Föld körüli pályán kering az irányíthatatlanná vált Mars-szonda: ha zuhanni kezd, felrobban
A kutatók szerint január elejéig még van esély a megmentésére.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Januárig kivár az orosz űrkutatási hivatal, és tovább próbálkozik a Föld körüli pályán ragadt Fobosz-Grunt Mars-szonda beindításával - jelentették be hétfőn a kazahsztáni Bajkonurban.

Az irányíthatatlanná vált űrszonda megmentésére január elejéig még van az esély az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz vezetője szerint. Ha nem sikerül felvenni vele a kapcsolatot, illetve elindítani a Mars felé, akkor a 13 és fél tonnás szerkezet el fog égni a sűrű légkörbe érve.

Csak 200 kilométerre van a Földtől

Vlagyimir Popovkin azt is elmondta a bajkonuri űrrepülőtéren tartott sajtótájékoztatóján, hogy a szonda jelenleg 200 kilométeres magasságban kering a Föld körül. Az atmoszférába akkor kezdhet zuhanni, amikor pályája 180 kilométeres magasságra csökken.

A szondán hét és fél tonna üzemanyag van, ami biztosan felrobban, amikor a szerkezet belép a légkörbe. Hozzátette, hogy az űrszonda december elejéig még el tud indulni a Mars felé - amennyiben a szakembereknek sikerül felvenni a kapcsolatot az automatikával, illetve egy új programmal beindítani a hajtóműveket.

Az orosz védelmi minisztérium űrellenőrző központjának munkatársai folyamatosan figyelik a Fobosz-Grunt mozgását - közölte az orosz űrhaderő sajtóosztályának munkatársa, Alekszej Zolotuhin.

A Fobosz-Grunt űrszondát szerdán lőtték fel Zenit hordozórakétával, de a szerkezet Föld körüli pályára állva nem válaszolt az irányító központ parancsaira, így a hajtóművek beindítása nem sikerült.

Az eredeti tervek szerint az orosz űrszondának a Mars nagyobbik holdjára, a Phobosra kellett volna november 9-én elindulnia, hogy onnan talajmintákat hozzon, valamint a két és fél éves út során értékes információkat gyűjtsön a vörös bolygóról és kísérőjéről. A program körülbelül ötmilliárd rubelbe, azaz megközelítőleg 35 milliárd forintba került.

Ezt is szeretjük