Egy szülés lesz? Akkor az 100 ezer
100 ezer forintot is elkérhetnek egy szülésért. Ez bűncselekmény, de a legtöbb kismama meg sem lepődik a furcsa kérésen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vesztegetésben talált bűnösnek a Kúria több nőgyógyászt és szülészt, akik pénzt kértek a várandós kismamáktól állami egészségügyi intézményben. Aki már szült, vagy ismer olyat, aki szült állami intézményben, annak teljesen világos, hogy ez egy bevett gyakorlat, ám alig-alig derülnek ki a konkrét esetek. Sőt, hasonló ügyben még soha senkit nem ítéltek el Magyarországon.

A mostani büntetés - csak egy szülésznő kapott 95 ezer forintos bírságot - sem fogja elrettenteni a pénzt kérő orvosokat eddigi gyakorlatuktól, pedig, amit tettek, az bűncselekmény.

Sok kismama szerint ez így normális

Ma a várandós kismamák körében nemcsak bevett, de teljesen elfogadott is, hogy az egyébként az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által állt kezelések és maga a szülés után is külön „hálapénzt” fizessenek az orvosoknak. Hogy mennyire elterjedt gyakorlatról van szó? Érdemes megnézni, mennyi erről szóló történet olvasható a Átlátszó.hu által működtetett Fizettem.hu oldalon.

A kismamák megválaszthatják, kinél szeretnének szülni, és más információ nem lévén, általában ismerősöktől kérnek ajánlatot. Ezek mellé az ajánlatok mellé gyakran az árat is megkapják, amit majd fizetniük kell. Gyakorta a terhesség ideje alatti kezelések után is fizetnek, de az igazán nagy summát - akár százezres nagyságrendű pénzt - a szülés után fizetik ki. Ezzel persze ezek az orvosok az amúgy becsületesen dolgozó és így sajnos kevesebbet is kereső szülészeket, nőgyógyászokat is lejáratják.

Kérni bűncselekmény, kapni nem

Fentebb a hálapénz kifejezést nem véletlenül tettük idézőjelbe, ugyanis, ahogy a legutóbbi bírósági ítélet is rámutatott, ha az orvos kéri a pénzt, az már nem hálapénz. Egyébként - szólt a Kúria indoklása -, mivel a társadalomban hosszú ideje kialakult szokásról van szó, az elégedett páciens által önként adott hálapénz nem bűncselekmény. Ha az orvos konkrét árat mond, az viszont vesztegetés, azaz bűncselekmény.

Egyébként a hálapénz sem legális jelenleg, mivel adózni kell utána, és az esetek többségében az orvosok nem jelentik be jövedelemként a borítékban kapott összeget. Azért nem jelentik be, mert különben nagy valószínűséggel fegyelmi eljárás indulna ellenük a kórház által.

Bár mindenki tudja, hogy elterjedt a gyakorlat, ez volt az első ítélet

Hiába voltak szolidárisak a most elítélt szülészek és orvosok - a Blikk korábbi cikke szerint a kapott pénz egy részét összedobták, így olyanok is kaptak belőle, akik a kismamától nem kaptak borítékot -, amit tettek, az nemcsak etikátlan, de törvénytelen is. Ez akkor is így van, ha ismerjük a tényt, hogy egyes egészségügyi dolgozók mennyit keresnek. Sok kismama sem engedheti meg magának, hogy a babavárás költségei mellett még 100 ezer forintot adjon ki a biztosított ellátásért.

A héten hozott ítélet egyedülálló, mivel Magyarországon még soha senkit nem ítéltek el azért, mert pénzt kért volna a biztosító által finanszírozott kezelésért egészségügyi intézményben. Ez azért is lehetséges, mert évtizedes gyakorlatról van szó, és már annyira beivódott a hálapénz intézménye a társadalomba, hogy a kismamáknak már az sem tűnik fel, ha nem ők ajánlják fel a paraszolvenciát, hanem kérik azt tőlük. Hiszen az anyukájuk, a barátnőjük és a netes fórumon megszólalók is mind átestek ezen.

Ezt is szeretjük