Felfoghatatlan tragédia a diszkóban

Szigorítják a feltételeket

Elkészült a rendelettervezet, amely szigorúbb feltételeket szab a szórakozóhelyek üzemeltetésére.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nyugati téri West Balkánban alig két hete felfoghatatlan tragédia történt. Három lányt halálra nyomott a tömeg, életüket nem tudták megmenteni. A szórakozóhelyen sokkal többen tartózkodtak, mint amennyire a helynek engedélye volt, háromszáz fő helyett 2500-an buliztak a West Balkánban a tragédiával végződő éjjelen.

A jelenleg is érvényes jogszabály számos kiskaput hagyott a szórakozóhelyek üzemeltetőinek. Elég volt például csak bejelenteni a helyet, ami már akár a bejelentés napján, a hatósági ellenőrzések - tűzoltóság, rendőrség, ÁNTSZ - hiányában is kinyithatott.

Ez a jövőben nem így lesz, hétfőre ugyanis elkészült az a kormányrendelet-tervezet, amely szigorítja a szórakozóhelyek üzemelésére vonatkozó feltételeket.

Tállai András államtitkár az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta: míg most csak bejelentési kötelezettség van, addig ezt ki fogja váltani egy előzetes szakhatósági ellenőrzés. Vagyis addig nem nyithat ki egy szórakozóhely, míg arra a rendőrség, a tűzoltóság, az ÁNTSZ és az építési hatóság rá nem bólintott.

Rendszeres ellenőrzések

Emellett minden szórakozóhelyet rendszeresen ellenőriznek majd, negyedévente valamelyik szakhatóságnak meg kell nézni a helyet. A tervezet szerint a hatóságok akár félbe is szakíthatnak egy rendezvényt, ha súlyos szabálytalanságot tapasztalnak.

Hogy mi tartozik ebbe a kategóriába, azt a rendeletben részletesen fel fogják sorolni. A tervezet szerdán kerül a kabinet elé, a részleteket utána ismertetik.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A szülők már aktivizálták magukat

A Facebookon egyébként korábban az aggódó szülők aktivizálták magukat, és csoportot indítottak Budapesti szülők riadólánca címen, melynek lényege, hogy a közösséghez tartozó szülők vállalják, hogy minden budapesti szórakozóhelyet, minden nagyobb bulit megnéznek, illetve tájékoztatják egymást, mennyire tartják azt biztonságosnak.

Ezt is szeretjük