Ismered a legnagyobb helyesírási bakikat? Teszteld!
Kvíz!
Ügyelsz a helyesírásra a mindennapokban? Melyik részével gyűlik meg a bajod? Teszteld!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár sokaknak zsigerből jön ez a képesség, a helyesírás tanulható. Ha megesik, hogy elakadsz egy-egy szónál vagy betűnél, nem kell aggódnod, hiszen mindenkivel előfordul, hogy néha leblokkol.

Általában nagyon hasonló hibákat vétenek az emberek, így behatárolható, melyek a leggyakoribb helyesírási bakik. Összegyűjtöttünk erre vonatkozóan néhány kvízt, amivel tesztelheted, rajtad is kifognak-e a cifra szabályok.

A magyar helyesírás szabályai

Nemrégiben hivatalosan is bevezettek néhány változást a nyelvtani szabályokban, és A magyar helyesírási szabályzat 12. kiadásában már szerepelnek is a módosítások. Ha szeretnéd letesztelni, hogy tisztában vagy-e vele, milyen újításokat kell figyelembe venni, kattints ide, és töltsd ki a kvízt!

Vannak azonban olyan törvények is, amelyek bár nincsenek szó szerint kőbe vésve, mégis úgy kell rájuk tekinteni. A nyelvtanórán megtanultakat egész hátralévő életedben kamatoztathatod - persze csak akkor, ha tényleg betéve tudod őket. Ide kattintva megtudhatod, mire emlékszel az iskolából!

Szavak helyesírása

Nemcsak általános szabályok léteznek, hanem olyanok is, amelyeket konkrét szavak esetében kell alkalmazni. Az egyik ilyen a j és az ly kérdése, amiről tényleg nem tudod hallás után eldönteni, hogy az adott szóba melyik változat kerüljön. Ha úgy érzed, rajtad nem tudnak kifogni a j-s és ly-os szavak, kattintsd végig kvízünket!

A szavak megfelelő írásmódja esetében a másik kritikus pont a földrajzi nevek helyesírása. Ha a hazai helységnevekkel kapcsolatos tudományodat tesztelnéd le, kattints ide a kvízért! Ha viszont inkább általános, vegyes földrajzi nevekkel kísérleteznél, ez a teszt tetszeni fog.

Tagolás

Sokaknak a tagolással akadnak problémái, akár a szavak elválasztásánál, akár szókapcsolatok egybe- vagy különírásánál. A magyar szótagolás szabályait már az általános iskola alsó tagozatában megtanítják. Ha kíváncsi vagy rá, neked hogy megy a dolog, ide kattintva kipróbálhatod. Az összetett szavak, szókapcsolatok esetében sem egyértelmű mindig, mindenki számára a helyes írásmód. Kattints ide, és nézd meg, rajtad is kifognak-e!

Ha egyszerűen csak kipróbálnád, hogy általánosságban mennyire jó a helyesírásod, kattints erre a linkre, és töltsd ki vegyes kvízünket! Ha végigértél rajta, és még mindig kísérleteznél, ide kattintva szintén találhatsz egy tesztet, amelyhez a leggyakoribb helyesírási bakikat válogattuk össze.

Ezt is szeretjük