A tűzmegelőzésre figyelmeztet a katasztrófavédelem: halottak napján különösen fontos erre figyelni
A korábbi években sajnos már számos példa volt arra, hogy november elsején tűz ütött ki a temetőkben.

temető-mécses1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Halottak napja környékén ügyelni kell a tűzesetek megelőzésére a lakásokban és a temetőkben egyaránt, ebben az időszakban ugyanis gyakran riasztják a tűzoltókat a kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Mukics Dániel ismertette, hogy tavaly tíz temetőben keletkezett tűz, és minden évben előfordul az is, hogy egy mindenszentek vagy halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt kiég egy lakás.

Nem csak a gyertyára, annak környezetére is fontos figyelni

A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

temető-mécses2
Fotó: Trygve Finkelsen / Getty Images Hungary

A szóvivő kiemelte, a lakástüzek megelőzhetők azzal, hogy a gyertya stabil helyre kerül, ahol nem gyulladhat meg semmi, és nem szabad felügyelet nélkül hagyni. A temetőtüzek pedig azzal kerülhetők el legkönnyebben, ha a szabadban csak mécsestartóban elhelyezett mécses kerül meggyújtásra, és ajánlott eloltani, amikor a sírtól távozunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.

Miért épp a krizantém a halottak napi virágunk, és miért gyújtunk gyertyát? Szokásokról és hiedelmekről

Mit lehet tudni a mindenszentek és halottak napja idején követett szokásokról és hiedelmekről?

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük