Fizetésemelés: 3 trükk, és garantált a vastagabb pénztárca

Néha olyan trükkökkel érhetsz el fizetésemelést, melyekre nem is gondolnál. Ismerj meg négyet!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy előbbre haladj a ranglétrán, alapvetően fontos, hogy jól és precízen dolgozz, megbízható legyél, lelkes és motivált. Mindez azonban nem feltétlenül elég, sem az előléptetéshez, sem a fizetésemeléshez. Néha trükközni is kell egy kicsit - persze csak legálisan - annak érdekében, hogy felhívd magadra és az értékeidre a figyelmet.

Van, aki ezekre a trükkökre ösztönösen ráérez, ha azonban úgy érzed, te nem tartozol közéjük, akkor sincs veszve a dolog, tanulni ugyanis sosem késő. Ha például a következő tanácsokat szem előtt tartod, szinte biztos, hogy legközelebb nem jössz ki üres kézzel a főnök irodájából.

Fogadd el, hogy a főnököd utasításai nem mindig helyesek!

Attól még, hogy te jól végzed a munkád, nem mindenkiről mondható el ugyanez. Néhány főnök teljesen használhatatlan, és ez ellen sajnos nincs mit tenni. Előfordulhat, hogy olyan elképesztő utasításokkal lát el, hogy csak ámulsz és bámulsz, néha pedig olyan dolgokat kér, melyekről tudod, hogy ostobaságok. Ilyenkor több lehetőséged is van: kerek-perec visszautasítod, másik állást keresel, tanácsot kérsz mástól, vagy éppen megteszed, amire kért, de közben folyamatosan zsörtölődsz. Ezzel azonban nem lépsz előre, nem leszel jobb kapcsolatban a főnököddel, aki sem előléptetni nem fog, sem a fizetéseden nem emel majd.

El kell fogadnod, hogy a főnök sem tudja mindig, hogy mit csinál, és ezen nem tudsz változtatni. A legjobb, ha első lépésként négyszemközt elcsevegsz vele egy kávé mellett. Hívd fel a figyelmét arra, hogy van egy kis gondod a kérésével, de mellőzd a személyeskedést és a támadást.

Semmiképpen ne vond kétségbe a hozzáértését, és nyugtasd meg, hogy az ő személyével nincs semmi bajod, most mégis kényelmetlenül érzed magad a kérése miatt. A megbeszélés sokkal jobb stratégia, mint az ellenállás vagy a meghajlás. Persze dönthetsz úgy is, hogy hagyod az egészet, ezzel azonban nem oldasz meg semmit.

Ne túlórázz!

Sok alkalmazott igyekszik minél elfoglaltabbnak tűnni, és azt hiszi, a kemény munka egyenlő a végeláthatatlan munkaórákkal. Azzal áltatják magukat, hogy, ha napi 15 órát dolgoznak, akkor pokolian jók lesznek, és legközelebb biztosan ők kapnak majd fizetésemelést - igaz, hogy az irodában töltött idő alatt elfelejtik még a szüleik nevét is. A valóban sikeres emberek attól sikeresek, hogy a magánéletük is rendben van, és jól érzik magukat a bőrükben - nem mellesleg csak így tudnak valóban jól teljesíteni napközben.

Nem a túlórák minél magasabb száma ugyanis a siker titka, sokkal inkább az előbbi, valamint az, hogy igyekszel a legjobbat kihozni magadból, hogy a munkaadódnak sose kelljen csalódnia benned. Legyél tisztelettudó, érezze a főnököd, hogy bízhat benned. Akkor értékelnek majd leginkább, ha úgy bizonyítasz, hogy közben nem igyekszel görcsösen azon, hogy bizonyíts.

Soha ne toporogj egy helyben!

Ha nem akarod egyszerű alkalmazottként leélni az életed, hanem haladnál a ranglétrán, és a havi jövedelmeden is növelnél, nem elég jól dolgoznod. Arra kell törekedned, hogy kitűnj a többiek közül, és kilépj az állóvízből.

Nyitottnak kell lenned a változásra, az új kihívásokra, az új módszerekre, az új utakra. Motiválj másokat is, miközben keress új megoldásokat, és rukkolj elő friss, új ötletekkel. Soha ne hagyd, hogy a kényelem eluralkodjon rajtad. Persze a mindennapi munka, a másnapi beszámoló, a jövő heti jelentés és hasonlók miatt néha nehéz az újításokra koncentrálni. Mégis muszáj előrelépned, különben megfeneklesz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Naponta vagy legalább hetente szánj egy félórát arra, hogy kiötlöd, milyen forradalmi újítást vezethetnél be a munkádban. Hogy miért fontos ez? Ha nem szánsz erre időt, akkor belefáradsz a mindennapi robotba, és ez a munkádon is meglátszik majd.

Cikkünk megírásában Richard Templar A vezetés 100 szabálya című könyve segített.

Ezt is szeretjük