogot kapjanak. 1999-ben a Time Magazin által közölt, a 20. század 100 legfontosabb embere című listán is előkelő helyen szerepelt a neve, mint olyan személyiségé, aki alapjaiban változtatta meg a nőkről alkotott elképzeléseket, és körvonalazta azt, amit napjainkban jelent a női szerep.	Kapcsolódó cikk:	3 világhírű nő, aki a legtöbbet tette a nőkért »

Emmeline Pankhurst

Az 1858-ban született angol politikai aktivista a brit szüfrazsett-mozgalom vezetője volt, ami hozzásegítette a nőket ahhoz, hogy szavazati jogot kapjanak. 1999-ben a Time Magazin által közölt, a 20. század 100 legfontosabb embere című listán is előkelő helyen szerepelt a neve, mint olyan személyiségé, aki alapjaiban változtatta meg a nőkről alkotott elképzeléseket, és körvonalazta azt, amit napjainkban jelent a női szerep.

Kapcsolódó cikk:
3 világhírű nő, aki a legtöbbet tette a nőkért »

Dia

 	Ülő Bika 	Sitting Bull a 19. században a sziúk vezetője és indián sámán volt, aki 1876-ban Little Bighornnál elsöprő győzelmet aratott a Custer tábornok által vezetett amerikai lovasezred fölött. Félve az amerikai megtorlástól, törzsével elhagyta az országot, majd, mikor visszatért, egy rezervátum területére deportálták. Az ősi hagyományokhoz és az indiánok függetlenségéhez azonban élete végéig ragaszkodott - bár Buffalo Bill vadnyugati show-jával együtt járta az országot, a közönséget sziú anyanyelvén mindig megátkozta.

Ülő Bika

Sitting Bull a 19. században a sziúk vezetője és indián sámán volt, aki 1876-ban Little Bighornnál elsöprő győzelmet aratott a Custer tábornok által vezetett amerikai lovasezred fölött. Félve az amerikai megtorlástól, törzsével elhagyta az országot, majd, mikor visszatért, egy rezervátum területére deportálták. Az ősi hagyományokhoz és az indiánok függetlenségéhez azonban élete végéig ragaszkodott - bár Buffalo Bill vadnyugati show-jával együtt járta az országot, a közönséget sziú anyanyelvén mindig megátkozta.

Dia

 	Pancho Villa 	Annak ellenére, hogy sokan banditának és gyilkosnak bélyegezték, a mexikói forradalmi vezető a helyiek szemében igazi népi hősnek számít, aki le akart számolni a szegénységgel, és lényeges mezőgazdasági reformokat kívánt végrehajtani. Szintén ő volt a felelős az 1916-os columbus-i rajtaütésért Új-Mexikóban, mely az 1812 óta az első támadást jelentette az amerikai föld ellen.

Pancho Villa

Annak ellenére, hogy sokan banditának és gyilkosnak bélyegezték, a mexikói forradalmi vezető a helyiek szemében igazi népi hősnek számít, aki le akart számolni a szegénységgel, és lényeges mezőgazdasági reformokat kívánt végrehajtani. Szintén ő volt a felelős az 1916-os columbus-i rajtaütésért Új-Mexikóban, mely az 1812 óta az első támadást jelentette az amerikai föld ellen.

Dia

 	Rosa Parks 	A 2005-ben elhunyt Rosa Parks az amerikai fekete polgárjogi mozgalmak egyik legjelentősebb alakja volt, különösen, ami a nőket illeti. Komoly változások kirobbantója lett, bár korántsem tudatosan, mikor 1955-ben nem adta át helyét a buszon egy fehér bőrű utasnak. Később emiatt hadbíróság előtt is állt, ám felmentették. Ez az eset vezetett később a híres montgomery-i buszbojkotthoz, az egyik legsikeresebb rasszizmus elleni megmozduláshoz is.

Rosa Parks

A 2005-ben elhunyt Rosa Parks az amerikai fekete polgárjogi mozgalmak egyik legjelentősebb alakja volt, különösen, ami a nőket illeti. Komoly változások kirobbantója lett, bár korántsem tudatosan, mikor 1955-ben nem adta át helyét a buszon egy fehér bőrű utasnak. Később emiatt hadbíróság előtt is állt, ám felmentették. Ez az eset vezetett később a híres montgomery-i buszbojkotthoz, az egyik legsikeresebb rasszizmus elleni megmozduláshoz is.

