Újabb változások az egészségügyben
Ezt kapják a háziorvosok
14%-kal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását, de ez sem lesz elég.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

70-80 ezer forinttal emelkedik novembertől egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása, miután a kormány úgy döntött, hogy 14%-kal növeli az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását, ami a felnőtt- és gyermekháziorvosok mellett érinti a vegyes praxisokat, a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is - közölte az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

27 ezer embert érint

Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint - mondta Szócska Miklós, kifejtve, hogy egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal, a védőnői szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nő.

Az eszközfinanszírozási maradványösszegből biztosított emelés az idei év utolsó két hónapjára vonatkozik, és beépül a jövő évi finanszírozásba is, "látjuk már a jövedékiadó-emelésből ennek a forrásait" - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy mivel a finanszírozásnövelés egyéni vállalkozókat, vállalkozásokat érint, kéri őket, a háziorvosokat, fogorvosokat, hogy gondoskodjanak az asszisztenseikről, szakdolgozóikról is.

Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón emlékeztetett: idén a kabinet már végrehajtott egy 30,5 milliárd forintos fizetésemelést az egészségügyben, ami 86 ezer embert érintett. Most a korábbi bérfejlesztésből kimaradt dolgozók is jelentős pluszpénzhez jutnak - mutatott rá.

A szóvivő hozzáfűzte azt is, a kormány régi adósságát törleszti azzal, hogy hozzákezdett az egészségügyi ellátórendszer strukturális átalakításához, mégpedig azért, hogy emelje az ellátás színvonalát, és hogy hatékonyabb, költségtakarékosabb, hosszan fenntartható legyen az intézményrendszer. A kabinet célja az, hogy lakóhelyétől függetlenül minden magyarnak közel azonos színvonalú intézményi ellátás legyen elérhető - mondta Giró-Szász András.

Örülünk, de...

Örülünk az emelésnek, de érdekvédelmi szervezetként nem hallgathatjuk el, hogy ez még nagyon kevés - fogalmazott a Világgazdaság kérdésére a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István, aki több alkalommal is kifogásolta, hogy az augusztusban meglépett ágazati béremelésből kimaradtak az alapellátásban dolgozók. Mint mondta, üdvözlendő kezdet a mostani kormányzati lépés, de ahhoz, hogy a praxisok működőképesek maradjanak, azt a kasszát, amelyből az alapellátás gazdálkodik, a jelenleginek legalább két és félszeresére, 200 milliárd forintra kellene emelni.

Ezzel a jelenlegi 700-800 ezer forintról 1,8 millió forintra emelkedne a praxisok havi átlagos bevétele, és ebből már az adók, járulékok, bérleti díjak, rezsiköltségek és az egyéb működési kiadások kifizetése után is maradna pénzük a megélhetésre a háziorvosoknak.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ugyanígy gondolja az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke, aki a VG-nek úgy fogalmazott: a kormánynak meg kell értenie, hogy ha nem emeli tovább a háziorvosok bevételeit, akkor a megszűnést kockáztatja, mert egyre több az olyan körzet, ahová egyszerűen évek óta nem találnak háziorvost.

Ezt is szeretjük