4 dolog, ami segít jól kezelni a haragot: nem hatalmasodik el, csillapodik a düh

A harag természetes emberi érzés, de nem mindegy, hogyan kezeljük.

GettyImages-924908310
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magánéleti helyzetek, munkahelyi problémák, csalódás másokban, energiavámpírok, kapcsolati konfliktusok és egyebek: ezernyi dolog adódhat nap mint nap, amely haragot ébreszt az emberben.

Ez egy teljesen természetes emberi érzelem, így egyértelműen van helye az emóciók skáláján, ugyanakkor fontos, hogy megfelelően tudjuk kezelni. Rubin Khoddam klinikai pszichológus négy tippje ebben segít.

A harag kezelése

Ha valaki nehezen fogja vissza a dühét, nemcsak azért rossz neki, mert belül felemészti a feszültség, hanem azért is, mert mások a reakciói alapján negatívan ítélhetik meg.

A pszichológus szerint fontos, hogy az ember amellett, hogy megengedi magának a düh érzését, kézben tartsa, miként cselekszik az érzelem hatására. Bár időnként nagyon nehéznek tűnhet, de kivitelezhető.

1. Ismerd fel a figyelmeztető jeleket

Az első lépés az, hogy megismerd a haragodat. Ismerd fel, mikor eljutsz arra a pontra, ahol már nem tudsz tisztán gondolkodni vagy megoldani problémát. Mi jelzi számodra azt, hogy eljutottál idáig? Erős szívdobogás vagy felforrósodott arc? Előfordulhat, hogy kiabálsz, vagy erősen gesztikulálsz, rosszindulatú gondolataid vannak a másik személlyel kapcsolatban.

Ez az a pillanat, amikor ideje eltávolodni. Próbáld meg egyszerűen kívülről, távolabbról nézni a helyzetet, és lassan elhatárolni magad tőle.

2. Mérd fel a haragodat

Másik hasznos stratégia, ha értékeled, mennyire érzed magad dühösnek 0-tól 10-ig terjedő skálán egy adott pillanatban. Hasznos elképzelni egy hőmérőt, amelynek az alján 0-s, felül pedig 10-es helyezkedik el. Ha 7-es, 8-as, 9-es vagy 10-es az értéked, akkor valószínű, hogy nem tudsz tisztán gondolkodni, ami azt jelenti, hogy nem vagy képes hatékony, produktív módon kommunikálni. Ideje kilépni, lehűlni - és visszatérni, amikor sokkal lejjebb csúszott a haraghőmérő.

A cikk az ajánló után folytatódik

3. Kell egy kis idő

Néha úgy érezheted, hogy nehéz kivonni magad a kellemetlen helyzetből. Annak ellenére, hogy a harag arra késztet, hogy folyton veszekedj, sokkal jobban irányíthatod a dolgok menetét, ha kivonod magad a helyzetből, és visszatérsz, ha megnyugodtál. Képzeld el, hogy a haragod olyan, mint a tűz, és mindent elpusztít, ami az útjába kerül. El kell oltanod a tüzet, mielőtt bármi mást tehetsz.

Egy kis szünet tartása nagyszerű módszer a lángok csillapítására. Tekinthetsz a dolgokra tanulási lehetőségként is: milyen tanulságot vonhatsz le ebből a helyzetből, és hogyan próbálhatnád meg legközelebb másképp?

4. Válassz ki néhány nyugtató technikát, amelyek működnek

Mit tehetsz, ha kiléptél a feszült helyzetből? Próbálj ki nyugtató technikákat! Ebben segít egyebek mellett a vizualizáció: képzeld el magad egy békés helyen, sorold fel, miket látsz, hallasz és érzel. A mély lélegzetvételek is segíthetnek neked. Ugyanígy hasznodra lesz, ha beszélsz önmagadhoz: próbáld lenyugtatni magad.

Végül csinálhatsz valamit, amit szeretsz: a kellemes elfoglaltság pozitív mederbe tereli a gondolataid, ami segít majd abban, hogy miután visszatérsz a problémához, hatékonyan oldhasd meg azt, és a haragod pedig elillanjon.

Mennyire erős az érzelmi intelligenciád?

Teszteld magad: vajon erős vagy az érzelmi intelligencia terén?

(Képek: Getty Images Hungary)  

Ezt is szeretjük