Hatszor jelent meg a gyerekeknek Szűz Mária - Ferenc pápa szentté avatja őket
Egy kisfiú csodálatos gyógyulását követte a döntés.

ferenc-papa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ferenc pápa szentté avatja a fátimai pásztorgyerekként ismert Boldog Marto Ferencet és Jácintát május 13-án a portugáliai Mária-kegyhelyen esedékes látogatása során - jelentette be a Vatikán.

A portugáliai Fátima kisváros közelében 1917-ben Szűz Mária hat alkalommal jelent meg három pásztorgyereknek, legelőször május 13-án. Az akkor kilencéves Francisco Marto és a jelenésekkor hétéves Jacinta Marto néhány évvel később spanyolnáthában elhunyt. Mindkettőjüket II. János Pál avatta boldoggá 2000 májusában. 

Unokatestvérük, a jelenésekkor tízéves, majd életét szerzetesnővérként Fátimában leélő Lúcia de Jesus dos Santos 97 évesen, 2005-ben halt meg.

Ők azok a gyerekek, akik hatszor láthatták Szűz Máriát
Ők azok a gyerekek, akik hatszor láthatták Szűz Máriát

A két pásztorgyermeket Ferenc pápa avatja szentté május 12-i és 13-i fátimai apostoli látogatása alkalmával, amely a jelenések centenáriumára esik. A szentté avatásról a Vatikánban csütörtökön tartott rendes, nyilvános konzisztóriumon, tehát bíborosi tanácskozáson döntöttek.

Csoda történt

A két kis fátimai pásztor lesz az első, akiket az egyház gyerekként avat szentté úgy, hogy nem hitükért haltak mártírhalált. A szentté avatásukhoz szükséges csodát egy hatéves brazíliai kisfiú gyógyulása adta, aki 2013-ban egy ablakból kiesve hét métert zuhant. Súlyos koponyatörése és kómás állapota ellenére három nap után meggyógyult. A gyógyulást a pásztorgyerekekhez intézett imákkal magyarázták a szentté avatási eljárás során. 

A fátimai pásztorgyerekek látomásaiban Szűz Mária három titkot tárt fel. Kettőt Lúcia nővér 1941-ben hozott nyilvánosságra. Az első a pokol látomását tartalmazta, a második a két világháborúra vonatkozott. A harmadik titkot II. János Pál pápa hozta nyilvánosságra 2000-ben. A titok, amelyben fegyverrel lőnek a pápára, az 1981-es merényletkísérletre utalt, amelyben Ali Agca török terrorista sebesítette meg a katolikus egyházfőt. 

XII. Piusz pápa 1942-ben Mária Szeplőtelen Szívének ajánlotta fel a világot. II. János Pál a Fátimai Szűz Mária közbenjárásának tulajdonította, hogy túlélte az 1981-es merényletet. Az őt megsebző lövedéket II. János Pál pápa a Fátimában őrzött Szűz Mária-szobor koronájában helyezte el.

Ezt is szeretjük