Öngyilkosság: saját otthonában találtak rá a szélsőjobbos vezetőre
Heti összefoglaló
A hét legfontosabb eseményei: földrengés, szmog és öngyilkosság.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A halottak napja utáni rövid hét sem telt el eseménytelenül, a hírek tüntetésekkel és az egyre növekvő szmogszennyezettségről szóló újabb információkkal voltak tele.

Fordulóponthoz ért a bolygó egyre gyarapodó népessége, de egy váratlan haláleset is sokakat megdöbbentett. Heti összefoglaló.

Megszámolták: hétmilliárd

Véget ért a népszámlálás, és bár a kisvárosokban közel 100%-os volt a kérdőívek kitöltésének aránya, a nagyobb városokban és különösen Budapesten még mindig sokan vannak, akik nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Nekik, ha meg akarják úszni a büntetést - amely fejenként akár 50 ezer forint is lehet - legkésőbb jövő hét szerdáig kell jelentkezniük pótösszeírásra a helyi polgármesteri hivatalban.

Míg az itthoni népszámlálási adatokból valószínűleg az derül majd ki, hogy tovább csökkent a hazai lélekszám, a világ népessége az ENSZ becslései szerint a héten átlépte a hétmilliárdot, vagyis 12 év után egymilliárddal több embernek kell osztoznia a bolygó területén.

A hatmilliárdodik ember születési helyének az ENSZ annak idején Boszniát jelölte meg, a hétmilliárdodik ember címére pedig Manilában, Uttar Prades államban, a Fülöp-szigeteken, Oroszországban és Magyarországon is pályáznak.

Autók, dugók, szmog: csak a szél segíthet

Szerda délután egy órakor indult a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete által szervezett forgalomlassító demonstráció. A Budapest belvárosán keresztülhaladó, öt-hatszáz taxiból álló konvoj több helyen dugót okozott, és bizonyos villamosok és buszok közlekedését is akadályozta. A demonstrációra azután került sor, hogy a tárgyalások megszakadtak a fix tarifákat követelő taxisok és a főváros között.

Pénteken az ország száz pontján félpályás útlezárással hívták fel a figyelmet követeléseikre a LIGA szakszervezet tüntetői is, akik az új Munka Törvénykönyve, a versenyszférában korábban élő háromoldalú társadalmi párbeszéd megszüntetése és a nyugdíjrendszer átalakítása ellen tiltakoztak.

Valószínűleg ezek az események sem kedveztek a levegő portartalmának, pedig a helyzet amúgy sem volt rózsás: pénteken a légszennyezettség oly mértékben súlyosbodott, hogy Budapesten szmogriadót rendeltek el, de hasonlóan rossz a levegő minősége Pécsett, Debrecenben, Várpalotán, Győrben, Székesfehérváron és Nyíregyházán is. A levegő szmogszintjét csak egy erős szélmozgást javíthatja.

A hét döbbenetei: földrengés és öngyilkosság

Kisebb földrengés volt szerda hajnalban Magyarország területén, Kóny és Ikrény térségében, Győr-Moson-Sopron megyében. A négy perccel egy óra előtt történt, a Richter-skála szerint 3,8-es erősségű földmozgást többen érezték, álmukból felébredtek, de károkról nem érkezett bejelentés, közölte az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet Szeizmológiai Obszervatóriuma.

Kiszely Márta szeizmológus közleménye szerint Magyarország területén az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak, amelyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát - adta hírül az MTI.

Rendőrök helyszínelnek Eszes Tamás gyöngyöspatai házánál. Fotó: MTI, Komka Péter

A hét legnagyobb döbbenetét azonban talán Eszes Tamás, a Véderő vezetőjének halálhíre hozta. A legelső értesülések szerint Eszest gyöngyöspatai házában találták holtan, a helyiek szerint öngyilkosságot követett el, rendőrség azonban a halál okáról a szakértői jelentés elkészültéig nem akart nyilatkozni. Eszest a bíróság még júniusban egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, mert megverte Juhász Oszkárt, a Jobbik gyöngyöspatai polgármesterjelöltjét, majd ellenállt a kiérkező rendőröknek.

Ez történt még a héten:

Százmilliókkal csökkentette a hajléktalan-ellátás támogatását a minisztérium »

Ezzel magyarázza a kormány a 310 forintos eurót »

Állami pénzből tették tönkre a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégeket »

Ezt is szeretjük