Itt a bejelentés: Orbán Viktor így oldja fel a budapesti korlátozásokat
A szombatra ígért bejelentés részleteit közöljük.

GettyImages-1142247129
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírussal szembeni védekezés részeként hetek óta országos korlátozások voltak érvényben, melyek feloldása folyamatosan zajlik.

Miután a fertőzöttek és halálesetek száma egyre csökken, előbb vidéken, majd Pest megyében is enyhítéseket vezettek be. A budapesti korlátozásokat illetően Orbán Viktor pénteken, szokásos rádiónyilatkozatában, a Kossuth rádióban jelentette be, hogy várhatóan szombaton születik határozat.

Változások a fővárosban

A miniszterelnök a délelőtti, járványügyi szakemberekkel és virológusokkal folytatott konzultációt követően, szombat kora délutáni bejelentésében kihirdette, hogy Budapest megfontoltan, de áttérhet a védekezés második szakaszába.  A kijárási korlátozást feloldják. A fővárosi enyhítések két héttel követik majd a vidékieket.

A miniszterelnök a május 16-án délelőtt, a feloldások kapcsán tartott megbeszélésen.
A miniszterelnök a május 16-án délelőtt, a feloldások kapcsán tartott megbeszélésen.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko / MTI

Hozzátette, a fővárosban különösen fontos odafigyelni a felelősségteljes magatartásra, a védőtávolság betartásra.

Orbán Viktor polgármesterekhez intézett kérése, hogy az elővigyázatosságot ne vegyék félvállról, és külön is figyeljenek oda az idősotthonok biztonságára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter negyed 5-kor tartott beszédében részletezte, hogy pontosan mi változik Budapesten vasárnap éjféltől, és mi marad érvényben.

 • Megszűnnek a kijárási korlátozások.
 • A másfél méteres távolság továbbra is megtartandó, az üzletekben és tömegközlekedésen kötelező a maszk viselése.
 • Az üzletek mindegyike kinyithat.
 • Továbbra is érvényes a 65 éven felüliek számára kijelölt, 9-12-ig megadott idősáv az élelmiszerüzletekben, drogériákban és gyógyszertárakban.
 • A közterületek, a parkok, a játszóterek látogathatók lesznek hétfőtől.
 • A strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok, és az állatkert is nyitva tarthatnak mindenki számára.
 • Az istentiszteleteket, házasságkötéseket és temetéseket megtarthatják.
 • Lakodalmat 200 fő alatt június 15-től lehet tartani.
 • Az éttermek, kávézók, és cukrászdák teraszait megnyitják, de csak ezek teraszán lehet fogyasztani.
 • A vendéglátóhelyeknek szeptember 1-ig nem kell közterülethasználati díjat fizetni a külső teraszaik után.
 • A piacok nyitva tartásáról és időseknek kijelölt idősávról a kerületi önkormányzatoknak kell rendelkeznie.
 • Hétfőtől az egyetemek is nyitva lehetnek. Az egyetemi kollégiumok továbbra is zárva tartanak.

Feloldások vidéken és Pest megyében

A Magyar Közlönyben 16-ától megtekinthetők azok a rendelkezések, melyek vidékre illetve most már Pest megyére is vonatkoznak.

Eszerint:

 • május 18-tól megnyithatnak az éttermek és vendéglők belső terei, ahol a rendelt étel és ital elfogyasztható lesz. Továbbra is betartandó a másfél méteres távolság, de maszk viselésére csak az ott dolgozókat kötelezik, a vendégeknek csupán ajánlott azt elővigyázatosságból viselni, ha csak lehet. 18-ától a különböző szálláshelyek is megnyithatják kapuikat a vendégek előtt.
 • Szintén hétfőtől a parkok, szabadtéri játszóterek is kinyithatnak, és mivel ezek nem zárt terek, a maszkviselés nem lesz kötelező.
 • Június 1-től a maximum 200 fős esküvők, lakodalmak és temetések is megtarthatók. A lakodalmakat a szálláshelyen is meg lehet tartani. A másfél méteres távolságtartás családi rendezvényekre is vonatkozik.
 • A polgármesterek lehetőséget kaptak rá, hogy dönthessenek róla, hogy az egyes éttermek előtti területeket ingyenesen biztosítsák a fenntartók számára, a rendelkezésre álló terület megnövelése érdekében.

Az Operatív törzs szombati tájékoztatójában azonban kiemelték, hogy több, korábban hozott rendelkezés továbbra is érvényben marad: a tömegközlekedési eszközökön és üzletekben maszk viselése kötelező, továbbra is meg kell tartani az egymás közti 1,5 méteres távolságot, és érvényben vannak az üzletekben meghatározott életkori idősávok is. Az előírások megszegése szabálysértésnek minősül.

Mint azt sokszor hangoztatják, a feloldások nem azt jelentik, hogy a koronavírus járvány véget ért. Továbbra is indokolt a fokozott elővigyázatosság az emberek részéről, maguk és környezetük egészségének védelme érdekében.

Vásárlási roham képekben

Néhány hete elképesztő mértékű vásárlási hullám zajlott világszerte: ezek a képek arról mesélnek, hogy liszten és élesztőn túl meglehetősen furcsa dolgokból is fokozott mennyiség fogyott a boltokban. 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlóképek: Getty Images

Ezt is szeretjük