Ezrek maradhatnak ellátás nélkül: a kormány elkergeti a szakdolgozókat

Tömegesen felmondhatnak, ha nem változik meg sürgősen a helyzet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a tanárok életpályamodellje és a több lépcsőben emelkedő bérek voltak a középpontban az utóbbi időben, egyes pedagógusok nemhogy több pénzt nem vihetnek haza, de jóval kevesebbet kapnak, mint szeptember előtt.

Az érzékszervi fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozó gyógypedagógiai asszisztensek közül olyan is van, akinek 20%-kal csökkent a bére, amivel a létminimum alá került a havi fizetése.

Már egy évvel ezelőtt is tiltakoztak, ám azóta sem történt semmi. Tömeges felmondások jöhetnek az ágazatban. Hogy fordulhatott ez elő?

Béremelések közepette csökkenek a fizetések

A hvg.hu-nak nyilatkozó Anna bére szeptembertől 19 ezer forinttal csökkent, pont akkor, amikor a pedagógusok többségének fizetése első lépcsőben emelkedett. A gyógypedagógiai asszisztensek bére addig sem volt magasnak mondható.

Hogy fordulhatott elő, hogy a béremelések közepette éppen csökkent egyesek fizetése? Egy márciusi kormányrendelet alapján a pedagógusok munkáját segítőktől elvettek bizonyos pótlékokat - írja a lap.

Az asszisztenseknek ugyanis eddig volt egy alapbére, amire plusz juttatások jöttek. Hogy ki és milyen pótlékokra jogosult a bérén felül, azt mindenkinek a munkáltatója döntötte el.

A rendelet ugyanakkor már nem hagyott mérlegelési lehetőséget, és ahelyett, hogy mindenkinél megtartották volna a pótlékokat, mindenkitől elvették azokat. Aki az összes pótlékot megkapta, attól 19 ezer forintot vont meg a rendelet.

A létminimum alatt

Megdöbbentő, de ezek az asszisztensek, akiknek a munkája a neveléshez elengedhetetlen, eddig is havi 80 ezer forint nettóból gazdálkodhattak, ez viszont most akár 20%-kal is csökkenhet. Korábban írtunk arról, hogy a jelenlegi létminimum 87 510 forint, ami alatt alapvető dolgokhoz nem jut hozzá az ember.

Mivel ennyi pénzből lehetetlen megélni, gyakorlatilag borítékolhatóak a tömeges felmondások egy sérülékeny területen. Főleg úgy, hogy ennél szakképzettség nélkül is jobban lehet keresni. Márpedig ez a munka képzettséget és türelmet igényel.

A gyógypedagógiai asszisztensek segítenek a gyermekeknek tisztálkodni, felkészítik őket az intézményen kívüli foglalkozásokra, amelyek lebonyolításában is részt vesznek. Látható, hogy munkájuk az erre rászoruló gyermekek nevelésében elengedhetetlen.

Hiába a nyílt levél

Pont egy éve annak, hogy nyílt levélben tiltakozott 149 iskolatitkár Hoffmann Rózsa akkori köznevelési államtitkárnál, amiért ők kimaradnak a béremelésből. Ebben arra az abszurd helyzetre is felhívják a figyelmet, hogy míg az önkormányzatok vagy külsős cégek által foglalkoztatott kollégáik kapnak valamennyi plusz juttatást, a Klebelsberg Intézményfenntartóhoz becsatlakoztatott, hasonló munkakörben dolgozók semmi ilyesmire nem számíthatnak. A levél teljes egészében itt olvasható el.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Természetesen az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályát is megkerestük a kérdéseinkkel. Kérdésünkre a következő válasz érkezett: "Nem tudunk olyan májusi kormányrendelet módosításról, ami miatt a pótlékok vonatkozásában bármilyen változás állt volna be. A változások a pedagógusok előmeneteli rendszerének 2013. szeptember 1-jével történt bevezetésével következtek be, egyes korábbi pótlékok megszűntek, mind a pedagógusok, mind a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők vonatkozásában. Ezek között voltak a cikkben is említett, egyébként nem kötelezően járó, hanem adható pótlékok. E pótlékok bevezetését (egyes kivételekkel) a nevelési-oktatási intézmény fenntartója engedélyezte, ha többletköltségvetési támogatás nélkül a szükséges költségvetési fedezetet biztosította."

Ezt is szeretjük