Este vagy reggel jobb fürdeni? Ezt mondja a tudomány

Bár mindkét verziónak vannak előnyei, a tudomány így vélekedik.

Este vagy reggel jobb fürdeni?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyesek jobban szeretnek este fürdeni, mások pedig a reggeli tisztálkodásra esküsznek. Mindkét verziónak megvannak a maga előnyei és hátrányai. 

A helyzetről természetesen a tudománynak is van véleménye. Ezt mondják a szakértők. 

Este vagy reggel jobb fürdeni?

A fürdés témája megosztja az embereket: sokan az esti zuhanyra esküsznek egy fárasztó nap után, de a reggeli, frissítő tusolás szintén elég népszerű. 

Mit mond a témáról a tudomány? Az esti zuhanyra szavaz, egyszerűen azért, mert jobb, ha a nap végén megszabadulunk a lerakódott szennyeződésektől. A bőrünkön élő mikrobákkal, a mikrobiomunkkal ugyanis baktériumok és szennyeződések keverednek, írja az Index.

GettyImages-1368214406
Fotó: Imgorthand / Getty Images Hungary

A Human Microbiome Project egy hatalmas globális vállalkozás, amely feltárja az emberek mindennapi életében előforduló mikrobák teljes komplexitását, derül ki a cikkből. A projekt során pontosabb genetikai szekvenálás mellett több mint 500 féle fajt tudtak azonosítani csupán az emberi bőrön. 

A mikorbák mennyisége változó az emberi testen. Bizonyos testrészeken több elő organizmus található, másokon kevesebb. A legtöbb baktérium előnyös az ember számára, és szimbiózisban él a testtel, de előfordulnak kórokozók, amelyek gyengítik a védekezőréteg egyensúlyát, írják. 

Azért is fontos az esti tusolás, mert a helyek, ahol napközben előfordul az ember, tele lehetnek káros baktériumokkal, amelyek letelepszenek a bőrön. Az esti zuhany eltávolítja ezeket a kórokozókat, így azok nem kerülnek be az ágyba, és a bőr jobban tud regenerálódni éjszaka. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A cikk kitér arra is, hogy a reggeli zuhanynak is vannak tudományosan alátámasztott előnyei. Ilyen például a vérkeringés serkentése, ami energiát ad, amennyiben hűvös a zuhanyzáshoz használt víz. 

A szakértők nem javasolják, hogy valaki naponta kétszer, reggel és este is zuhanyozzon, mert ez gyengíti a bőr mikrobiomját, ezenkívül a villanyszámlát is feleslegesen megdobná, figyelmeztet a cikk. 

Ha ezt látod, lehet, hogy tele van baktériummal a zuhany: mutatjuk, mit tehetsz

Nemcsak a vízkövet kellene gyakrabban takarítani a zuhanyban.

Ha ezt látod, lehet, hogy tele van baktériummal a zuhany: mutatjuk, mit tehetsz

Nemcsak a vízkövet kellene gyakrabban takarítani a zuhanyban.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük