Pofonegyszerű trükk fokhagymaszag ellen: a kutatók szerint így hatásos
Igyál meg egy pohár tejet a fokhagymás pirítós mellé!

fokhagyma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fokhagyma számtalan jótékony hatással bír, antibiotikus, valamint vírus- és gombaölő tulajdonsága miatt is megéri beilleszteni az étrendbe. Rendszeres fogyasztása bizonyos fokú védelmet nyújt a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségekkel szemben is.

Az egészségre gyakorolt pozitív hatásai nagyrészt azoknak a szerves kénvegyületeknek tulajdoníthatóak, melyek miatt randevú előtti fogyasztása nem ajánlott. Ám a fűszernövény erőteljes aromája bizonyos fokig elnyomható. Ez nem egyszerű népi megfigyelés, az Ohiói Állami Egyetem Journal of Food Science-ben megjelent tanulmánya is alátámasztja.

Tej fokhagymaszag ellen

Mindössze egy pohár tejet kell elkortyolni a nyers fokhagyma mellé. Lényeges, hogy ne csupán utána idd a tejet, hanem már a fokhagyma fogyasztása közben, ugyanis ha már a szájüregben reakcióba lép a tej az allil-metil-szulfid vegyülettel, hatékonyabban semlegesíti annak erős szagát.

Ez a szúrós aromájú szerves kénvegyület nem bomlik le az emésztés során, ezért a leheletben és a verejtékben is kiválasztódik - akár még másnap is. A kutatók szerint az sem mindegy, hogy milyen tejet fogyasztasz: legjobban a magas zsírtartalmú változatok veszik el a fokhagymaszagot. A kutatást végző Sheryl Barringer és Areerat Hansanugrum szerint a sima víz és egyes ételek - például a gomba vagy a bazsalikom - is segíthetnek a fokhagyma szagának semlegesítésében, de a magas zsírtartalmú tej bizonyult a legjobbnak.

Fotók: Getty Images

Májvédő ételek

A fokhagyma az eddig felsoroltakon túl májtisztító hatással is bír. A következőkben mutatunk még néhány olyan hétköznapi táplálékot, melytől ugyanezt várhatod.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük