Megszüntetné a különadót a kormány?
Ezek a lépések várhatóak itthon a gazdaságban
2015-re megváltozhat minden? Új gazdaságpolitika.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Századvég elnöke, Heim Péter szerint 2015-től elkezdhetik kivezetni a különadókat, és valószínűleg a bankok terhei is csökkenni fognak.

Az elnök az új ciklus gazdaságpolitikájából kiindulva indokolta szavait. A Tárki vezető kutatója, Ádám Zoltán is békésebb hangnemre számít. Ellenben a GKI szerint az őszi önkormányzati választások után költségvetési kiigazításokra is szükség lehet.

Enyhébb gazdaságpolitika várható?

A gazdasági elemzők egyöntetűen úgy gondolják, hogy a Fidesz folytatja az eddigi gazdaságpolitikáját.  A Századvég igazgatósági elnöke, Heim Péter elmondta, hogy szerinte a kormány tartani fogja a 3% alatti hiányt, és az 2015-től közelebb lesz a 2%-hoz. Ezek után a kormány elkezdi majd kivezetni a különadókat a rendszerből.

Amennyiben a bankrendszer elkezd hitelezni, a banki pluszadókat is csökkenti majd a kormány. Összességében az idei évtől Heim szerint sokkal konszolidáltabb gazdaság- és társadalompolitika várható, tehát a kormánypárt kevésbé erős kézzel fogja majd a gazdaságot, mint eddig, és mostantól a kis- és középvállalkozói szektor jóval komolyabb támogatásban részesül, mint korábban.

A bankok és multik továbbra sem járnak jól

A Tárki vezető kutatója, Ádám Zoltán is nyugodtabb hangnemről beszélt. A választások utáni Orbán-beszédekből ugyanis azt lehet leszűrni, hogy a jövőben az unió felé konszolidáltabb, kiszámíthatóbb politikát fog folytatni a kormány, a terheket viszont továbbra is a bankokra és a multicégekre rakja majd. Ádám szerint a Fidesz eddig érvényesített gazdaságpolitikai modellje nem fog változni, és a gazdasági szereplők terheit sem csökkenti a kormány, de a hazai befektetőket, hazai cégeket próbálja majd helyzetbe hozni, illetve megnyugtatni.

A Fidesznek nem volt gazdaságpolitikája?

A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese, Karsai Gábor szerint a Fidesznek nem volt gazdaságpolitikája, helyette hatalmi céljai voltak, olyanok, amelyek átrendezik a gazdasági rendszert az állam és ügyfelei számára. Utóbbi várhatóan ragaszkodni fog az állami szerepvállaláshoz, az egykulcsos adóhoz és az állami tulajdonhoz, ami a gazdasági növekedést eredményezi a Fidesz szerint.

Az igazgatóhelyettes szerint a jövőben újabb rezsicsökkentés nem várható, de az eddigi lépéseket megtartják, valamint a közfoglalkoztatottak számát mérsékelni fogják az őszi önkormányzati választások után.

Karsai Gábor úgy vélekedik, hogy az államháztartási hiány nagyobb lehet 3%-nál, de a kormány ragaszkodni fog a deficit 3% alatti tartásához, a mozgástér szűk, így az önkormányzati választásokat követően kiigazításra lehet számítani. Az intézet úgy véli, hogy a jelenlegi gazdasági növekedés nem fenntartható.

Ezek egyelőre csak találgatások

Az idei választáson minden korábbinál alacsonyabb volt a részvétel, tehát a választók száma alig haladta meg a 60%-ot. Az elég hamar világossá vált, hogy melyik párt aratott győzelmet, ugyanakkor van még két körzet, amitől a Fidesz kétharmados többsége függ. Ezeken a helyeket a szavazatokat újra kell számlálni, jelenleg 1% hiányzik a feldolgozottságból, így napokon belül kiderülhet, hogy a Fidesznek megvan-e a kétharmada.

Ezt is szeretjük