„Nem magától értetődő a Fidesz győzelme” - De azért gratulálnak Orbánnak
Levélben, telefonon és még a Twitteren is gratuláltak Orbánnak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A vasárnapi választás eredménye óta folyamatosan érkeznek a gratulációk Orbán Viktor hivatalába állam- és kormányfőktől, valamint a legnagyobb cégek vezetőitől is.
Volt, aki levelet írt, és volt, aki telefonon mondta el a magyar miniszterelnöknek a dicsérő szavaikat. Gratulált például Abe Sindzó japán miniszterelnök, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, de köztük volt az RWE, az Audi és a GE is.

Orbán Viktor

Orbán Viktornak írt gratuláló levelében Philipp Missfelder, a németországi Junge Union elnöke kifejtette, hogy sajnos nem magától értetődő, hogy az Európai Néppárt egyik tagpártja egy ilyen nagyfokú társadalmi támogatást és bizalmat élvez, mint a Fidesz. Ezért a bizalomért Ön keményen megdolgozott, többek között kivezette Magyarországot a recesszióból. Magyarországot a következő négy évben is a stabilitás és a biztonság jellemzi, és továbbra is fontos, megbízható partnere marad Németországnak.

A zsidóság félelem nélkül élhet

Levélben gratulált Orbán Viktornak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a zsidó közösség nevében. A gratuláción kívül a Mazsihisz meggyőződése, hogy a zsidóság félelem nélkül élhet Magyarországon, gyakorolhatja vallását és ősei hitét, valamint hiszik, hogy a kormányfő fellép majd az antiszemitizmus, rasszizmus és a xenofóbia minden formája ellen.

Bölcsen kell felhasználnia a hatalmát

Az Európai Parlament elnöke hétfőn gratulált Orbán Viktornak a Fidesz választási győzelméhez. Schulz még egy júliusi interjúban populistának és érdekes személyiségnek nevezte Orbán Viktort, így most sokatmondóan csak annyit tett hozzá, hogy használja fel bölcsen az ismét megkapott felhatalmazást arra, hogy megfeleljen a polgárok bizalmának. Ezenkívül Schulz és az EP szocialista frakcióvezetője is utalt arra, hogy a magyar kormánynak változatlanul tiszteletben kell tartania az EU jogait és érdekeit.

Az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy egy Twitter bejegyzésben gratulált a magyar kormányfőnek, melyben kifejtette, hogy biztos abban, hogy Orbán elvezeti az országot a közös európai célok felé. Nem ő volt az egyetlen, aki Twitter-üzenetben gratulált Orbánnak, hiszen a Berlusconi pártjából érkező Antonio Tajani is egy rövid üzenetet szentelt a gratulációnak.

A német konzervatív CDU/CSU pártszövetség frakciója is hétfőn gratulált a kormányfőnek, kiemelték, hogy milyen nagy hatása volt annak, ahogy a miniszterelnök elnyerte választói bizalmát, ezzel pedig Magyarországnak továbbra is stabil kormánya lesz, és emiatt a radikális Jobbiknak semmi esélye nem lesz az eszméi megvalósítására.

Üzenetek a tengerentúlról

Andy Harris és Dave Joyce republikánus, valamint Marcy Kaptur demokrata képviselők, a magyar caucus társelnökei közös közleményükben megemlékeztek arról, hogy 1989-ben Magyarország élen járt a vasfüggöny lebontásában, illetve abban, hogy szabad és igazságos választásokat sürgetett.

A politikusok szerint a magyarok, ugyanúgy, mint az amerikai alapító atyák, a nép kormányára, a nép által és a népért választott kormányra vágytak a kommunista diktatúra évtizedei alatt.

Orbán Viktor

Rámutattak, hogy 25 évvel később Magyarország az Európai Unió tagja, erős NATO-szövetséges, és lakosai megtapasztalták a demokratikus önkormányzás felvirágzását. Arra is kitértek, hogy 1990 óta a magyarok immár hetedik alkalommal szabad és tisztességes szavazáson választották meg képviselőiket.

Mario Diaz-Balart republikánus és Albio Sires demokrata képviselő közös levélben fejezték ki mély megelégedésüket, amiért rendkívüli újraválasztási győzelme alkalmából gratulálhatnak a magyar kormányfőnek. Szavaik szerint a magyarok világosan beszéltek azzal, hogy elismerték Orbán Viktor vezető szerepét abban, hogy az ország a gazdaság virágzásának magasabb szintjeit érte el, és megszilárdult a demokrácia Magyarországon.

A világ kereszténydemokrata pártjait tömörítő CDI gratulációját és jókívánságait fejezte ki Orbán Viktornak a Fidesz nagyarányú választási győzelme miatt. A CDI a főtitkára, Antonio López-Istúriz által jegyzett írásban gratulál Orbán Viktor elkötelezettségéhez a demokrácia, a béke, a fejlődés iránt, melyet a közös értékek és a humanizmus eszméi vezérelnek.

Kedden érkezett meg a Miniszterelnökségre Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök, a legnagyobb bolgár jobboldali párt elnökének gratulációja, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor győzelme az Európai Néppártnak is nagy sikert jelent, különös tekintettel a közelgő európai választásokra. Janez Jansa korábbi szlovén miniszterelnök, a Szlovén Demokrata Párt elnöke szerint a kimagasló választási eredmény az elhivatottság, a kitartás és a kemény munka eredménye, nemcsak magyarországi, de európai mércével mérve is.

Képek forrása: MTI/Koszticsák Szilárd.

Ezt is szeretjük