Amikor kijött a kihallgatásról, bepisilt

Navracsics gyerekbarát kihallgatószobát adott át

Nem jó gyereknek lenni egy büntetőeljárásban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Két éven belül minden rendőr-főkapitányságnak ki kell alakítania a megyében legalább egy olyan helyiséget, amelyben a gyermekeket életkori sajátosságaiknak megfelelő, speciális körülmények között lehet meghallgatni elszenvedett sérelmükről - közölte Navracsics Tibor az MTI beszámolója szerint szombaton az V. kerületi kapitányság előtt tartott sajtótájékoztatón. A belvárosi épületben már kialakítottak egy ilyen szobát.

Navracsics Tibor a gyermekbarát kihallgatószobában. Fotó: MTI, Kovács Tamás

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter rámutatott, tavaly több mint 15 ezer bűncselekmény történt gyermek- és fiatalkorúak sérelmére, akik azonban sokszor nem merik, nem tudják feljelenti az elkövetőt, vagy titokban tartják a bűncselekményt, és egész életükben magukban hordozzák ezt a traumát.

Ezért döntöttek a program elindításáról, amely szerint 2014. január 1-jéig a rendőr-főkapitányságok illetékességi területén gyermekbarát meghallgatószobát kell kialakítani. A tárca vezetője azt mondta, elsősorban a megyeszékhelyeket célozzák meg, de örömmel veszik, ha egyéb városokban is létrehoznak ilyen helyiségeket.

Az erről szóló, szombattól hatályos rendelet szerint a gyermekmeghallgató szobát a 14 év alattiak életkori sajátosságainak megfelelően kell kialakítani és berendezni. "A gyermekmeghallgató szoba kialakításának és felszereltségének a gyermek szükségleteihez kell igazodnia annak érdekében, hogy biztosítsa a gyermek lelki és fizikai biztonságát" - olvasható a szabályozásban. Navracsics Tibor az alapvető technikai kritériumok között említette, hogy olyan rejtett, hang- és képrögzítésre alkalmas eszköz legyen ezekben a helyiségekben, amely nem vált ki feszültséget a gyermekekben.

A sajtótájékoztatón Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere azt mondta, a belvárosi kapitányság központi fekvésű, Budapesten belül is kiemelt szerepű, ezért logikus, hogy az elsők között itt alakítottak ki gyermekmeghallgató szobát, amelyben a meghallgatás "sokkal barátibb hangulatban" folyhat.

Ettől még nem változik a helyzet

- Elképesztően sok tennivaló van, és attól, hogy néhány gyerekbarát kihallgatószobát átadnak, nem fog változni a helyzet - vélekedett néhány hete Gyurkó Szilvia, az Országos Kriminológiai Intézet szakembere, az ESZTER Alapítány munkatársa a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gyerekjogokról szóló konferenciáján.

A szakember magyarázatot is adott kijelentésére, összesen három esetet ismertetett, melyek jól jellemzik a magyarországi helyzetet.

Az egyik Anna esete, akit három és fél éves korában bántalmaztak szexuálisan. Anna most 11 éves, és még mindig nem sikerült lezárni az ügyét, holott összesen 22-szer tett tanúvallomást. A másik történet a tízéves Petiről szólt, akit olyan kíméletesen hallgattak ki, hogy amikor kijött a szobából, bepisilt. Harmadikként Gyurkó Szilvia egy 8-11 éves testvérpárt említett, akiket késsel kergetett apjuk. A két gyerek kihallgatását este hatkor kezdték el és hajnali kettőkor fejezték be.

Gyurkó Szilva akkor úgy vélekedett, hogy bár a gyerekbarát kihallgatószobák átadása is pozitív fejlemény, emellett szakmaközi képzésekre, protokollokra is szükség van, hogy a gyerekek ne csupán tárgyak legyenek saját eljárásuk során.

A szakember több hiányosságot is felsorolt, problémaként említette a szakemberek hiányát és felkészítését, vagy épp azt, hogy miközben a büntetőeljárási törvény előírja, hogy 14 éven alulit csak akkor lehet kihallgatni, ha ez másként nem pótolható, naponta sor kerül ilyen kihallgatásokra a rendőrségen.

Gyurkó Szilvia szerint az is probléma, hogy tíz gyerekből tíznek fogalma sincs, hogy mi történik vele az eljárás során, például, ha megkérdezik tőle, hogy mit csinál az ügyész, nem tudja megmondani. A konferencián egyébként hangsúlyozták, hogy a kormány részéről az esemény az első lépés, szeretnének a témával továbbra is foglalkozni. A kormány elindította a témával kapcsolatos tematikus weboldalát, a Gyerekjog.kormany.hu-t.

A konferenciáról bővebben itt olvashatsz.

Ezt is szeretjük