Havi 400 ezer forintos bér? - Ezeken a helyeken fizetnek ennyit
A Fizetesek.hu állásportál szerint a legjobb nagy cégnél elhelyezkedni. A diplomások sokat érnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu elkészítette első négy hónapra vonatkozó felmérését az átlagbéreket illetően. Az eredményeket az InfoRádió ismertette szerdán.

A felmérés szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó munkabére a 2012 januárjától áprilisig terjedő időszakban 223 ezer forint, a versenyszférában dolgozók átlagfizetése 228 ezer forint, a költségvetési szervezeteknél 182 ezer forint volt. Ez 3,8%-os növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest.

Bruttó bér

  • Versenyszféra: 228 ezer forint
  • Költségvetési szervezetek: 182 ezer forint

A legjobban fizető ágazatok a Fizetesek.hu felmérése szerint az információs technológiák - 377 ezer forint - és a telekommunikáció - 368 ezer forint -, ezen szektorokhoz egy komoly munkaerő-kereslet is társul, folyamatos hiány mutatkozik szakképzett IT-szakemberekből.

Ezután a biztosítási szektor - 367 ezer forint -, a banki, pénzügyi szektor - 339 ezer forint - következik a sorrendben, melyeket az energiaellátás - 330 ezer forint - követ.

A legjobban fizető ágazatok

  1. Információs technológiák: 377 ezer forint
  2. Telekommunikáció: 368 ezer forint
  3. Biztosítás: 367 ezer forint
  4. Banki, pénzügyi szektor: 339 ezer forint
  5. Energiaellátás: 330 ezer forint

A legalacsonyabb átlagjövedelmet a vendéglátásban - 139 ezer forint - és a szálláshely-szolgáltatásban - 146 ezer forint - dolgozók érték el a 2012-es év első négy hónapjában. A kutatás rávilágít, a vállalat nagysága egyenesen arányos az átlagbérek alakulásával.

Ennek megfelelően a legkevesebbet a kisvállalkozásoknál tudnak fizetni, tíz főig az átlagkereset 176 ezer forint, a néhány fős kisvállalkozásokhoz képest másfélszer többet vihet haza egy 251-1000 főt foglalkoztató nagyvállalat dolgozója - 268 ezer forint - az ezer fősnél nagyobb nagyvállalatoknál dolgozókkal egyetemben - 271 ezer forint.

Azok a csúnya multik

Másfélszer többet keres egy külföldi magántulajdonban lévő vállalat alkalmazottja - 305 ezer forint -, mintha belföldi magántulajdonban lévő cégnél dolgozna - 204 ezer forint. Az állami szférában dolgozók átlagjövedelme alig haladja meg a 180 ezer forintot.

A diplomával rendelkezők közül a posztgraduális képzésen részt vettek átlagjövedelme a legmagasabb - 407 ezer forint -, az egyetemi diploma 352 ezer forintot, a főiskolai 300 ezer forintot, azaz a posztgraduális végzettség háromnegyedét éri. Az érettségi értéke átlagkereset szintjén 173 ezer forint, a középfokú végzettségűek érettségi nélkül ennél 20%-kal kevesebbet - 144 ezer forint - vihetnek haza. Az alapfokú végzettségűek átlagjövedelme 129 ezer forint a Fizetesek.hu kutatása alapján 2012 első négy hónapját figyelembe véve.

Te elégedett vagy a fizetéseddel?

Ezt is szeretjük