Dia

 	Malcolm X 	Az eredetileg Malcolm Little-nek keresztelt amerikai muzulmán pap a történelem egyik leghíresebb afroamerikai alakja. Emberjogi aktivistaként erőteljesen harcolt a feketék jogaiért, mélyen elítélve az ellenük elkövetett bűnöket, és sokak által erőszakos és túl kemény szavakkal bírálva a fehéreket. Sokak szerint kemény, nacionalista nézetei és állítólagos erőszakra való felbujtása vezetett oda, hogy 1965-ben merénylet áldozatává vált. Úgy tartják, a gyilkosság mögött az FBI és a CIA állhatott.

Malcolm X

Az eredetileg Malcolm Little-nek keresztelt amerikai muzulmán pap a történelem egyik leghíresebb afroamerikai alakja. Emberjogi aktivistaként erőteljesen harcolt a feketék jogaiért, mélyen elítélve az ellenük elkövetett bűnöket, és sokak által erőszakos és túl kemény szavakkal bírálva a fehéreket. Sokak szerint kemény, nacionalista nézetei és állítólagos erőszakra való felbujtása vezetett oda, hogy 1965-ben merénylet áldozatává vált. Úgy tartják, a gyilkosság mögött az FBI és a CIA állhatott.

Dia

	Martin Luther King	Az amerikai baptista tiszteletes szinte egész életét az amerikai feketék jogi egyenlőségének kivívásának és a faji megkülönböztetés megszüntetésének szentelne. Sok más társával ellentétben az erőszakmentesség elvét hirdette, céljai eléréséért csak a polgári engedetlenség módszeréig ment el. Van egy álmom kezdetű beszéde minden idők egyik leghíresebb szónoklatává vált, alakja pedig máig kultikus. 1968-ban merénylet áldozata lett.	Kapcsolódó cikk:	Nem ő gyilkolt: részeg tanú alapján ítélt a bíróság »

Martin Luther King

Az amerikai baptista tiszteletes szinte egész életét az amerikai feketék jogi egyenlőségének kivívásának és a faji megkülönböztetés megszüntetésének szentelne. Sok más társával ellentétben az erőszakmentesség elvét hirdette, céljai eléréséért csak a polgári engedetlenség módszeréig ment el. Van egy álmom kezdetű beszéde minden idők egyik leghíresebb szónoklatává vált, alakja pedig máig kultikus. 1968-ban merénylet áldozata lett.

Kapcsolódó cikk:
Nem ő gyilkolt: részeg tanú alapján ítélt a bíróság »

Dia

 	Ho Chi Minh 	Ho Si Minh 1954-től Észak-Vietnam elnöke volt, 1945-ben ő jelentette be a Vietnami Demokratikus Köztársaság megalakulását. Harcolt a japánok ellen, de a brit és kínai elnyomást is ellenezte, amiért letartóztatták, és halálra ítélték. Végül megmenekült, az indokínai háború megnyerése után pedig Vietnam valóban függetlenné vált - bár a nem sokkal később kitört vietnami háború hatalmas pusztítást végzett.

Ho Chi Minh

Ho Si Minh 1954-től Észak-Vietnam elnöke volt, 1945-ben ő jelentette be a Vietnami Demokratikus Köztársaság megalakulását. Harcolt a japánok ellen, de a brit és kínai elnyomást is ellenezte, amiért letartóztatták, és halálra ítélték. Végül megmenekült, az indokínai háború megnyerése után pedig Vietnam valóban függetlenné vált - bár a nem sokkal később kitört vietnami háború hatalmas pusztítást végzett.

Dia

 	Che Guevara 	A máig ellentmondásos személyiségnek tartott orvos, politikus, gerillaharcos és marxista forradalmár a kubai forradalom vezetője volt, később pedig komoly politikai tiszteket töltött be. Bolíviában is forradalmat akart megvalósítani az általa imperialista nagyhatalomnak tartott Egyesült Államok ellen, azonban elfogták, majd kivégezték. Míg sokan a szegények pártfogóját és a szabadságharcost látják benne, mások hidegvérű gyilkosnak és a sztálinista elvek követőjének tartják, többek között azzal indokolva mindezt, hogy ő hozta létre a kubai munkatáborokat, és minden általa ellenforradalomnak tartott megmozdulást - közöttük az 1956-ost is - elítélt.

