Ha tiszteletlen a gyerek, rendőr nézi át az autót
Ez várhat a gyöngyöspatai romákra
Gyöngyöspatán a jobbikosok az érpataki modellt vezetnék be.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vasárnap választásokat tartottak a viharverte Gyöngyöspatán, ahol meglepetésre a jobbikos polgármesterjelölt nyert. A településen az újonnan megválasztott vezető, Juhász Oszkár az "érpataki modellt" szeretné megvalósítani. De mi az az érpataki modell, és mit sikerült vele elérni?

Rendőrök és romák Gyöngyöspatán

Hagyományőrző óvoda, vidáman éneklő asszonykórus, rendezett kertek, állattenyésztés - Érpatakon egy szép, új világot alakított ki a helyi közösség Orosz Mihály polgármester vezetésével.

Gyakorlatilag megszűnt a bűnözés

Orosz Mihály 2005 óta irányítja a falut, és büszkén meséli eredményeit: az 1800 fős településen a bűncselekmények száma az elmúlt öt évben három-négyszázról harminc-negyvenre csökkent, a betörések, lopások gyakorlatilag megszűntek, tavaly hét ilyen ügy volt, amelynek a felét sikerült is felderíteni.

A titok nyitja a polgármester szerint a rendteremtés, továbbá az, hogy a lakosok - köztük a három-négyszáz fős cigány közösség - megértették, hogy jobb együttműködni, mint renitenskedni.

Vannak romboló, és vannak építő emberek

- Az embereket nem származásuk alapján kell megkülönböztetni. Vannak építő, és vannak romboló emberek, mi ez alapján szelektálunk. Az építőket minden eszközzel támogatjuk, a rombolók ellen pedig minden törvényes eszközzel fellépünk - magyarázta a polgármester a modell alapjait.

Kérdésünkre, hogy mi alapján sorolják be az embereket az építő, illetve romboló kategóriába, Orosz Mihály közölte: a hozzáállás, az együttműködési hajlandóság, valamint az együttélési szabályok betartása a fő szempont. Ha például valakinek a gyermeke tiszteletlen egy falubéli idős emberrel, akkor az már a romboló kategóriába esik.

Ha romboló vagy, a rendőr megnézi, levizsgáztattad-e a kocsid

Hogy mi történik a rombolókkal? - Ha valaki nem fér a bőrébe, akkor megnézik, levizsgáztatta-e az autóját, illetve lopja-e az áramot - tájékoztatott a polgármester, aki arra a kérdésünkre, hogy mi köze van az illetlen viselkedésnek az autó levizsgáztatásához, kitérő választ adott.

Mint mondta, Érpatakon a rendteremtés a következőképpen néz ki: az illetékesek, azaz például a gyámügyi előadó, az adóügyi előadó és a gyerekjóléti szolgálat munkatársa leülnek megbeszélni, hogy melyik család a problémás, és arra elkezdenek fokozottan odafigyelni. Például a rendőr megnézi a kocsiját, illetve a gyermekvédelmis megnézi, hogy hogy bánik a gyerekekkel.

Hagyományőrzés Érpatakon

Az, hogy ki a problémás, a bejelentések, panaszok alapján szűrik ki. Ha például a szomszéd bemegy a hivatalba panaszt tenni, akkor azt kivizsgálják, és ha igaznak bizonyulnak a vádak, akkor jön a megbeszélés, valamint a "stratégia" kidolgozása. A polgármester állítja, soha nem volt még olyan, hogy egy panasznak ne lett volna alapja, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy először minden bejelentést kivizsgálnak, a fellépés csak ezután következik.

Volt, aki elköltözött, de ő utána megerőszakolta a gyerekét

Hogy a rendszer működjön, a kulcspozíciókra a polgármester elmondása alapján olyan embereket neveztek ki, akik "mernek konfrontálódni". Oroszi Mihály szerint ugyanis sok helyen például a jegyző miatt csúsznak el a dolgok: a rendőr hiába tesz feljelentést - mondjuk azért, mert egy gyereket hajnali egykor, szülői felügyelet nélkül látott az utcán sétálni -, a jegyző, aki ilyen ügyekben illetékes, hagyja azt elévülni. Ez az, ami Érpatakon nincs. 

Kérdésünkre, hogy volt-e olyan, aki azért költözött el a településről, mert rombolónak kiáltották ki, igennel válaszolt, de hozzátette, hogy utána az illető börtönbe is került, mert megerőszakolta a gyerekét.

- Aki romboló, és nem akar megváltozni, továbbá elköltözni sem hajlandó, azt igyekszünk börtönbe juttatni - vázolta fel a szebb jövő felé vezető út alapjait a polgármester, hangsúlyozva, hogy ők csak a hatályos törvények alapján járnak el, és mindezt azért, hogy igyekezzenek a rombolók befolyását letörni.

A magyarokat is figyelik

Felvetésünkre, hogy ugye a magyar családokkal is ilyen keményen bánnak, nemcsak a cigányokkal, közölte: volt olyan is, hogy egy magyar családtól vették el a gyermekeket, mivel veszélyben voltak. Emellett keményen fellépnek azok ellen is, akik a cigányoktól felvásárolják a lopott holmit. A konkrét rendelkezéseket illetően Orosz Mihály elmondta, a településen évek óta él az a szabály, hogy csak az kap segélyt, aki rendben tartja portáját, ám nemcsak ez a feltétel, hanem a kert aktív művelése is. Azaz vagy gazdálkodsz, vagy nem kapsz semmit.

A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ehhez segítséget nyújtanak, például felszántják a területet, ahol ezután már lehet termelni. Emellett a közmunkaprogramba is mind több embert vontak be, ami az egyébként független polgármester szerint szintén elősegítette a fejlődést. Hogy Gyöngyöspatán mindez megvalósul-e, azt egyelőre nem lehet tudni. Juhász Oszkár a konkrét intézkedéseket illetően egyelőre csak annyit mondott: mintafalut akarnak építeni, ahol vagyonosodási vizsgálat indul az uzsorások ellen, és csendőrök, polgárőrök és mezőőrök vigyáznak a rendre.

Ezt is szeretjük