Ismeretlen eredetű szag terjengett az országban: több helyen is érezték
A környezeti problémák közül a kellemetlen szag zavarja leginkább a lakosságot.

budoset-erez
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már közel ezer bejelentés érkezett az EnviroMind nevű online portálra, ahol a felhasználók zavaró szaghatásokat, zajokat és illegális hulladéklerakókat jelezhetnek. A beküldött észlelések több mint 80%-a ismeretlen eredetű, kellemetlen szagokkal kapcsolatos - ez egyben az egyik leggyakoribb és legnehezebben kezelhető környezeti probléma ma Magyarországon.

Az iASK által 2018 tavaszán létrehozott környezetvédelmi honlap célja, hogy a lakosság könnyen és egyszerűen, akár egy telefonról vagy táblagépről jelezhesse a mindennapokban tapasztalt környezeti problémákat, melyek ezután gyorsabban összesíthetők és feldolgozhatók.

Az oldalon a látogatók már 990 észlelést rögzítettek, melyek nagy része, 85%-a volt zavaró szaghatással kapcsolatos. Ehhez képest sokkal kisebb arányban jeleztek a felhasználók ismeretlen eredetű zajokat - 9% - és illegális hulladéklerakókat - 6%. A nyár folyamán főleg Hatvanban és a környező településeken okozott gondot egy rendkívül büdös, ismeretlen eredetű szag terjengése.

Ez az időszak a portálra beérkezett észleléseknél is jól megfigyelhető, hiszen június közepén, a probléma kirobbanásakor másfélszer annyi szagészlelés érkezett, mint a nyár folyamán átlagosan, az egész nyarat tekintve pedig a legtöbb szagészlelés Hatvanból érkezett. Zavaró szagok bejelentésekor a honlapon több szagtípus közül lehet választani, az eddig leggyakrabban jelölt kategóriának az olajos-kátrányos típus bizonyult, ezt követi a bélsár jellegű, majd a hányingert keltő szagfajta. 

Minden bejelentés számít

Az EnvrioMind nevű oldalon bárki tehet bejelenést, aki zavaró környezeti hatást tapasztal. Az észlelés, a lakosság által adott információ nagyon fontos és hasznos láncszem környezetünk megfelelő állapotának fenntartásában: a felhasználók az ilyen jellegű megfigyeléssel és a bejelentések rögzítésével hozzájárulnak az egészséges, kellemes lakókörnyezet kialakításához.

A beküldött adatok alapján kimutatásokat, riportokat készítenek - a környezethasználóknak szintén nagy szerepük van abban, hogy alkalmazzák is ezt az információhalmazt, és visszacsatolják azt működésükre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- A potenciális szagkibocsátók, például hulladékkezelő telepek, ipari üzemek, parkok, felvehetik velünk a kapcsolatot, és együttműködve meg tudjuk határozni a működési, üzemeltetési adataik, idősoraik, valamint az általunk rögzített lakossági észlelések és a hozzájuk rendelt időjárási viszonyok mentén, hogy hol és mi az ok-okozati összefüggés, mely a kellemetlen szag megjelenéséhez vezetett - mondta el Erdős Gergely, az EnviroMind egyik alapítója, az iASK big data csoportjának vezető kutatója. 

- Így tudunk javulást elérni a működtetésben. Ennek elérése nyilván nem egyik napról a másikra történik, de végre van egy eszköz, a portál, ami összeköti ezeket a szereplőket.

Ez az egyik legnehezebben kezelhető környezeti probléma

Ugyanakkor tekintettel a probléma jellegére, az ismeretlen eredetű, kellemetlen szag az egyik legnehezebben kezelhető környezeti probléma: nem fotózható le, műszerrel nagyon nehezen mérhető, a hatóság a reakcióideje miatt pedig lehet, hogy nem csípi el az éppen aktuális kibocsátást. Sajnos sok esetben az önkormányzatoknak sincs hatáskörük, sőt, eszközük és konkrét szakmai információjuk sem a problémáról.

A portál ebben is segíteni próbál: az adatok biztosítása mellett a szagproblémákról úgynevezett hőtérképeket készítenek, melyek alapján pontosítani lehet, hogy adott időszakban hol, milyen gyakoriságú volt a probléma, hol érdemes a hatóságnak mérnie.

- Mi is tudunk szenzorokat elhelyezni a problémás régiókban, melyekkel éjjel-nappal, valós időben monitorozzuk a levegő minőségét - ismertette Erdős Gergely.

- Illetve azt is nézzük már, hogy a rögzített észlelések idején és helyszínén milyen környezeti, időjárási jellemzők - például szélirány, szélerősség, hőmérséklet, páratartalom, légnyomás - voltak a meghatározóak.

A megoldáshoz viszont hosszabb távon elengedhetetlen a szabályozási környezet átalakítása: már a tervezési, engedélyeztetési fázisban sokkal pontosabb, részletesebb vizsgálatok szükségesek, egy tervezett ipari, környezethasználó létesítmény szaghatásait is figyelembe kell venni a helyszínének kijelöléséhez. A szaghatások esetén a hatásterületekre a jelenlegi modellezési gyakorlathoz képest jóval részletesebb és alaposabb modellezésre lenne szükség. Mindehhez támpontot tud adni az EnviroMindban lévő információhalmaz, hiszen a közvetlen lakossági visszajelzések alapján a kerülendő irányokat fel lehet térképezni - tette hozzá.

Nézd meg ezt is - Az óceán legszemetesebb partja volt: elképesztően gyönyörű lett

A mérhetetlen pazarlásnak rengeteg vesztese van, hiszen, amíg a hulladék miatt az élőlények elpusztulhatnak, addig az egykor gyönyörű tengerpartok is szemétteleppé változnak. Lelkes önkénteseknek hála azonban ez változni látszik.

Ezt is szeretjük