15 életbevágóan fontos illemszabály
Te tudod, hogyan illik köszönni és viselkedni az utcán?

Dia

 	Te illemtudó vagy?  	Sokan tartják magukat udvarias és illemtudó embernek, miközben nap mint nap vétkeznek az etikett szabályai ellen - gyakran anélkül, hogy tudnának róla. Mindezt kiküszöbölheted, ha tisztában vagy a legfontosabb illemszabályokkal.

Te illemtudó vagy?

Sokan tartják magukat udvarias és illemtudó embernek, miközben nap mint nap vétkeznek az etikett szabályai ellen - gyakran anélkül, hogy tudnának róla. Mindezt kiküszöbölheted, ha tisztában vagy a legfontosabb illemszabályokkal.

Dia

 	Bemutatkozás  	Az első benyomásnak jelentősége van, ezért ismerned kell a vonatkozó illemszabályokat. A férfinak, a fiatalabbnak és az alacsonyabb rangúnak például illik megvárnia, amíg a másik fél kezet nyújt, és bemutatkozik. Fontos továbbá, hogy nem illik csupán a vezetéknéven vagy a keresztnéven bemutatkozni - az egész neved mondd.

Bemutatkozás

Az első benyomásnak jelentősége van, ezért ismerned kell a vonatkozó illemszabályokat. A férfinak, a fiatalabbnak és az alacsonyabb rangúnak például illik megvárnia, amíg a másik fél kezet nyújt, és bemutatkozik. Fontos továbbá, hogy nem illik csupán a vezetéknéven vagy a keresztnéven bemutatkozni - az egész neved mondd.

Dia

 	Köszönés  	Köszönni is tudni kell. Nyilvános helyen és társaságban mindig a fiatalabb köszön az idősebbnek, az alacsonyabb pozícióban lévő a magasabb beosztásúnak, a férfi a nőnek. Dohányozva és zsebre dugott kézzel nem illik senkinek sem köszönni. Ha pedig egy férfi társaságában sétálsz az utcán, és ő egy számodra ismeretlent üdvözöl, neked nem kell követned a példáját, ha téged külön nem köszöntöttek.  	Kapcsolódó cikk: 	A köszönés illemtana »

Köszönés

Köszönni is tudni kell. Nyilvános helyen és társaságban mindig a fiatalabb köszön az idősebbnek, az alacsonyabb pozícióban lévő a magasabb beosztásúnak, a férfi a nőnek. Dohányozva és zsebre dugott kézzel nem illik senkinek sem köszönni. Ha pedig egy férfi társaságában sétálsz az utcán, és ő egy számodra ismeretlent üdvözöl, neked nem kell követned a példáját, ha téged külön nem köszöntöttek.

Kapcsolódó cikk:
A köszönés illemtana »

Dia

 	Telefonhasználat  	A telefon kapcsán tudnod kell, hogy, ha megszakad a vonal, mindig az hív újra, aki kezdeményezte a hívást. A beszélgetést pedig alapvetően a hívó félnek illik befejeznie. Ez persze nem minden helyzetben tartható be: ha a hívó nem hajlandó letenni, finoman és udvariasan kezdeményezd a beszélgetés befejezését.  	Kapcsolódó cikk: 	Illemtani bakik a neten »

Telefonhasználat

A telefon kapcsán tudnod kell, hogy, ha megszakad a vonal, mindig az hív újra, aki kezdeményezte a hívást. A beszélgetést pedig alapvetően a hívó félnek illik befejeznie. Ez persze nem minden helyzetben tartható be: ha a hívó nem hajlandó letenni, finoman és udvariasan kezdeményezd a beszélgetés befejezését.

Kapcsolódó cikk:
Illemtani bakik a neten »

Dia

A munkahelyenAz irodában is tarts be néhány szabályt: soha ne pletykálkodj, ne káromkodj, ne ordibálj, illetve ne csapkodj, bármennyire is kiborít a számítógép lassúsága. Ne késs, és lehetőleg mellőzd az előző este telefonon történő alapos megbeszélését a barátnőddel munkaidőben.A főnökköddel szemben legyél különösen udvarias, de hasonlóan bánj a munkatársaiddal is.

A munkahelyen

Az irodában is tarts be néhány szabályt: soha ne pletykálkodj, ne káromkodj, ne ordibálj, illetve ne csapkodj, bármennyire is kiborít a számítógép lassúsága. Ne késs, és lehetőleg mellőzd az előző este telefonon történő alapos megbeszélését a barátnőddel munkaidőben.
A főnökköddel szemben legyél különösen udvarias, de hasonlóan bánj a munkatársaiddal is.

