A Föld folyóinak többsége évente legalább egy napra kiszárad: ez okozza a jelenséget

Egy új amerikai tanulmány szerint a Föld folyóinak többsége évente legalább egy napra kiszárad.

kiszáradt-folyó2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A montreali McGill Egyetem kutatócsoportja által tanulmányozott, mintegy 64 millió kilométernyi folyó, patak 51-60 százaléka időszakosan megáll vagy kiszárad.

A Nature friss számában közzétett tanulmány az első, amely empirikus alapokon mérte fel a nem álladó folyók és patakok eloszlását a Földön. Eredményeik alapján elkészült az első térkép, mely a nem állandó folyókat és patakokat mutatja meg. A tudósok szerint a térkép kulcsfontosságú alapinformációkkal szolgál a folyók vízhozamának szakaszosságát érintő jövőbeli változások értékeléséhez, a globális víz- és biokémiai körforgásban játszott szerepük meghatározásához és figyelemmel kíséréséhez. Értékelni kell jelentőségüket a fajok sokszínűségének fenntartásában is.

Ezeken a területeken jellemzők az időszakos folyók

- Ezek a folyók víz- és táplálékforrást jelentenek sok embernek, a vízminőség fenntartásában is szerepet játszanak. Gyakran azonban rosszul bánnak velük, kihagyják őket a védelmi intézkedésekből" - magyarázta Mathis Messager, a tanulmány vezető szerzője, a McGill Egyetem PhD-hallgatója.

kiszáradt-folyó1
Fotó: gwiver / Getty Images Hungary

Megállapították, hogy a klíma és a földhasználat változása miatt a Föld folyóhálózatának egyre nagyobb hányada várhatóan szezonálisan kiszárad vagy megáll. Sok korábbi állandó folyó, köztük a legendás Nílus, az Indus vagy a Colorado az elmúlt ötven évben egyes szakaszain már időszakossá vált - közölte Bernhard Lehner, az egyetem geográfiaprofesszora.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mint várható volt, leginkább a száraz vidékeken gyakoriak az időszakos folyók, de trópusi vidékeken, sőt az Északi-sarkvidéken is előfordul, ahol az év egy szakaszában befagynak a folyók. A Föld lakosainak több mint fele olyan helyen él, amelyek legközelebbi folyója időszakos.

Ömlik a szennyvíz és az ipari hulladék a vízbe, mégis fürdenek benne az emberek: a világ 10 legszennyezettebb folyója

Elszomorító és kétségbeejtő, hogy milyen szörnyű állapotban vannak ezek a folyók.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük