Ma 66 éves Hillary Clinton - Nézd meg az életét képekben!
Hillary Clinton, az egykori first lady ma ünnepli 66. születésnapját. Nézd meg az életét képekben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hillary Rodham 1947. október 26-án született, bár valószínűleg ekkor még senki nem sejtette, hogy egy majdani first lady csöppent bele a világba, akinek elnöki ambíció is lesznek. Az Illinois állambeli Park Ridge-ben nőtt fel egy teljesen átlagos, középosztálybeli vállalkozó lányaként, ám a Wellesley College elitgimnáziumba járt, ahonnan egyenes út vezetett Amerikai egyik legjobb egyetemére, a Yale-re.

Itt ismerkedett meg Bill Clintonnal, akivel nemcsak politikai nézeteikben, hanem a magánéletben is egymásra találtak. Immáron 38 éve élnek házasságban, bár ez idő alatt csúnya botrányokkal is meg kellett birkózniuk. A first lady akkor is kitartott férje mellett, amikor az hivatali időszaka alatt megcsalta az egyik gyakornokával, Monica Lewinskyvel.

Férje kormányzói és elnöki szolgálata alatt Hillary Clinton elsősorban az emberi jogokért harcolt, de nem sokkal Bill Clinton megválasztása után a Nemzeti Egészségügyi Reform Munkabizottság vezetője lett. Hiába dolgozott ki azonban egy komplett egészségügyi reformot, tervezetét elutasították.

2000-ben New York állam szenátorává választották, ami Hillary politikai ambíciót egészen odáig emelte, hogy 2008-ban a Demokrata Párt színeiben indult az amerikai elnökválasztáson, Barack Obama ellenfeleként. Bár nagy fölénnyel Obama nyert, az újdonsült elnök rögtön felkínálta számára a külügyminiszteri posztot, amit az egykori first lady elfogadott. Obama 2010-es újraválasztásig töltötte be a pozíciót, ezután visszavonult.

Jelenleg Hillary pihen, és a kedvenc időtöltéseinek él, ám sokak szerint ez csak a látszat, valójában a 66 éves hölgy arra készül, hogy 2016-ban visszatér - mint amerikai első női elnöke.

Sikeresek és befolyásosak

A forbes.com összeállította a 2013-as év száz legnépszerűbb politikusnőjének listáját, nézd meg, kik végeztek az első hétben!

Ezt is szeretjük