Dia

 	Az utcán  	Az utcán nem illik enni. Nem is praktikus, ráadásul nem szép látvány, ahogy gyömöszölöd magadba a falatot, körkörös nyaki mozdulatokkal igyekezve megtalálni a legjobb fogást a harapnivalón. Ha nem akarod, hogy megmosolyogjanak, reggelizz otthon, vagy legalább keress egy padot arra az időre, amíg falatozol. 	 	Kapcsolódó cikk: 	4 apró, de annál arcpirítóbb baki az utcán »

Az utcán

Az utcán nem illik enni. Nem is praktikus, ráadásul nem szép látvány, ahogy gyömöszölöd magadba a falatot, körkörös nyaki mozdulatokkal igyekezve megtalálni a legjobb fogást a harapnivalón. Ha nem akarod, hogy megmosolyogjanak, reggelizz otthon, vagy legalább keress egy padot arra az időre, amíg falatozol.

Kapcsolódó cikk:
4 apró, de annál arcpirítóbb baki az utcán »

Dia

 	Metrón, buszon  	A tömegközlekedés kívánja meg leginkább, hogy figyelembe vedd: mások is vannak rajtad kívül. Ha már felszálltál, ne állj meg az ajtóban, ha csak egy megállót mész is. A hátizsákot felszállás előtt vedd le a válladról, az összecsukható, vizes ernyőt tedd egy nejlonszatyorba, a hosszú nyelűt pedig összefogva, függőlegesen lefelé tartsd.  	Kapcsolódó cikk: 	A közlekedés illemtana »

Metrón, buszon

A tömegközlekedés kívánja meg leginkább, hogy figyelembe vedd: mások is vannak rajtad kívül. Ha már felszálltál, ne állj meg az ajtóban, ha csak egy megállót mész is. A hátizsákot felszállás előtt vedd le a válladról, az összecsukható, vizes ernyőt tedd egy nejlonszatyorba, a hosszú nyelűt pedig összefogva, függőlegesen lefelé tartsd.

Kapcsolódó cikk:
A közlekedés illemtana »

Dia

TaxibanA taxiban nem illik úgy viselkedni sem egyedül, sem kettesben, mintha a sofőr ott sem lenne - hiszen ott van. A dezodorálást még otthon végezd el, és a pároddal történő turbékolással se hozd kellemetlen helyzetbe a sofőrt.Kapcsolódó cikk:5 illemszabály, amit tarts be, ha közlekedsz »

Taxiban

A taxiban nem illik úgy viselkedni sem egyedül, sem kettesben, mintha a sofőr ott sem lenne - hiszen ott van. A dezodorálást még otthon végezd el, és a pároddal történő turbékolással se hozd kellemetlen helyzetbe a sofőrt.

Kapcsolódó cikk:
5 illemszabály, amit tarts be, ha közlekedsz »

Dia

Vezetés közbenAz illemről a volán mögött ülve se feledkezz meg: ha valaki beenged az úton a sorba, akkor azt köszönd meg - és te is engedj be másokat.Ne hagyd figyelmen kívül a gyalogosokat sem, leginkább esős időben ügyelj rá, hogy hogyan haladsz el mellettük. Ha padlógázzal hajtasz a járdához legközelebb eső pocsolyába, abban nem lesz köszönet.

Vezetés közben

Az illemről a volán mögött ülve se feledkezz meg: ha valaki beenged az úton a sorba, akkor azt köszönd meg - és te is engedj be másokat.
Ne hagyd figyelmen kívül a gyalogosokat sem, leginkább esős időben ügyelj rá, hogy hogyan haladsz el mellettük. Ha padlógázzal hajtasz a járdához legközelebb eső pocsolyába, abban nem lesz köszönet.

Dia

ÉtterembenAz étteremben azt is tudnod kell, mikor és mit fogyaszthatsz. Az üdítőitalokat és az aperitifeket akkor érdemes kérni, amikor a pincér kihozza az étlapot. Utóbbi klasszikus értelemben lehet egy pohár száraz fehérbor, egy Unicum, esetleg egy pálinka, száraz vermut, valamilyen koktél vagy egy pohár száraz sherry.Kapcsolódó cikk:4 fontos illemszabály, ha étteremben eszel »

Étteremben

Az étteremben azt is tudnod kell, mikor és mit fogyaszthatsz. Az üdítőitalokat és az aperitifeket akkor érdemes kérni, amikor a pincér kihozza az étlapot. Utóbbi klasszikus értelemben lehet egy pohár száraz fehérbor, egy Unicum, esetleg egy pálinka, száraz vermut, valamilyen koktél vagy egy pohár száraz sherry.

