Dietetikusból szoftverfejlesztő (x)
Tarjáni-Dobos Nikolett dietetikusból vált szoftverfejlesztővé a Green Fox Academy képzésével.

femina-cover-niki
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tarjáni-Dobos Nikolett a Green Fox képzésével váltott IT-területre, lassan két éve low-code programozóként dolgozik Németországban. 

- Hogyan találkoztál a low-code fejlesztéssel? 

- Eredeti végzettségem szerint dietetikus vagyok, a Green Foxnál pedig C# programozást tanultam. A képzés után egy autóipari cégnél helyezkedtem el, ahol szintén C#-ban fejlesztettem. Alig egy évvel később a férjemmel úgy döntöttünk, hogy szeretnénk kiköltözni Németországba. Itt is a C# programnyelvvel szerettem volna dolgozni, de mivel nem beszéltem jól németül, viszonylag szűkek voltak a lehetőségeim. Álláskeresőként találkoztam először a low-code programozással, és végül ilyen pozícióba vettek fel egy informatikai vállalathoz, amely élelmiszeripari láncokkal dolgozik. Mindez lassan két éve történt. A low-code fejlesztést már a cégen belül tanultam meg, és utólag kifejezetten örülök, hogy így alakult, mert nagyon tetszik.

- Mesélnél arról, hogy mi a low-code programozás?

- Platformalapú fejlesztést jelent, azaz nem nulláról, hanem egy platform előre legyártott moduljait használva építünk webalkalmazásokat. Ez nekünk, fejlesztőknek lehetőséget ad arra, hogy a repetitívebb feladatok helyett a kreatív alkotómunkára szánjunk több időt. Az azonban tévedés, hogy alig, vagy egyáltalán nem kell programozni. 

- Miben különbözik leginkább a low-code irány a hagyományos pro-code területektől?

- Szerintem abban, hogy rövidebb idő alatt lehet látványos eredményeket elérni. A low-code platformoknál a vizuális szerkesztőfelület és az adatbázis létrehozásánál használt felület leegyszerűsítik a hagyományos fejlesztés egyes munkafolyamatait. Jelentősen csökken például az egyedi front-end fejlesztéssel töltött idő, ilyen értelemben a low-code fejlesztés hatékonyabb. Egyébként ezért is tér át erre rengeteg cég.

programozas-840x560 (1)

- Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

- Nagyon változatos és kreatív. Eleinte tartottam attól, hogy a platformalapú fejlesztésnél lesznek bizonyos korlátok, de tévedtem. Bármilyen összetett problémát meg lehet oldani. 

- Hogyan telik egy munkanapod, általában mennyit kódolsz?

- A délelőttök projektspecifikus napi standupokkal indulnak. Néha délután is van egy-egy megbeszélés, ha plusz egyeztetésre van szükség az egyik projekt kapcsán, illetve heti projektmeetingeket is tartunk. A nap további része többnyire kódírással telik: ez valamikor az idő 20%-a, máskor 80-90%-a, szóval nagyon változó. Olyan nap viszont nincs, amikor egyáltalán nem kell kódot írnom.

- Szerinted mi az alapja a low-code fejlesztéssel kapcsolatos tévhiteknek? Sokan azt gondolják például, hogy kódolni sem kell tudni hozzá.

- Ha összevetem az általam tanult C# fejlesztéssel, akkor látom, hogy a low-code fejlesztés azért valamivel egyszerűbb, de ezt is meg kell tanulni. Talán a vizuális ábrázolás miatt is könnyebbnek tűnhet, hiszen jól követhető, hogy mi történik az adott flow-ban, de ez csalóka, mert azt, ami a vizuális ábrázolás mögött van, ugyanúgy le kell kódolni, és implementálni kell. Főleg az elején tűnhet könnyűnek a low-coding, de itt is el lehet érni ugyanazt a logikai komplexitást, mint a high code-dal. 

- Milyen skillekre van szükség low-code fejlesztőként, és kinek ajánlanád ezt a területet?

- A low-code fejlesztésnél is szükség van analitikai készségekre, de az üzleti problémák megoldása és a kreatív csapatmunka is a munka része. Azoknak ajánlanám, akik szeretik a látványos eredményeket, illetve az egész fejlesztési folyamatot szeretnék végigkövetni. Akár olyan tapasztaltabb fejlesztőknek is érdemes kipróbálni, akik szeretnének elkanyarodni a high code-tól, mert új kihívásokra vágynak. Az biztos, hogy mivel egyre nagyobb a kereslet a low-code fejlesztők iránt, ezzel el lehet helyezkedni az IT-iparágban.

****

Te is szívesen váltanál IT-területre? Jelentkezz a Green Fox szuperintenzív, 4,5 hónapos képzésére, ahol többek között platformspecifikus fejlesztői irányt is választhatsz. A márciusban induló képzésre még január 30-ig elküldheted a jelentkezésedet.

(Képek forrása: Green Fox Academy)

Ezt is szeretjük