5 hihetetlen és vicces találmány, aminek semmi értelme

Az emberi találékonyság határtalan, ahogy a hülyeség is. Erre a legjobb bizonyíték a következő öt találmány.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember alapvetően kíváncsi, és nem csak a világot igyekszik felfedezni, de olyan eszközöket is, melyek segítenek ebben, illetve előbbit teszik élhetőbbé.

Zeppelin léghajója, egy hasznos találmány. Fotó: www.earlyaeroplanes.com

Az olyan találmányok, mint például a repülőgép vagy a számítógép alapjaiban változtatták meg az életet, ám mellettük nem egy olyan is született, aminek csupán annyi haszna volt, hogy megmosolyogja az utókor. A LIFE magazin összeállításából válogattunk.

Hajlított csövű gépfegyver

Furcsa és soha meg nem valósított hadi eszközöket már a reneszánsz polihisztor, Leonardo da Vinci is készített, és kései utódai sem maradnak el mögötte. Ezek közé tartozik a 90 fokban meghajlított csővel rendelkező gépfegyver is, mellyel anélkül lehetett a sarkon túl várakozó ellenségre lövöldözni, hogy az kárt tehetett volna a támadóban. A második világháború után született elmés találmány mégsem nyerte el az illetékesek tetszését, talán azért, mert ők nem voltak olyan hebehurgyák, mint a feltaláló, és jobb szerették látni, hová és kire is lőnek pontosan.

Fürdőcsuklya

Az 1970-ben született találmány elsőre nem is tűnik rossz elgondolásnak. Sok hölgy nem szereti, ha zuhanyzás közben vizes lesz a haja, esetleg elkenődik az órák gondos munkája révén kivitelezett sminkje. Ilyenkor egyszerűen csak a fejre kellett volna húzni ezt a - leginkább a kohászok védősisakjához hasonló - vízálló csuklyát, mely válltól felfelé tökéletesen szárazon tartja használóját. A legtöbbet talán mégis a férfiak vesztették ezzel a kiváló találmánnyal, hiszen így nem tudnak jókat élcelődni a tus alól kimászó, eltévedt űrhajóshoz hasonlító asszonykájukon.

Tévészemüveg

Ne nézd olyan közelről a tévét! - mondták mindig a szüleink, de nem tehették volna, ha Hugo Gernsback pompás találmánya az egész világon elterjed.

Fotók: LIFE, Alfred Eisenstaedt/Time & Life Pictures/Getty Images és Keystone/Getty Images

Sajnálatos módon nem így lett, és ez korántsem a nagyszerű feltalálón múlott. A tévén ég felé nyúló antennák biztosítják a kiváló vételt, de van a készüléken állomáskereső, hangerőszabályzó és mindenféle szükséges gomb, a képernyővel való szuperközeli találkozás pedig semmi máshoz nem hasonlítható élményt nyújt. Ma, az apró mobil-, mp4- és iPod-kijelzők korában ez a találmány is egyre kevésbé tűnik őrült elgondolásnak.

Cigaretta két személyre

A világ haszontalan dolgai között a megosztott cigaretta mindenképpen vezető helyet foglal el, hiszen elsőre, de még második látásra sem látjuk pontos értelmét. A kép tanúsága szerint olyan fiatal pároknak, friss szerelmeseknek találták ki, akik egy lépést sem tudnak egymás nélkül tenni.

Fotó: LIFE, Jacobsen/Getty Images

Nincs is jobb, mint kéz a kézben üldögélni egy kényelmes székben, valamint egy finom cigaretta társaságában álmodozni az eljövendő boldog jövőről. Amely aztán egyáltalán nem olyan felhőtlen, mint azt fiatalon gondolja az ember, így lassan elmaradnának a közös pöfékelések is, az elmés eszköz pedig örökre ott porosodna egy szekrény tetején - talán ezért sem vált népszerűvé soha.

A Hubbard-féle elektrométer

Amennyire tudományos a szerkezet elnevezése, annyira kevés benne a valódi értelem. A szcientológiai egyház megteremtőjeként ismertté vált L. Ron Hubbard sci-fi íróként és mindenre elszánt feltalálóként alapozta meg hírnevét, egyebek mellett az ehhez hasonló találmányokkal. Az elektrométerrel arra kereste a választ, hogy a paradicsomok vajon érzékelik-e a fájdalmat.

Fotó: LIFE, Evening Standard/Getty Images

Azt nem tudni, hogy a beléjük szúrt diódákat hogyan fogadták a növények, az viszont - legalábbis Hubbard kísérletei alapján - biztosnak tűnik, hogy szeletelés közben eszeveszetten sikoltoznak.

Ezt is szeretjük