Orkánerejű szél és jégeső: a meteorológiai szolgálat mai veszélyjelzése
Ma megismétlődhet a tegnap esti vihar, és szerdán sem lélegezhetünk fel.

vihar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kedden általában erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk több órás napsütéssel. Helyenként várható zápor, zivatar, nagyobb eséllyel északon, illetve a Dunántúlon. A nyugati, északnyugati szél főként az ország keleti felén erősödik meg, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28°C és 36°C között valószínű. Északnyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten a melegebb. Késő estére 23°C és 30°C közé csökken a hőmérséklet.

Heves zivatarok

Kedden délután, kora este a Dunántúlon várható délnyugat felől zivatarok előfordulása, emellett általában az országban egy délnyugat-északkelet tengely menti sávban - Dél-Dunántúl, középső országrész, északkelet - jobbak a feltételek zivatarok kialakulásához.

A zivatarokat viharos - 60-80 kilométer/órás - szél, intenzív csapadék kísérheti. Néhol, kiemelten az Alpokalján, Dél-Dunántúlon, illetve északkeleten heves zivatar is előfordulhat 90 kilométer/óra feletti széllel és nagyméretű jéggel.

Késő este nyugat felől egy kiterjedt zivatarrendszer várható, mely szerda reggeltől kelet felé távolodik. Éjszaka nagyobb számban az ország déli felén várható intenzív csapadékgócok kialakulása, melyhez felhőszakadás - 20-40 milliméter -, jégeső és 70-80 kilométer/óra feletti szél társulhat.

Szerdára virradó éjszaka a Dunántúlon többfelé, reggel, délelőtt a középső és keleti országrészben elszórtan valószínű zápor, zivatar. Ezt követően keleten is csökken a felhőzet, és a sok napsütés mellett képződő gomolyfelhőkből már csak néhol fordulhat elő záporeső.

Napközben az ország döntő részén átmenetileg nyugodt időjárás várható, majd késő este nyugat felől egy hidegfront érkezik. Estétől északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé alakulhat kis csapadék. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15°C és 22°C, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28°C és 33°C között alakul.

A záporokkal, zivatarokkal, megerősödő, zivatar környezetében viharossá - 60+ kilométer/óra - fokozódó északnyugati széllel érkező front várhatóan éjfél körül éri el a Duna vonalát. A Dunántúl nyugati részén heves zivatar is kialakulhat, 80-90 kilométer/órát elérő széllel.

Főkép: MTI/Komka Péter

Ezt is szeretjük