Ismét morajlik a föld: a kutatók sem tudják a jelenség okát
Ijesztő és nagyon különös a jelenség, aminek okait egyelőre csak találgatják a tudósok.

föld-űrből
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi időben a világ számos pontján beszámoltak az emberek valamilyen különös, morajlásszerű hangról, ami olyan hatást keltett, mintha háborogna a Föld. A jelenség érdekessége, hogy semmilyen utóhatás - mint földrengés vagy villámlás - nem követi, így a tudósok is értetlenül állnak az eset előtt.

Az IFLScience nevű szórakoztató tudományos portál szerint nemrég újabb morajlásokat észleltek, most San Diegóban kezdett hatalmas hangok kíséretében morajlani a Föld. A hang olyan erős volt, hogy még az ablakok is beleremegtek a nyugati parti városban. Az Egyesült Államok Földtani Intézetének adatai szerint az országban három héten belül ez volt a második eset, amit nem kísértek földrengések. 

Nincs magyarázat a furcsa hangokra

A jelenség nem olyan, ami az elmúlt időkben alakulhatott ki, hiszen már évszázadokkal ezelőtt is beszámoltak a furcsa hangokról, amiket semmilyen természeti utóhatás nem kísért. A morajlások rejtélyét tovább fokozza az a tény, hogy nem mindig azonos helyeken hallható, hanem szinte bárhol megtörténhet, volt már rá példa Amerikán kívül Európában vagy Japánban is. Az elmúlt időszak egyik legfélelmetesebb videója tavaly áprilisban készült Pozsonyban, ami jól megörökítette, milyen hangos a titokzatos morajlás.

Az utóbbi időben mintha megsokszorozódtak volna a hangok észlelései, amire a tudósok szerint az a magyarázat, hogy a korlátozások miatt sokkal kisebb a zajszennyezettség, ezért az emberek jobban felfigyelnek a furcsa jelenségre. A tudósok most az ESTA szeizmikus adatait használják az Egyesült Államok körüli zajok megmagyarázására, összehasonlítva a 2013-tól kezdődő hanghatások feljegyzéseivel.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Általánosságban úgy gondoljuk, hogy ez egy légköri jelenség, nem gondoljuk, hogy az szeizmikus tevékenységből származik - mondta Eli Bird kutató. - Feltételezzük, hogy a légkörön keresztül terjed, nem pedig a földön. Lehetnek akár repülők által kibocsájtott zajok, de a légkörben megsemmisülő objektumok is okozhatják a jelenséget. Folyamatosan vizsgáljuk, mi okozhatja a morajlásokat, de amíg nincs elegendő adat, nem lehet semmi biztosat mondani.

10 sokatmondó fotó a természet erejéről: mindig visszaveszi, ami az övé volt

Az emberek után is van élet, és erre a természet mindig emlékeztet minket.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük