- Túl jók a számaink! - Így fertőzte meg Giró-Szászt Matolcsy

A kormányszóvivő szerint azért nincs megállapodás az IMF-fel, mert túl jók a számaink.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Giró-Szász András kormányszóvivő interjút adott a Népszabadságnak, melyben elárulta, miért van az, hogy sehogy sem akar összejönni a megállapodás az IMF-fel, ahogy azt is, miért nem érzik problémának azt, hogy a miniszterelnök szabadon engedte az azeri baltás gyilkost.

Giró-Szász András az IMF-fel kapcsolatos zavaros nyilatkozatok kapcsán elmondta, véleménye szerint "nincs ellentmondás" a között, hogy Varga Mihály szerint nem úszható meg az IMF-megállapodás, de nem kell félni tőle, és a között, hogy a miniszterelnök meg már azt mondta, ezen az áron, így nem akarunk IMF-megállapodást.

A kormányszóvivő szerint azért nincs ellentmondás, mert a miniszterelnök arról beszélt, hogy ilyen feltételek mellett nem kell megállapodást kötni a két szervezettel, hiszen az a mozgástér, melyet a kormány az elmúlt két év gazdaság- és társadalompolitikájával megalapozott, megengedi, hogy ne legyen olyan mértékben kiszolgáltatva a helyzetnek, mint 2008-ban a szocialista kormány.

Túl jók vagyunk

- A miniszterelnök erről a bővülő mozgástérről beszélt Sárváron, amikor azt mondta, hogy egyáltalán nem kell ezekkel a feltételekkel megállapodni. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, amiről Varga Mihály is beszélt, hogy az IMF és az Európai Bizottság is pontosan látja, hogy a magyar makroszámok alapján nem ugyanaz a helyzet, mint 2008-ban volt. Tehát nyilvánvaló a két fél közeledése, valamint az is, hogy most a makromutatók okán sokkal könnyebb jó megállapodást kötni - magyarázta a kormányszóvivő, aki szerint azért húzódnak a tárgyalások, mert "a szándék alapján nem vagyunk jogosultak rá".

- Túl jók vagyunk a számaink alapján - szögezte le Giró-Szász András. Mint ismert, korábban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mondott hasonlót, ő a magyar helyzetet tündérmesének nevezte a CNN-nek adott interjújában.

Íme, a túl jó számok
Munkanélküliségi ráta, 2008-2012., II. negyedév: 7,6%  vs, 10,9% - sokkal rosszabb.
Foglalkoztatás, 2008-2012., május-július: 50,5% vs. 51% - 0,5%-kal jobb.
Gazdasági növekedés, 2008-2012., II. negyedév:  +2,4%  vs. -1,3% - sokkal rosszabb.
Infláció, 2008-2012. augusztus: 6,5% vs. 6% - fél százalékkal jobb.
Forrás: KSH

Ez nem annak a tudata, hogy tudták, hogy kegyelmet kap

Giró-Szász András beszélt arról is, mi a kormány álláspontja arról, hogy Orbán Viktor kiadta az azeri baltás gyilkost, amiből nemzetközi botrány kerekedett. A kormányszóvivő szerint nem igaz, hogy a miniszterelnök tudta, hogy ki fogják adni a gyilkost, ehelyett az történt, hogy a külügyminisztérium figyelmeztetette a kormányfőt, hogy kegyelmet kaphat a Safarov.

- Ez nem annak a tudata, hogy tudták, hogy kap is. Miniszterelnök úr azt mondta, semmi olyan nem történt, amire nem voltunk felkészülve. Amikor kimegyek az utcára, és magammal viszem az ernyőmet, azért viszem, mert felkészülök rá, hogy eshet az eső, nem azért, mert tudom, hogy esni fog. A magyar miniszterelnök azért döntött így, mert volt egy joggyakorlat Magyarországon, és következetes volt. (...) A Külügyminisztérium a veszélyre hívta fel a figyelmet - adott magyarázatot az esetre a kormányszóvivő.

Amúgy meg az azeriak csináltak volna balhét

Giró-Szász András arra a kérdésre, hogy foglalkoznak-e a kérdés morális hatásával, azzal, hogy egy baltás gyilkos kapott kegyelmet és lett hős, azt mondta a riporternek: a kettőnk álláspontja között pont az a különbség, hogy vannak olyan döntések, amikor pont az mutatja meg egy kormányzat következetességét, hogy abban a mederben hajtja végre a döntéseket, amiket felállított.

- Ha fordítva döntött volna a kormány, azaz az azeri írásos garanciavállalás után nem adtuk volna ki Safarovot, ugyanilyen konfliktusban lennénk Azerbajdzsánnal - szögezte le Giró-Szász András.

Ezt is szeretjük