Jöhet a fizetős egészségügy? Teljesen átalakulhat az ellátás

Csak állami pénzből nem lehet megoldani az egészségügy problémáit?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár Orbán Viktor nemrég kijelentette, "az egészségügyet nem lehet üzleti szempontok szerint működtetni", a Világgazdaság szerint mégis olyan helyzetbe kerülhet a kormány, hogy kénytelen lesz bevonni a magántőkét az ágazatba.

Ez azt jelentené, hogy plusz pénzért cserébe például előrébb lehetne kerülni a hihetetlen méretű várólistákon. Elismerte a kormány, hogy jelenlegi formájában a magyar egészségügy problémái helyrehozhatatlanok?

Jelenlegi formájában nem megy

Sajátos egészségügyi rendszer jöhet létre Magyarországon a Világgazdaság szerint. Ebben egyszerre kapna helyet a társadalombiztosítási alapú és a magánfinanszírozású rendszer. A lap szerint a kormány beismerte, az egészségügy kizárólag közpénzekből finanszírozhatatlan.

Valóban nagy gondok vannak az ágazatban. Szakemberek szerint több százmilliárd forint hiányzik az egészségügyből, ezt a lyukat pedig évek óta nem sikerült kisebbre húzni.

De hogyan nézne ki ez a vegyes rendszer? Nem kell megijedni, továbbra is elérhető lesz az ellátás, ami a kötelező járulékfizetésen alapul, tehát állami fenntartású. Emellett azonban lehetne plusz pénz befizetése mellett a jelenleginél jobb körülmények közötti, gyorsabb ellátást is igénybe venni.

Voltak már a vegyes rendszer irányába mutató jelek eddig is. Például a budapesti Uzsoki Kórházban már egy ideje működik a magánellátás is az állami finanszírozásúval párhuzamosan. Nemrég pedig a kormány támogatásáról biztosította a Duna Medical Center tervezett beruházását, melynek keretében egy hatalmas magánklinika épülne a pesti Duna-partra.

A lakosság harmada inkább fizetne

A magánellátás egy felmérés szerint népszerű is lehetne, hiszen a lakosság 30%-a vett már igénybe ilyen jellegű szolgáltatást a Szinapszis közvélemény-kutató szerint.

Az ezzel járó plusz bevételekből pedig azok ellátását is javítani a kormány, akik nem engedhetnék meg maguknak a plusz pénzbe kerülő szolgáltatásokat.

Aki megtehetné, annak bizony megérné fizetni, hiszen a rendszer például ígéri a várólistákon való előrébb jutást is. Korábban már írtunk arról, hogy egyes műtétek esetében akár két évig is váratják a beteget.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nagy kérdőjel egyelőre az orvosok bérezésének megoldása is. Ma hazánkban szinte megalázó fizetést kap egy kezdő szakorvos, a háziorvosi szakmának pedig olyan alacsony a renoméja, hogy nemrég annak az ágazatnak a megreformálását is megkezdte a kormány, hiszen egyre kevesebben vállalnak ilyen munkát az orvosok közül. Az átalakuló háziorvosi ellátásról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Ezt is szeretjük