Betiltaná az EU ezeket a dohánytermékeket: sokakat érint, ha bekövetkezik a változás
Az EU az ízesített, párologtatható dohánytermékek betiltását javasolja.

GettyImages-1290448465
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Európai Bizottság az ízesített, párologtatható dohánytermékek uniós forgalmazásának betiltását javasolja - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében - jelentette Andits Eszter, az MTI tudósítója.

Egy nemrégiben készült bizottsági jelentés szerint a párologtatható dohánytermékek értékesítése tavaly több mint öt EU-tagállamban 10 százalékkal nőtt, és az Európai Unióban az elektromos cigarettákban használt dohánytermékek aránya összességében meghaladta a dohánytermékek összértékesítésének 2,5 százalékát.

A hevítéses, ízesített cigaretta betiltása jöhet

Sztella Kiriákidisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos felhívta a figyelmet: az ilyen dohánytermékek piacról történő kivonásával a bizottság újabb lépést tesz a rákbetegség elleni európai tervben megfogalmazott elképzelésének megvalósítása felé.

GettyImages-1272175441

E terv célkitűzése, hogy a dohányzók arányát 2040-re 5 százalékra csökkentse az Európai Unióban. A biztos hozzátette: "tízből kilenc tüdőrákos megbetegedést a dohányzás okoz, fontos hogy a dohányzás ne legyen vonzó, ha meg akarjuk védeni polgáraink egészségét".

- Ehhez kulcsfontosságúak a dohányfogyasztás csökkentésére irányuló erőteljesebb intézkedések, a szigorúbb végrehajtás, a lépéstartás az új fejlesztésekkel, a piacra kerülő új termékek végtelen áradatának kezelése. Ez különösen fontos a fiatalabbak védelme érdekében - emelte ki az uniós biztos.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A bizottság irányelvjavaslatát az uniós kormányokat tömörítő Tanács és az Európai Parlament fogja megvitatni. Annak hatályba lépése után a tagállamoknak nyolc hónapjuk lesz arra, hogy az irányelvet átültessék nemzeti jogrendszerükbe.

Ezt gondolja valójában az Elf Barról a tüdőgyógyász

Hivatalos állásfoglalást tettek közzé az Elf Bar dohánytermékről.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük