Jelöld be ezt a napot a naptáradban, hogy ne felejts el lekapcsolni egy órára
Március 24-én 20:30-kor kezdődik a Föld Órája, melynek alkalmából számos érdekes programot szerveznek, és idén is lekapcsolhatunk 60 percre.

sotet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavaly óriási eredményekkel söpört végig a Föld Órája a világon: Lengyelországban a Visztula védelmét helyezték előtérbe, Kína vállalatokkal együtt gondoskodott arról, hogy fenntartható termékek kerüljenek forgalomba, Nigériában pedig a hulladékkezelés kérdéséről tárgyaltak a döntéshozók. A világ legnagyobb önkéntes civil akciója mindenkinek lehetőséget ad a kapcsolódásra és a valódi tettekre. A WWF Magyarország idén izgalmas kihívást indított, melynek teljesítésével te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy csökkentsd a természeti értékeinkre nehezedő nyomást.

A Föld Órája résztvevőinek száma évről évre rekordot dönt: tavaly már 187 ország több mint 12 ezer épülete és látnivalója borult sötétségbe egy órára - többek között Sydney Operaháza, a londoni Big Ben és a Parlament, a Tokió-torony, a New York-i Empire State Building, a párizsi Eiffel-torony és az egyiptomi piramisok. A közösségi oldalakon is tarolt a Föld Órája: három hónap leforgása alatt több mint 3,5 milliárd megjelenést generált a mozgalom.

Az emberek 2017-ben is világszerte kiálltak az éghajlatváltozás ellen és a Föld megóvása mellett: az Egyesült Államokban olyan világsztárok hallatták hangjukat a Föld Óráján, mint a Maroon 5 zenekar vagy Jared Leto, Algériában minisztériumok fogtak össze, hogy együttes erővel hirdessék a fenntartható energiahasználatot. Fehéroroszország fővárosában, Minszkben hatalmas koncerttel ünnepelték a kezdeményezést, a csatlakozók pedig öko-képeslapokat küldhettek barátaiknak és családtagjaiknak, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra és a cselekvés fontosságára.

Iránban egy héten át tartó erdőtelepítéssel adóztak a Földnek, Bhután pedig egy klímatudományi központot nyitott a Föld Órájában, ezzel is elősegítve a környezeti nevelést a fiatalok körében. Ausztrália Etiópiának adományozott napelemeket, hogy kisközösségek kerozinlámpáit leválthassák. A világ tehát tavaly is Föld Órája-lázban égett, és a főszervező WWF idén is hasonló tettekre számít.

Teljesítsd a kihívást, és kapcsolódj a Földhöz!

Az idei Föld Órája fókuszában a biológiai sokféleség megőrzése áll, valamint az, hogy kapcsolódjunk a Földhöz, és fenntartható életmódunkkal hozzájáruljunk annak egészséges működéséhez. Ennek fényében a WWF Magyarország útjára indította négylépéses kihívását, mely a kapcsolódás szimbólumára, a Wi-Fi-jelre épít, elemei pedig bárki számára teljesíthető feladatokat rejtenek.

"Az első kihívás során arra buzdítottunk mindenkit, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor kapcsolják le a világítást egy órára, második lépésként pedig azt kértük, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki, hanem online használják dokumentumaikat, ezzel is védve erdőinket. A harmadik kihívásban a résztvevők vállalják, hogy egy hétig nem vásárolnak PET-palackot, hanem csapvizet fogyasztanak" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A cikk az ajánló után folytatódik

"Percenként 27 futballpályányi erdőterület tűnik el a Föld színéről, ami évente közel 19 millió hektárt jelent, és az összes kitermelt fa 40%-át a papírgyártásban hasznosítják. A tengerekbe és óceánokba pedig 12 millió tonna műanyag hulladék kerül éves szinten. Ezeket a terheket próbálja meg a WWF Magyarország csökkenteni a kihívás egyes lépéseivel" - folytatta. Egy kihívás van még hátra, kövesd a WWF Magyarország Facebook-oldalát, hogy te is képben legyél!

Fáklyás túra és csillagnézés

A résztvevők regisztrációi is gyűlnek az idei Föld Órájára! Ezen az oldalon több ötletes esemény is alakul erre az estére: Borsodnádasd és Balaton lakosai például egyszerre indulnak fáklyás esti túrára, a kirándulók találkozását követően pedig egy fúvószenekar ad gyertyafényes koncertet. Magyarlakon Leonardo DiCaprio Özönvíz előtt című dokumentumfilmjét vetítik - az Oscar-díjas színész az Egyesült Államokban a WWF kuratóriumi tagja -, majd újrahasznosított befőttes üvegekből készítenek mécsestartókat, és kavicsokból készült "szentjánosbogár-keresésre" invitálják a résztvevőket.

A debreceni Kossuth Lajos Kollégium épületeiben a lekapcsolás ideje alatt élőzenével, tűzzsonglőrrel, néptáncbemutatóval és csillagnézéssel készülnek, de kávézók és szállodaláncok is csatlakoznak a lekapcsoláshoz. Még nem késő regisztrálni: akár magánszemélyként, vállalatként, településként vagy intézményként jelentkezel, hozzájárulsz ahhoz, hogy bolygónk megőrizze azokat a természeti kincseit, melyeket mára komoly veszélybe sodort az emberi tevékenység. Csatlakozz te is, mert együtt lehetséges!

Négy éven át nem dobta ki a szemetet a férfi

Antoine Repessé 2011-ben úgy döntött, többé nem dobja ki az újrahasznosítható szemetet. A francia fotós négyévnyi szemetet gyűjtött össze, és szemléltető fotósorozaton mutatja be, hogy miért fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot.

Ezt is szeretjük