Che Guevara

A máig ellentmondásos személyiségnek tartott orvos, politikus, gerillaharcos és marxista forradalmár a kubai forradalom vezetője volt, később pedig komoly politikai tiszteket töltött be. Bolíviában is forradalmat akart megvalósítani az általa imperialista nagyhatalomnak tartott Egyesült Államok ellen, azonban elfogták, majd kivégezték. Míg sokan a szegények pártfogóját és a szabadságharcost látják benne, mások hidegvérű gyilkosnak és a sztálinista elvek követőjének tartják, többek között azzal indokolva mindezt, hogy ő hozta létre a kubai munkatáborokat, és minden általa ellenforradalomnak tartott megmozdulást - közöttük az 1956-ost is - elítélt.

Dia

 	Mohandas Gandhi 	Gandhi kitűnő példa arra, hogy békével, fegyverek nélkül is olyan változásokat képes elindítani akár egy ember is, mely az egész történelemre hatással lesz. A hívei által a Mahátma, vagyis nagy lélek jelzővel is felruházott szellemi vezető, aki egyébként jogász volt, a békés ellenállás jelképévé és az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjává vált. Élete során, bár nem akart mást, csak feloldani a feszültségeket és békét hozni országának, számos alkalommal bebörtönözték. Születésnapja, október 2-a ma az erőszakmentesség világnapja.

Mohandas Gandhi

Gandhi kitűnő példa arra, hogy békével, fegyverek nélkül is olyan változásokat képes elindítani akár egy ember is, mely az egész történelemre hatással lesz. A hívei által a Mahátma, vagyis nagy lélek jelzővel is felruházott szellemi vezető, aki egyébként jogász volt, a békés ellenállás jelképévé és az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjává vált. Élete során, bár nem akart mást, csak feloldani a feszültségeket és békét hozni országának, számos alkalommal bebörtönözték. Születésnapja, október 2-a ma az erőszakmentesség világnapja.

Dia

 	Angela Davis 	A ma is élő, magát leszbikusnak valló, újbaloldali Angela Davis a hippikorszak egyik legmeghatározóbb személyisége volt, aki harcolt az afroamerikaiak ellen elkövetett jogsértések ellen, fegyveres börtön-felszabadítási kísérletben vett részt, és sokáig az FBI által leginkább keresett tíz bűnöző egyike volt. Végül le is tartóztatták, de számos szervezet küzdött felszabadításáért, mígnem a nyomás hatására felmentették. Máig a feminizmus és a fekete nők egyenjogúságáért tevékenykedik, illetve professzor a Santa Cruz-i egyetemen.

Angela Davis

A ma is élő, magát leszbikusnak valló, újbaloldali Angela Davis a hippikorszak egyik legmeghatározóbb személyisége volt, aki harcolt az afroamerikaiak ellen elkövetett jogsértések ellen, fegyveres börtön-felszabadítási kísérletben vett részt, és sokáig az FBI által leginkább keresett tíz bűnöző egyike volt. Végül le is tartóztatták, de számos szervezet küzdött felszabadításáért, mígnem a nyomás hatására felmentették. Máig a feminizmus és a fekete nők egyenjogúságáért tevékenykedik, illetve professzor a Santa Cruz-i egyetemen.

Dia

	Nelson Mandela	A Béke Nobel-díjas politikus a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke volt, de már jóval előtte is azért küzdött, hogy megszüntesse a faji megkülönböztetést, élesen bírálta az apartheidet, apartheidellenes aktivista tevékenykedése miatt pedig nem kevesebb mint 27 évet töltött börtönben. Bár korábban életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtották, amit az ország lakosságának gondolkodásában elültetett, végül reformok formájában öltött testet, és a kormány sem tehetett mást, mint, hogy szabadon bocsássa.	Kapcsolódó galéria:	15 ember, aki megváltoztatta a történelmet »

Nelson Mandela

A Béke Nobel-díjas politikus a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke volt, de már jóval előtte is azért küzdött, hogy megszüntesse a faji megkülönböztetést, élesen bírálta az apartheidet, apartheidellenes aktivista tevékenykedése miatt pedig nem kevesebb mint 27 évet töltött börtönben. Bár korábban életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtották, amit az ország lakosságának gondolkodásában elültetett, végül reformok formájában öltött testet, és a kormány sem tehetett mást, mint, hogy szabadon bocsássa.

Kapcsolódó galéria:
15 ember, aki megváltoztatta a történelmet »

Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: