Vihar a biliben: Fidesz-KDNP vita
Miért fakadt ki Lázár?
Az elemző szerint nem kell túlértékelni a Lázár János és Harrach Péter közötti szócsatát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt évre jellemző őrült törvényhozási tempó kapcsán Lázár János kifakadt a KDNP-re. A Fidesz frakcióvezetője a Népszabadság hasábjain keresztül azt üzente a pártnak: jó lenne, ha szembenéznének azzal, hogy ez nem egy koalíciós kormány. - Eljött az ideje, hogy ezt fölmérjék - szögezte le Lázár János.

Harrach Péter
Lázár János

Ha valaki nem értené: Lázár megjegyzése arra utalt, hogy a KDNP több fontos törvénytervezethez nyújtott be módosítót, amit a Fidesz rendre elutasított. KDNP-s ötlet volt, hogy az új alkotmány preambulumába tegyék bele a Himnusz első pár sorát, Pálffy István KDNP-s politikus javasolta a közmédia reklámmentessé tételét, amit a Fidesz szintén elvetett, de nemet mondtak a KDNP-s egyházügyi törvénytervezetre is, amit az utolsó pillanatban írt át a Fidesz. Lázár kifakadása ugyanakkor azért volt meglepő, mert a KDNP soha nem akadékoskodott, mindig a frakciófegyelemhez híven, a Fidesszel együtt szavazott.

Harrach: Lázár frusztrált, menjen el nyaralni

Lázár szavaira Harrach Péter reagált az MTI-nek. A KDNP frakcióvezetője közölte: Lázár János egy nem létező problémával hadakozik, a KDNP mindig is szövetségben és nem koalícióban gondolkodott. Harrach hozzátette: a KDNP soha nem zsarolt, mindig együttműködött.

- Magyarország megújításának sikerét egyszer sem kockáztattuk. Az más kérdés, hogy világnézeti pártként az értékrendünkhöz ragaszkodunk, ezt eddig is tudomásul vette mindenki - fogalmazott a politikus, majd Lázár Jánost frusztráltnak nevezte, és elküldte nyaralni, amely Harrach szerint gyógyítja ezt az állapotot és annak minden következményét.

A vita szokatlanul élesnek tűnik, Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ politikai elemzője ugyanakkor óva int attól, hogy felnagyítsuk. - Nem kell túlértékelni - vélekedett, hozzátéve, hogy a KDNP és a Fidesz között szoktak lenni kisebb nézeteltérések, de súlyos ellentétről nincs szó, és vélhetően nem is lesz.

A KDNP-nek érdeke a béke

A KDNP-nek ugyanis nem érdeke kiélezni ezeket az ellentéteket, több okból. Egyrészt a kevésbé látványos ügyekben nagy befolyása van, részt vehet fontos döntésekben, több politikusuk államtitkári pozíciót tölt be, tehát nincs okuk azt mondani, hogy elegük van.

Másrészt a KDNP politikusai lojálisak Orbán Viktorhoz, úgy vélik, érdemes azt az irányt követni, amit a miniszterelnök felvázolt, tisztelettel néznek rá. Így volt ez egyébként a szabad vasárnappal kapcsolatos KDNP-s tervek ügyében is: bár a párt már évek óta szeretné elérni, hogy a nagy bevásárlóközpontok zárva legyenek vasárnap, és idén elég közel is jutottak ahhoz, hogy a tervből törvény szülessen, mégis, amint Orbán Viktor kijelentette, hogy erre most nincs lehetőség, szó nélkül belenyugodtak.

- Semmiképp nem lehet ezt a vitát az MSZP-SZDSZ koalíciós vitájához hasonlítani - szögezte le az elemző, aki elmondta azt is, hogy a koalíció és a pártszövetség között a legfőbb különbség, hogy míg a koalíciós kormány tagjai - például az MSZP és az SZDSZ - külön listákon indulnak, illetve külön jutnak be a parlamentbe, addig a KDNP és a Fidesz közös listán érte el ugyanezt.

Emellett a Fidesz és a KDNP közös frakcióüléseket is tart, így kifejezve, hogy bár formailag két külön pártról van szó, de van egy nagy, közös cél, amiért együtt küzdenek.

Miért kell a Fidesznek a KDNP?

Kérdés az is, hogy a Fidesz miért ragaszkodik a KDNP-hez, melynek a támogatottsága alig mérhető. Nagy Attila Tibor ezzel kapcsolatban elmondta: a KDNP-vel együtt a Fidesz több vegyértékkel bír ideológiai fronton, megszólíthatóak vele a vallásosabb tömegek. Emellett az is fontos, hogy a jobboldali pártszövetség egy helyett két, egymással szorosan együttműködő frakcióval van jelen a parlamentben.

Ezt is szeretjük