Kapcsolódó cikk:
4 fontos illemszabály, ha étteremben eszel »

Dia

BorfogyasztásA palackozott bort az asztalnál bontják ki, és annak kell megkóstolnia, aki megrendelte. Ha az étteremben bortudor pincér nyitja az italt, akkor ne lepődj meg, ha egy kis tányéron a parafadugót odaadja a párodnak, mert ezt bizony meg kell szagolnia.

Borfogyasztás

A palackozott bort az asztalnál bontják ki, és annak kell megkóstolnia, aki megrendelte. Ha az étteremben bortudor pincér nyitja az italt, akkor ne lepődj meg, ha egy kis tányéron a parafadugót odaadja a párodnak, mert ezt bizony meg kell szagolnia.

Dia

BorfogyasztásEzután tölt egy keveset egy pohárba: a korty bort úgy kell megkóstolni, hogy a poharat a száránál megfogva oldalról meg kell nézni a nedű színét, meglötyögtetni és beleszagolni. Ezután lehet belekortyolni. A pincér csak azután tölt neked, ha az, aki megrendelte a bort, rábólintott, hogy jó az ital.

Borfogyasztás

Ezután tölt egy keveset egy pohárba: a korty bort úgy kell megkóstolni, hogy a poharat a száránál megfogva oldalról meg kell nézni a nedű színét, meglötyögtetni és beleszagolni. Ezután lehet belekortyolni. A pincér csak azután tölt neked, ha az, aki megrendelte a bort, rábólintott, hogy jó az ital.

Dia

DohányzásA legfontosabb szabály: soha ne mutatkozz be úgy, hogy közben dohányzol. Sehol ne gyújts rá addig, amíg arra engedélyt nem kértél. Mindig ügyelj arra, hogy ne szálljon másra a füst, a nemdohányzók lakását telefüstölni pedig még engedély esetén is igencsak megfontolandó.Kapcsolódó cikk:3+4 kötelező illemszabály dohányosoknak »

Dohányzás

A legfontosabb szabály: soha ne mutatkozz be úgy, hogy közben dohányzol. Sehol ne gyújts rá addig, amíg arra engedélyt nem kértél. Mindig ügyelj arra, hogy ne szálljon másra a füst, a nemdohányzók lakását telefüstölni pedig még engedély esetén is igencsak megfontolandó.

Kapcsolódó cikk:
3+4 kötelező illemszabály dohányosoknak »

Dia

TűzadásTüzet mindig a fiatalabb az idősebbnek, az alacsonyabb beosztásban lévő a magasabb rangúnak, illetve a férfi a nőnek ad, ráadásul úgy, hogy az öngyújtót minden egyes cigarettához újra és újra meggyújtja. Gyufa esetén erre nincs szükség, ám ekkor is csupán két cigaretta gyújtható meg egyetlen lángról.

Tűzadás

Tüzet mindig a fiatalabb az idősebbnek, az alacsonyabb beosztásban lévő a magasabb rangúnak, illetve a férfi a nőnek ad, ráadásul úgy, hogy az öngyújtót minden egyes cigarettához újra és újra meggyújtja. Gyufa esetén erre nincs szükség, ám ekkor is csupán két cigaretta gyújtható meg egyetlen lángról.

Dia

RágógumiA rágógumi tisztítja a fogakat - de csak addig szabad rágni, amíg nem kezdesz el valakivel beszélgetni. Rágózni és beszélni egyszerre nem illik, rácsámcsogni a másikra pedig kifejezetten megalázó. Addig bátran rágd, amíg egyedül vagy, ám mielőtt bárkivel is szóba elegyednél, a rágógumit csomagold feltűnés nélkül egy papírzsebkendőbe, és dobd ki.

Rágógumi

A rágógumi tisztítja a fogakat - de csak addig szabad rágni, amíg nem kezdesz el valakivel beszélgetni. Rágózni és beszélni egyszerre nem illik, rácsámcsogni a másikra pedig kifejezetten megalázó. Addig bátran rágd, amíg egyedül vagy, ám mielőtt bárkivel is szóba elegyednél, a rágógumit csomagold feltűnés nélkül egy papírzsebkendőbe, és dobd ki.
Ezt is szeretjük
Fotó: