Gyakori fogamzásgátló módszerek
Ezt kell tudnod róluk
Fontos, hogy olyan módszert válassz, ami számodra megfelel. Ismerd meg a leggyakoribbakat!

Dia

	Naptár-módszer	A naptár-módszer a menstruációs ciklusra alapoz: a legutóbbi menzeszedet követő 8-15. napokon vagy termékeny, a többieken - elvileg - nem. Ez a módszer szintén inkább azoknak javasolt, akiknél nem okoz nagy gondot egy nem tervezett gyerek, hiszen a ciklusod nem óramű pontossággal működik, a petevezetékbe került sperma pedig akár 48 óráig is életképes marad, így ez a módszer kicsit sem nevezhető megbízhatónak.

Naptár-módszer

A naptár-módszer a menstruációs ciklusra alapoz: a legutóbbi menzeszedet követő 8-15. napokon vagy termékeny, a többieken - elvileg - nem. Ez a módszer szintén inkább azoknak javasolt, akiknél nem okoz nagy gondot egy nem tervezett gyerek, hiszen a ciklusod nem óramű pontossággal működik, a petevezetékbe került sperma pedig akár 48 óráig is életképes marad, így ez a módszer kicsit sem nevezhető megbízhatónak.

Dia

	Óvszer	Az egyik legnépszerűbb fogamzásgátló módszer, hiszen nem csak a nem kívánt terhességtől, de a legtöbb nemi betegségtől is megvéd. Jó, ha mindig van nálad, de ne a farzsebedben vagy a pénztárcádban hordd, mert itt könnyen megsérülhet. Felhelyezéskor ügyeljetek rá, hogy ne maradjon alatta levegő, mert így a gumi könnyen kiszakadhat!

Óvszer

Az egyik legnépszerűbb fogamzásgátló módszer, hiszen nem csak a nem kívánt terhességtől, de a legtöbb nemi betegségtől is megvéd. Jó, ha mindig van nálad, de ne a farzsebedben vagy a pénztárcádban hordd, mert itt könnyen megsérülhet. Felhelyezéskor ügyeljetek rá, hogy ne maradjon alatta levegő, mert így a gumi könnyen kiszakadhat!

Dia

	Fogamzásgátló tabletta	Ha hosszabb távú kapcsolatod van, érdemes lehet fogamzásgátló tablettát szedned: a nemi betegségektől ugyan nem véd meg, de ha pontosan szeded, az óvszernél is biztonságosabb. A legtöbb antibébi tablettának ma már elég alacsony a hormontartalma, így a szedésük többnyire nem okoz problémát, a lehetséges mellékhatásokról azonban mindenképpen beszélj a nőgyógyászoddal - a fogamzásgátló tablettát egyébként is csak ő írathatja ki neked. Ha már elmúltál 16 éves, ehhez szülői engedély sem kell.

Fogamzásgátló tabletta

Ha hosszabb távú kapcsolatod van, érdemes lehet fogamzásgátló tablettát szedned: a nemi betegségektől ugyan nem véd meg, de ha pontosan szeded, az óvszernél is biztonságosabb. A legtöbb antibébi tablettának ma már elég alacsony a hormontartalma, így a szedésük többnyire nem okoz problémát, a lehetséges mellékhatásokról azonban mindenképpen beszélj a nőgyógyászoddal - a fogamzásgátló tablettát egyébként is csak ő írathatja ki neked. Ha már elmúltál 16 éves, ehhez szülői engedély sem kell.

Dia

	Megszakításos közösülés	A megszakításos szex lényege, hogy a fiú hamarabb kiveszi a péniszét, mint ahogy elélvezne, ez a módszer azonban több szempontból is hagy kívánni valót maga után. Egyrészt, mert az úgynevezett előváladékban is lehetnek életképes spermiumok, másrészt mert fennáll a veszélye, hogy a nagy izgalomban a srác csak későn kap észbe. A módszer nem véd a nemi betegségektől sem.Leginkább csak olyan pároknak ajánlott, ahol már az sem okoz problémát, ha véletlenül mégis becsúszik egy baba.

Megszakításos közösülés

A megszakításos szex lényege, hogy a fiú hamarabb kiveszi a péniszét, mint ahogy elélvezne, ez a módszer azonban több szempontból is hagy kívánni valót maga után. Egyrészt, mert az úgynevezett előváladékban is lehetnek életképes spermiumok, másrészt mert fennáll a veszélye, hogy a nagy izgalomban a srác csak későn kap észbe. A módszer nem véd a nemi betegségektől sem.Leginkább csak olyan pároknak ajánlott, ahol már az sem okoz problémát, ha véletlenül mégis becsúszik egy baba.

Dia

	Pesszárium	A pesszárium lényegében egy gumigyűrű, amit a méh falára kell helyezni. Előnye, hogy nem befolyásolja a szervezeted működését, mivel  - az óvszerhez hasonlóan - mechanikusan akadályozza meg a spermiumok bejutását a méhbe. A pesszárium azonban nem véd a nemi betegségek ellen, és ha nem megfelelően helyezed fel, nem is lesz hatásos. Ha pesszáriumot szeretnél használni, keresd fel a nőgyógyászodat, aki megállapítja a számodra szükséges méretet.

Pesszárium

A pesszárium lényegében egy gumigyűrű, amit a méh falára kell helyezni. Előnye, hogy nem befolyásolja a szervezeted működését, mivel  - az óvszerhez hasonlóan - mechanikusan akadályozza meg a spermiumok bejutását a méhbe. A pesszárium azonban nem véd a nemi betegségek ellen, és ha nem megfelelően helyezed fel, nem is lesz hatásos. Ha pesszáriumot szeretnél használni, keresd fel a nőgyógyászodat, aki megállapítja a számodra szükséges méretet.

Dia

	Spermicid krémek	A spermicid krémek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek meggátolják a spermiumok mozgását. Az együttlét előtt kell a hüvelybe juttatni őket, és általában körülbelül 10 órán át tartó védelmet nyújtanak. Hátrányuk, hogy előretervezést igényelnek, illetve hogy bizonyos összetevőkkel szemben allergiás reakciók léphetnek fel. A legjobb, ha óvszer vagy pesszárium mellé, csak kiegészítő védekezésnek alkalmazod.

Spermicid krémek

A spermicid krémek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek meggátolják a spermiumok mozgását. Az együttlét előtt kell a hüvelybe juttatni őket, és általában körülbelül 10 órán át tartó védelmet nyújtanak. Hátrányuk, hogy előretervezést igényelnek, illetve hogy bizonyos összetevőkkel szemben allergiás reakciók léphetnek fel. A legjobb, ha óvszer vagy pesszárium mellé, csak kiegészítő védekezésnek alkalmazod.

Dia

	Fogamzásgátló injekció	Főleg a tengerentúlon népszerű, de itthon sem ismeretlen. Előnye, hogy a fogamzsgátló tablettával ellentétben nem igényel napi odafigyelést, a gyógyszer típusától függően elég három-, hat vagy tizenkét havonta beadatni. Hátránya, hogy míg a tabletta szedését kedvezőtlen mellékhatások esetén azonnal felfüggesztheted, a beadott injekciót már nem tudod eltávolítani a szervezetedből. Inkább idősebb nőknek javasolják, mert hosszú távon kihathat a termékenységre, jobban megterheli a szervezetedet, mint az egyszerű fogamzásgátló tabletta.

Fogamzásgátló injekció

Főleg a tengerentúlon népszerű, de itthon sem ismeretlen. Előnye, hogy a fogamzsgátló tablettával ellentétben nem igényel napi odafigyelést, a gyógyszer típusától függően elég három-, hat vagy tizenkét havonta beadatni. Hátránya, hogy míg a tabletta szedését kedvezőtlen mellékhatások esetén azonnal felfüggesztheted, a beadott injekciót már nem tudod eltávolítani a szervezetedből. Inkább idősebb nőknek javasolják, mert hosszú távon kihathat a termékenységre, jobban megterheli a szervezetedet, mint az egyszerű fogamzásgátló tabletta.

Ezt is szeretjük
Szerző: Zabolai Margit E.
Fotó: