Ezért nem döntött még Áder a Geréb-ügyben
Mire vár az államfő?
Áder János nehéz döntés előtt áll, de egyelőre Navracsicséknál a labda, addig nem tud mit csinálni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Áder János államfő élete egyik legnehezebb döntése előtt áll, a közeljövőben ugyanis arról kell döntenie: börtönbe küldi-e az otthon szülés hazai úttörőjét, Geréb Ágnest.

A foglalkoztatásától eltiltott szülész-nőgyógyász két kérelmet nyújtott be a köztársasági elnöknek, az egyik egy folyamatban lévő bírósági üggyel kapcsolatos eljárási kegyelem - Geréb Ágnest tavaly vették őrizetbe, mert az általa vezetett születésházban szülés közben majdnem meghalt egy csecsemő -, a másik pedig egy jogerős bírói ítélettel kapcsolatos végrehajtási kegyelem.

Két év letöltendő

Geréb Ágnest 2012 februárjában két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság, és mivel az ítélet jogerős, a szülész-nőgyógyászt már csak Áder János mentheti meg.

Geréb Ágnest azért ítélték el, mert az általa kísért szülések során egy csecsemő meghalt, egy maradandó károsodást szenvedett, egy nő pedig kivérzett állapotba került.

A szülész-nőgyőgyász ebben az ügyben először eljárási kegyelmet kért, amit nem kapott meg - ez annyira nem meglepő, az eljárási kegyelem ritka, mint a fehér holló -, a nagy kérdés az, hogy megkapja-e a jogerős ítéletre vonatkozó kegyelmet. 

Áder János ezzel kapcsolatban akkor dönthet, ha a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium benyújtja az előterjesztést a kegyelmi kéréssel. Navracsics Tibor, a tárca vezetője július 13-án azt MTI-nek elmondta, ez az előterjesztés még nem készült el. Ennek oka, hogy Navracsics a munkatársait alapos munkára kérte, hiszen, mint mondta, egy olyan ügyről van szó, amelyben a korábbi szabályozatlanság, az emberi jogi kérdések és a nemzetközi háttér miatt hihetetlen óvatossággal és érzékenységgel kell eljárni.

Navracsics Tibor arra a kérdésre, mit tartana helyesnek az ügyben, azt felelte: azt, "hogy a köztársasági elnök úr jól és természetesen a jogszabályoknak megfelelően döntsön".

Még várni kell

Mint megtudtuk, a döntésre még biztosan várni kell, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatósága kérdésünkre, hogy Áder János foglalkozott-e már az üggyel, illetve, hogy mit fog mérlegelni a döntésnél, és mennyire érzi azt nehéznek, azt felelte: mivel az igazságügyi tárcától még nem érkezett meg az előterjesztés, így az államfő egyelőre nincs döntési helyzetben.

Ez egyébként Geréb Ágnesnek tulajdonképpen csak jó, a KIM ugyanis engedélyezte, hogy az elnöki döntésig elhalasszák a börtönbe vonulást. Így Geréb Ágnes továbbra is otthon van, és nem börtönben.

Ezt is szeretjük