Felfoghatatlan tragédia a diszkóban
Szigorítják a feltételeket
Elkészült a rendelettervezet, amely szigorúbb feltételeket szab a szórakozóhelyek üzemeltetésére.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nyugati téri West Balkánban alig két hete felfoghatatlan tragédia történt. Három lányt halálra nyomott a tömeg, életüket nem tudták megmenteni. A szórakozóhelyen sokkal többen tartózkodtak, mint amennyire a helynek engedélye volt, háromszáz fő helyett 2500-an buliztak a West Balkánban a tragédiával végződő éjjelen.

A jelenleg is érvényes jogszabály számos kiskaput hagyott a szórakozóhelyek üzemeltetőinek. Elég volt például csak bejelenteni a helyet, ami már akár a bejelentés napján, a hatósági ellenőrzések - tűzoltóság, rendőrség, ÁNTSZ - hiányában is kinyithatott.

Ez a jövőben nem így lesz, hétfőre ugyanis elkészült az a kormányrendelet-tervezet, amely szigorítja a szórakozóhelyek üzemelésére vonatkozó feltételeket.

Tállai András államtitkár az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta: míg most csak bejelentési kötelezettség van, addig ezt ki fogja váltani egy előzetes szakhatósági ellenőrzés. Vagyis addig nem nyithat ki egy szórakozóhely, míg arra a rendőrség, a tűzoltóság, az ÁNTSZ és az építési hatóság rá nem bólintott.

Rendszeres ellenőrzések

Emellett minden szórakozóhelyet rendszeresen ellenőriznek majd, negyedévente valamelyik szakhatóságnak meg kell nézni a helyet. A tervezet szerint a hatóságok akár félbe is szakíthatnak egy rendezvényt, ha súlyos szabálytalanságot tapasztalnak.

Hogy mi tartozik ebbe a kategóriába, azt a rendeletben részletesen fel fogják sorolni. A tervezet szerdán kerül a kabinet elé, a részleteket utána ismertetik.

A szülők már aktivizálták magukat

A Facebookon egyébként korábban az aggódó szülők aktivizálták magukat, és csoportot indítottak Budapesti szülők riadólánca címen, melynek lényege, hogy a közösséghez tartozó szülők vállalják, hogy minden budapesti szórakozóhelyet, minden nagyobb bulit megnéznek, illetve tájékoztatják egymást, mennyire tartják azt biztonságosnak.

Ezt is szeretjük