Csökken az áram ára: ennyit spórolhatsz havonta
Neked megéri?
Jön az újabb energiaár-csökkenés, mely mindenkit érint, de nem biztos, hogy nagy segítség.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ősztől életbe lép a harmadik rezsicsökkentés, ami 1-2 ezer forintos spórolást jelenthet háztartásonként havonta a villanyszámlán.

A rendelet díjplafont is előír a lakossági áramszolgáltatóknak. Komoly összeget csak éves szinten lehet megspórolni.

Harmadszorra csökken az áram ára

A harmadik rezsicsökkentési törvénynek megfelelően megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló rendelet módosításáról, amely tartalmazza a szolgáltatók által alkalmazható maximális áram-tarifadíjakat szeptember elsejétől.

A februárban elfogadott harmadik rezsicsökkentési törvény mondta ki, hogy az áram lakossági ára 2014 szeptembertől 5,7%-kal csökken. 2013-ban a villamos energia lakossági ára két lépcsőben: év elején 10, novemberben pedig 11,1%-kal mérséklődött.

Havonta 1-2 ezer forintot spórolhatsz

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet melléklete a négy áramszolgáltatóra külön-külön tartalmazza az egyetemes szolgáltatásban biztosított tarifák maximális árait. Így például a lakossági felhasználók 1320 kilowattóra/év fogyasztásig kilowattóránként az EDF DÉMÁSZ-nál legfeljebb 14,57, az E.ON Energiaszolgáltató Kft.-nél 13,71, az Elmű Nyrt.-nél 14,43, az ÉMÁSZ Nyrt.-nél 14,26 forintot fizetnek szeptember 1-től, míg eddig 16,35, 15,44, 16,20 és 16,02 forintot fizettek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amely háztartás 20 ezer forintos villanyszámlát kapott hó végén, most 18 860 forintot fog fizetni, tehát a villanyszámlán akár 1-2 ezer forintos tétel is megspórolható havonta egy átlagos háztartás esetében. Ez évente 10-20 ezer forintos megtakarítást jelent majd a legtöbb családnak. A rendeletben hasonló mértékben csökkentek az egyéb lakossági tarifák, változatlanok maradtak viszont a nem lakossági fogyasztók díjtételei.

Ezt is szeretjük